2022-2023 adli yılı kıymetlendirme toplantısı

2022-2023 adli yılı yorum toplantısında mütekellim Eskişehir Cumhuriyet Altını Başsavcısı Şanlı Yeldan, “Şehrimizde halkımıza aklı başında bire bir hak hizmeti sunmak biz karar çalışanlarının yeryüzü temel görevidir” dedi.

Yeni adli yılın başlaması ise Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca adli sene yorum toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Eskişehir Cumhuriyet Altını Başsavcısı Ulvi Yeldan, Eskişehir Adalet Komisyonu Başkanı Arif Hamdi Çökelge, Eskişehir Cumhuriyet Altını Başsavcı Vekilleri Mehmet Özel, Yunus Abdullah Tokgöz, Ayhan Gökalp, Kavga Kılıç ile adliyede memur Cumhuriyet Altını savcıları ve Cumhuriyet Altını Başsavcılığı personelleri katıldı. Adliye Konuşma Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Eskişehir Cumhuriyet Altını Başsavcılığınca hazırlanıp eskimemiş adli yıl ile birlikte yürürlüğe konulan fariza bölümü değişikliği tanıtıldı. Görev bölümü değişikliği tanıtımı sonrasında 2021-2022 adli yılı içerisinde Eskişehir Cumhuriyet Altını Başsavcılığı bürolarınca gerçekleştirilen amal anlatıldı.

“Adaletli yargılamanın temeli etkili soruşturmaya dayanmaktadır”

Toplantıda yeni adli sene ile ilişkin değerlendirmelerde kâin Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Mürtefi Yeldan konuşmasına, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve zırh arkadaşları ile 15 Temmuz’birlikte FETÖ’nün soysuz darbe girişiminde ebediyete uğurlanan cümle şehitleri rahmetle anarak başladı. Delillerin cümle toplanması ile iddianamede gösterilmesinin; takibat ve yasa yolu denetimlerindeki sürecin doğru sürede sonuçlanmasını sağladığını tamlayan Başsavcı Yeldan, “Bilinmelidir ki adil yargılamanın temeli faal tıpkısı soruşturmaya dayanmaktadır. Şehrimiz birlikte halkımıza aklı başında tıpkısı doğruluk hizmeti sunabilmek, adalete olan güveni imdi yükseltmek kamu vicdanını tatmin edecek uygulamaları, çalışmaları ve kararları sahada yorumlamak tığ hüküm çalışanlarının bildirme ana görevidir” diyerek konuştu.

Konuşmasında dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerle bildirişim çağının geldiği noktaya özen calip Başsavcı Yeldan, vukuf ve haberlerin birden yayılması ile toplum kesimlerinin duyarlılığının arttığını ve bu taleplere rağmen şiddet organlarının proaktif benzeri yaklaşımla cevap vermesi gerektiğini belirtti.

Çocukların korunması, kadına şiddetin önlenmesine müteveccih diri adımlar atıldı

Türe arayan, suça sürüklenen, istismara, şiddete uğrayan dallar ile şiddete uğrayan kadınların sormaca sürecinde adalete erişimlerini kolaylaştırmayı, ikincil örselenmelerin önüne geçilmesini icat etmek istediklerini belirten Başsavcı Yeldan, defalarca manşet ve adli makamlara başvurduğu halde şikayetlerinden akıbet alamayan suç mağdurlarının seslerine kulak verilmesi gerektiğini vurguladı. Rastgele çocuğun bire bir çerağ olduğunun, hayatta kesilmek, adam olmak ve büyümek için ihtiyaçları ve hakları olduğunun seçme aşamada gözetilmesi gerektiğini dile getiren Yeldan, “Karı içi ve kadına cebin şiddetin önlenmesi ve tekrarlanmaması üzere değme başvuruyu özenle kaydetmeliyiz. Şikayetin nedenleri ve çözümleri hususunda ruhiyat, içtimai hizmet ve eğitim alanında eğitim almış uzmanlarımızın görev yaptığı adli bindi ve mağdur bakım biriminden ifade ve düşünce alarak soruşturmaları inhibitör ve apotr tedbirlerle, olaya saf latif adli kontrol uygulamalarıyla; yanlışlık mağdurlarının ilkin dirim hakkı olmak için eksiksiz adalet ve özgürlüklerini koruyacak şekilde yürütmeliyiz” şeklinde konuştu.

2021-2022 adli yılının verileri açıklandı

Toplantıda açıklayan verilere bakarak; 2021-2022 adli yılı içerisinde sormaca bürosunca 61 bin 864, Ocak İçi Ivinti Suçları Anket Bürosunca 3 bin 826, Terör ve Anayasal Suçları Sormaca Bürosunca 982, Mızrap, Kaçakçılık ve Birleştirme Suçlar Sormaca Bürosunca 3 bin 67, Yavru Suçluları Sormaca Bürosunca 2 bin 964, Saf Yargı Yolu Soruşturma Bürosunca 2 bin 786, Telif Bürosunca 5 bin 342, Enformatik Suçları Bürosunca bin 606 dosya karara bağlanırken, İlamat ve İnfaz Bürosunca 58 bin 520 dosya uygulama edildi. Adli Destek ve Kıygın Hizmetleri Müdürlüğünce dahi 2021- 2022 adli yılı içerisinde 205 emanet dosya açılmadan bilgilendirildi. Ceza Entelekt Bindi Bürosunca 687 sosyal inceleme raporu hazırlanırken 446 kişinin ifadesine girildi. Hukuk Entelekt Destek Bürosunca bin 100 toplumsal tetkik raporu düzenlenirken, 43 dosyada ifadeye girildi.

Toplantının böylece 2021-2022 adli yılı içerisinde emekli olan adliye personellerine Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Mürtefi Yeldan ve Eskişehir Türe Komisyonu Başkanı Arif Hamdi Çökek tarafından onurluk ve çiçek sunma edildi.

Toplantıdan sonradan Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü marifetiyle cemiyet içinde denetleme ve takibi yapılan yükümlülere, iyileştirilmeleri ve topluma kazandırılmaları için abes zaman faaliyetinde sunulan ebru sanatı, deri taş boyama eğitimi sürecinde hazırlanan bez çantalar, taş boyamalar, tepsiler, çadır ve ebru mahsulat Eskişehir Adalet Sarayı’nda sergilendi.

“Hükümlülerin yeniden yanlışlık el işi risklerini düşürmek için çalışıyoruz”

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Yüksek Yeldan, Eskişehir Hak Komisyonu Başkanı Arif Hamdi Aynaz ve Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız’ın birlikte incelediği serginin açılışında konuşan Eskişehir Cumhuriyet Altını Başsavcılığı Denetimli Azadelik Müdürü Mehmet Ali Öztaylan, denetleme ve takipleri altındaki hükümlülerin yeniden cürüm işleme risklerini hafifletmek amacıyla çalıştıklarını belirtti. Hükümlülerin topluma kazandırılması amacıyla icraat üstelik yürüttüklerini kaydeden Öztaylan, “Yükümlülerin dosyaları ile ait infaz işlemlerine devam edilirken benzeri zamanda topluma kazandırılmaları yönündeki eğitim bilimi faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirilen ebru sanatı eğitimi gibi destekleyici işler çeşitlenerek bitmeme edecektir” diyerek konuştu. – ESKİŞEHİR

Share: