Beş kez kanseri yendi, hayatını lösemili çocuklara adadı

Samsun’da diri ve beş sefer kansere yakalanmasında rağmen rastgele seferinde hastalığı yenmeyi başaran 57 yaşındaki Duyma Danışmaz, demin moral verdiği rahatsız çocukların tedavilerine yardım tedarik etmek amacıyla çalışıyor.

İlk öğün 16 yaşında ak kan kanserine yakalanan Danışmaz, gördüğü tedavinin arkası sıra sağlığına kavuştu. Bire Bir müddet sonradan hastalığının nüksettiği belirlenen ve yeniden tedaviyle iyileşen Danışmaz’ın aradan güzeşte beş altı yılın peşi sıra bu posta meme kanserine yakalandığı saptandı.

Danışmaz, peşi sıra evvel böbrek, akıbet yerine 7 sene geçmiş troid kanserine yakalandı.

Her seferinde hastalığı yenmeyi başaran, gördüğü tedaviler sırasında bir böbreği, ayrımsız göğsü, öd kesesi ile troid ve lenf bezleri alınan Danışmaz, yaşadığı dayanabilen süreçlere rağmen birey sevincini asla kaybetmedi, moralini bozmadı.

Samsun Lösemili ve Zaman Cılız Çocuklar Derneği (LÖSAM) üyesi olan Danışmaz, hastalıklarla uğraş sırasında edindiği tecrübeyle lösemili çocuklara moral veriyor.

Dernek bünyesinde kurulan atölyelerde Danışmaz ve gönüllü kadınlar oyuncak, giysi ve yiyecekler üretip kermeslerde satıyor, elde edilen dirimsel bile hasta çocukların tedavilerinde kullanılıyor.

Kısa müddet önce kanserle mücadelesi sırasında yaşadıklarını anlattığı, “Hem Hayatta Hem Ayaktayım” ünlü tezkere dahi yazan Danışmaz buradan elde ettiği geliri de LÖSAM’a bağışlıyor.

“Kendimi ciddiye, kanseri tiye aldım”

Duyma Danışmaz, AA muhabirine, ilk kanserine bala yaşta yakalanınca onkoloji servisiyle tanıştığını ama orayı şifahane kabil değil, otel odası kabil gördüğünü söyledi.

Hasta kelimesini katiyen akseptans etmediğini vurgulayan Danışmaz, “Filhakika kanseri yenmemin en iri etkeni hastalığı kabullenip ‘hastalığa hayır’la başladı kul. Yani kendimi ciddiye, kanseri tiye aldım.” dedi.

Yıllar sonraları koltuğunun altında gudde oluştuğunu görünce hastalığın nüksettiğini anladıklarını belirten Danışmaz, “Kemoterapi aldım. Tekrar saçlarım döküldü ama bana bakarak zorlu süreç değildi. Zira, ‘Hastalık adına kabul etmiyorum, bunu birlikte tekmelerim.’ dedim. Yaşanan edisyon süreçleri arz kolaya indirmeyi öğrendim, başardım.” diye niteleyerek konuştu.

Bire Bir süre sonra üçüncü öğün kansere yakalandığını, bu kere meme kanseri olduğunu anlatan Danışmaz, “Sol mememin alınması gerekti. Çok mantıklı düşünürseniz tek şeyin üstesinden gelemezsiniz. Sahn o büyüklüğünde gücük kim o kısacık hayata iyicene şeyler sığdırmak önemlidir.” ifadesini kullandı.

Ardından troid, beş altı yıl aradan sonraları ise böbrek kanseri olduğunu dile getiren Danışmaz şöyle bitmeme etti:

“Yine kendimle numara geçiyorum. Bittabi dümen geçiyorum? Kadınlar bilcümle kiloda problem yaşar. Diyorum kim zat kendime, ‘Organlar gitti, kiloda belli belirsiz geleceğim, tartıya çıkacağım moralim iyicene olacak. Şu anda memenin biri, sol böbreğim, safra kesesi, troid bezleri, sol lenflerim makbuz. Ilkokul amansız hastalık geldi geçti. Altıncı dahi yedinci bile gelebilir, on paralık sorun namevcut. Ego kanserlerden korkmuyorum.”

Danışmaz, bu dönemde kılık kursuna da gittiğini aktararak “Arkadaşlarım, ailem, çevrem dediler kim ‘Çok nazik anıların var kanserle ilgilendiren. Bunu kitaba alır mısın? Amansız Hastalık olan insanların manevi adına sana ihtiyacı var’. ‘Tamam’ dedim. Oturdum, kanserlerimi ve kendimi yazdım. Acıklı ama dramatize olmayan aynı pusula oldu.” diyerek konuştu.

Derneklerinde değişik illerden mevrut, nakil sonrası kimyasal tedavi düzlük hastalara bindi olduklarını vurgulayan Danışmaz, “Atölyede terzilik dikiyoruz, pentür, reçel, makarna yapıyoruz. Yani akla gelebilecek, kermeste neler varsa onları yapıyoruz. Yeter kim çocuklara felah olsun. Çocuklara fayda sağlamaya çalışıyorum.” dedi.

Share: