Çocukluk hayaliydi, yolların karı kaptanı oldu

Şehirlerarası yolcu otobüslerinin güdücü koltuğunda oturan ve gelişigüzel çevrim binlerce kilometre misil itmam fail Türkiye’nin basit karı otobüs şoförlerinden Serenay Göç, çocukluk hayalini gerçekleştirirken kadınların seçkin işte liyakatli olabildiklerinin de örneği oldu.

27 yaşındaki Serenay Kafile, şehirlerarası otobüslerde şoförlük yapıyor. Bartın’dan Türkiye’nin dört bir yanına yolcu taşıyan Kafile’ü palyatif otobüsünün güdücü koltuğunda görenler nazik deste gösteriyor. Hayatlarında ilk kez tıpkı avrat otobüs şoförü ile yolculuk yapan yolcuların şaşkınlığı ise otobüs perondan ayrıldıktan sonradan yerini dirlik ve keyif dolu bire bir yolculuğa bırakıyor. Serenay Barhana, çocukluk hayali olan şehirlerarası otobüs kaptanlığı öncesinde tahminî 10 sene büyüklüğünde şehirlerarası otobüslerde hosteslik yaptı. Daha sonraları E Sınıfı sürücü belgesi ahzetmek için müracaatta mevcut Barhana, yazılı ve uygulamalı sınavları başarıyla tamamladı. Barhana, bir yıldır şehirlerarası bulaşan otobüslerinin yiğit koltuğunda oturuyor.

Sefer öncesi kalkış saatinden kısaca ayrımsız saat ilk terminale mevrut Göç, güdücü koltuğuna oturup yola çıkmadan ilk otobüsün bağırsak ve aut aksamını bir tane yegâne arama ediyor. Çıkış evraklarını aldıktan sonra cereyan saatini beklerken ayvaz meslektaşlarıyla aynı süre dostane eden ve kat hatıralarını paylaşan Kafile, seçkin yolculuk öncesi ve gelişigüzel molada 4 yaşındaki kızını görüntülü arayıp ahbapça etmeyi da boşlama etmiyor. Yolcuların otobüsteki yerini almasından sonra güven kemerini takıp yola çıkan Kafile’ün esas prensiplerinden biri gidiş geliş kurallarına kelimesi kelimesine adapte olmak oluyor. Reviş halindeyken herhangi bir şeyi unutan ve çabucak yola odaklanan Barhana’ün dikkati birlikte yolcular tarafından takdirle karşılanıyor. Seçkin seferin sonunda kendilerine kaptanlık fail Kafile’le hatıra fotoğrafları çektiren yolcular, Göç’e dualar edip körpe yolculuk temennisinde bulunuyorlar. Türkiye’deki basit eş otobüs şoförlerinden biri olan Kafile, kadınların değme işi yapabileceklerinin de örneklerinden biri oluyor.

Çocukluk yaşlarından bu yana nazik araçlara sargı duyduğunu ve şehirlerarası otobüs kaptanlığı gibi erkeklere saf yerine kabul edilen bire bir mesleği da bu yüzden seçtiğini söyleyen Serenay Barhana, “Otobüs şoförlüğü maceram büyük araçlara olan sevgimden ve ilgimden çevre başladı. Umumi adına hep motorlu taşıtlarla ilgileniyorum zaten. Otobüs ve tırları antrparantez seviyorum. Mesleğe hosteslikle başladım önceki. 9 yıl muavinlik ve hosteslik yaptım. E Sınıfı ehliyetimi almamın arkası sıra 1 senedir üstelik kaptanlık koltuğundayım” dedi.

Kendisini şoför koltuğunda görenlerin evvel şaşırdığını, sonraları ise şişman sevinme duyduklarını söyleyen Barhana, “Beni otobüsün şoför koltuğunda görenler tabi ilkin eş olduğum amacıyla şaşırıyorlar. Şaşıranlar üstelik oluor. “Siz mi kullanacaksınız?” şeklinde sorularda soruyorlar. Yola çıktıktan sonra herkesin şaşkınlığı erinçli ve dörtköşe bir yolculuğa bırakıyor. Yolcularımız de benim direksiyon başında fotoğraf ve videolarımı çekiyorlar. Sosyal medyalarında paylaşıyorlar. Arkadaşlarına, akrabalarına gönderiyorlar” diyerek konuştu.

Tıpkı karı yerine erkeklerin hükümran olduğu otobüs şoförlüğü mesleğinde zorluklarla dahi karşılaştığını amma bunların aşılabilecek şeyler olduğunu kaydeden Göç, “Genelde erkeklerin yoğunlukta olduğu ayrımsız yerde çalıştığım için illaki ufak tefek zorlukları oluyor ama aşılmayacak şeyler değil. Yolculuklarda kızımı özlüyorum. 4 yaşında Çağ Mira adında biricik çocuğum var. Annem bakıyor, beraber yaşıyoruz. Onu çokça özlüyorum ama onun için filhakika her öz hayattaki. Onun üzere bitmeme ediyoruz ve edeceğiz. Ben mütekait olana kadar bu işi yapmak istiyorum. İnşallah yapacağım da” şeklinde konuştu.

Aynı otobüste dönüşümlü olarak çoban koltuğuna güzeşte Güvenli Güngör üstelik Kafile’le gelişigüzel çalışmaktan son merhale bahtiyar olduğunun altını çizerek, “Kısaca benzeri yıldır birlikte çalışıyoruz. Serenay kaptanla çalışmaktan gayet bile memnunum. Tek sıkıntımız yok, hiçbir sorunumuz bulunmayan. Şoförlüğü da on dalga, gayet rahat. Direksiyona geçtiği zaman gelişigüzel şeyi unutuyor ve yola odaklanıyor. İşini istekle yapıyor. Âdeta bir eş kaptanla çalışmak onur ve kurum donör. Herkesin çalım duymasını istiyoruz. Yani bu meslekte tıpkı bayanın olması basit haddinden fazla sevindirici aynı öz” diyerek duygularını ifade etti.

Göç’le alay malay İstanbul’dan Bartın’a seyahat fail yolculardan Istem Öncü, “Tıpkı kadının otobüs kaptanlığı yapması banal alım donör. Serenay efe kadınların toplumun seçkin alanında hangi büyüklüğünde muvaffakiyetli olduklarının ve olabileceklerinin simgesi adeta. Yolculuğumuzun rastgele yadigâr sağlık doluydu. Çokça titiz ve trafikte başka şoförlere karşı de çok hürmetkâr. İşini severek yaptığı her halinden mahsus. Tanrı yolunu hep yıldızlı eylesin diliyorum” dedi. – BARTIN

Share: