30 yıllık değirmende tabii un üretimi

Bitlis’in Güroymak ilçesinde mevcut ve Şalışlıoğlu ailesi aracılığıyla işletilen değirmen, ön köylerdeki halk aracılığıyla üstelik kullanılıyor.

30 yılı geride bırakan değirmen, kaymakamlık merkezindeki çiftçilerin ve köylülerin kişi mahsulleri olan akdarı ve buğdayları öğüterek, un haline gelmesi için problemsiz bir şekilde dönmeye devam ediyor. Güroymak ilçe merkezinde Mehmet Şalışlıoğlu’na ilişkin olan, yaklaşık 30 yıldır müteharrik değirmen, civar halkının beraberinde kaymakamlık dışından da sakil bandaj görüyor.

Bazı vatandaşlar darı ve buğdaylarını çekmek, bazıları ise işletmenin elbette çalıştığını hıfzetmek amacıyla değirmenin yolunu tutuyor. Değirmende; Mehmet Şalışlıoğlu’nun ustalığıyla buğday, mısır ve rüşvet kadar hububat ürünleri öğütülerek un elde ediliyor.

Mesleği babasından öğrendiğini belirten Mehmet Şalışlıoğlu, 30 senedir değirmencilik mesleğini sürdürdüğünü belirterek, “Değirmenimizde günde averaj 300 teneke eser üretiyoruz. Un, köftelik ve dolmalık ebebulguru, rüşvet, tavuk yemi üretimi yapıyoruz. Ürünlerimiz 50 kilogramlık torbalarda 430 TL ile satışa sunuyoruz. Buğday sonuç zamanlarda pahalandığından ufuk üretimde etki yaşıyoruz. Eskiye göre satışlarımızda baya bir azalma oldu. Babamda kalma; adi yukarı 30 almanak geçmişi var. Ben, babamdan öğrendim bu mesleği. Tığ elimizden geldiğince bitmeme ettirmeye çalışıyoruz. İnşallah bu şekilde devam ettireceğiz” dedi. – BİTLİS

Share: