Artvin’de atıl durumda olan karayolu tüneli mantar istihsal tesisi haline geldi

Artvin’dahi atıl durumda olan karayolu tüneli yalan üretim tesisi haline geldi

Baraj inşaatları sonucu mütebeddil karayolu güzergahları nedeniyle atıl duruma sakıt tüneller ekonomiye kazandırıldı

ARTVİN Artvin’birlikte karayolu üzerinde kâin ve iptal edilerek süreduran durumda olan 300 metre uzunluğundaki tünel istiridye (kayınbirader) mantarı yetiştiricilerinin istihsal tesisi haline geldi. Tünelin girişi kepenkle bağlı olduğunu görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Artvin’dahi 2012 yılında hizmete giren Deriner barajı inşaatı ve baraj göleti nedeniyle, bölgede benzeri çok karayolu güzergahı değişti. Artvin- Yusufeli karayolu 14. kilometresinde mevcut 300 metre uzunluğundaki Ağzı Kilitli Tüneli birlikte bunlardan biri. 3 yıl önce nakız edilen ve aylak durumda olan tünel bu günlerde sürücülere değil, yalan yetiştiricilerine hizmet veriyor. Saf zenginliğiyle ünlü kentte, istiridye (kayınbirader) mantarı şişman rabıt görüyor. Köylünün sağlık kaynağı haline gelen istiridye mantarı üretimi 2012 yılında itibaren, “Artvin İli Yalan Üreticiler Birliği” adı altında heybetli hizmetlerde veriyor.

Kalp rahatsızlığından, sindirim sistemine bir nice derde deva olan istiridye mantarı üzere bağlanak üyeleri, kentte uzun zamandır istihsal tesisi amacıyla vadi arıyordu. Uygun toprak bulamayan, hem da kapalı aynı tesisin maliyetleri az çok faziletli olması zımnında 3 yıldır işsiz durumda olan Ağzı Kilitli tünellerde istihsal yapmaya karar verdiler. Girişimleri sonucunda tüneli kiralayan birlik üyeleri, tahminî 1 yıldır tünel içinde mantar üretimi yapıyor. 300 metre uzunluğunda, 11 metre kadar olan tünel içinde üç ayrımlı yöntemler mantar üretimi yapılıyor. Antrparantez tünel ortamında paketleme bölümü, soğuk hava deposu ve çalışanlar için sosyal düzlük ve ihtiyaç kabinleri bulunuyor. Tünel girişi kepenkle kapatılırken, tüneli girişini kepenkle merbut olduğunu görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

“Kayınbirader mantarında Artvin’i ayraç haline getirmeye çalışıyoruz”

Projeyi berenarı önemseyen ve tesisin kazandırılmasında nazik emeği olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. İsrafil Kışla yaptığı açıklamada “Tığ Artvin’in katıksız zenginlikleri anlamında çalışmalar yaptık. Orman ürünleri, akarsu ürünleri ve nebati üretim kabil benzeri çokça alanda potansiyeli var. Bu alanlarda haddinden fazla kilolu yatırımlar var çokça yoğun üretimler var, ihracatlar var. Kayınbirader mantarı üretiminde Artvin’i ayraç haline getirmeye çalışıyoruz. Artvin-Yusufeli yolu üzerinde bir iki tünelimiz tembel duruma düştü. Bu tünelleri rantabl kullanalım üretimde değerlendirelim diye mantar hastalığı üreticiler birliğine tahsis edildi. Tünel içre mevcut tesiste kompost üretebiliyoruz. Üretilmiş mantarın paketlemesini yapabiliyoruz. Kurutmasını yapabiliyoruz. Antipatik albeni depolarıyla tünel istihsal tesisi haline geldi” dedi.

“Bu bünye sadece ilimize değil ülkemizde katkı sunan ayrımsız noktaya gelmiştir”

Artvin İli Mantar Üreticililer Birliği Başkanı Yüksek Fuat Beyaz Zehir ise “Ekincilik Bakanlığı Desteği ile 28 serada üreticilerimiz kayınbirader mantarı yetiştiriyor. Tedbir ve maliyeti anlamında kompostta teessürat yaşadık. Bu noktada bizde DOKAP’ında desteğiyle kişi tesisimiz kurduk. Bu sayede kompostu kendimiz amacıyla değil bitişik illere veya Türkiye’nin birçok şehrine göndere biliyoruz. Pazarlama anlamında ilimizde ve ilçelerimizden ürünlerimize bağ oldukça şişman. Ulusal market zincirleriyle anlaşmamız var, bu şekilde de satışını yapıyoruz. Hedeflerimiz mahdut içi satışlarımızda olduğu kabilinden sınırlı dışında birlikte ürünlerimizi satabilmek. Bu yapılış hemen ilimize değil ülkemizde katkı sunan tıpkısı noktaya gelmiştir” diye niteleyerek konuştu.

Birlik yöneticisi Naci Özay da “Biz Artvin ilinden orman ürünlerinin odun dışı sağlık türlerinden neler yapabiliriz. Hemen ormanlarımızı kesmenin dışından hangi gelirleri elde edebiliriz düşüncesinden yola çıkarak geldiğimiz noktada istiridye mantarı üretiliyoruz. Artvinimiz emsali sıfır bire bir il, çokça el aynı coğrafya, organizasyon amacıyla kayran tıpkısı alanımız yoktu. Art çatı imalatlarına, haddinden fazla nazik maliyetler vardı. Bizimde kısıtlanmış imkanımız vardı. İptal olan tüneller vardı. Işsiz durumda olan tünelleri ekonomiye vermek için bu projeyi hayata geçirdik” ifadelerine vadi verdi.

Share: