Ayvalık’ın Kültürel Mirasına Yıpranmamış Kazanımlar Elde Edildi

Konkre kültürel varlıkların tescillenmesi amacıyla ‘Adramytteion Kazı Ekibi’ eliyle Ayvalık Belediye Başkanı Mutlu Olmuş’in da katılımıyla; 2015-2021 yıllarında tespiti yapılan Ayvalık adalarında yerinde inceleme düzenlendi. ‘2015-2021 Edremit Körfezi Cenup Sahası Yüzey Araştırmaları Tespit ve Belgelemeleri’ başlığıyla ‘Adramytteion Hafriyat Ekibi’ eliyle düzenlenen dokümantasyon çalışmaları ilkokul aktarılma boyunca bitmeme etti.

Ayvalık ayağında 22 cezire üstünde planlı çalışmalarda 1 manastır, 15 şapel, 15 gürültü değirmeni, 2 deniz feneri, 2 tuzla ve dalyan ile 6 skor çarkıt ekincilik ve hayvancılık teraslamaları Ayvalık kültürel bırakıt envanterine kazandırıldı. Ayvalık Şehremini Mutlu Olmuş, Ayvalık’ın kültürel mirasına kazandırılan kültürel varlıkların; Balıkesir Ekin Varlıklarını Himaye Toprak Yerleşmiş Müdürlüğü tarafından tescil işlemlerinin tamamlanmasını sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

YENİ BİLGİLER ELDE EDİLDİ

Bu icraat sebebiyle Ayvalık’ın ‘UNESCO Acun Mirası Süreci’ çalışmalarının yalnız 18 ve 19’uncu yıl ile ilişkin kalmaması; antik döneme tarihlenen yerleşimlerin arkası sıra ortaçağa uzanan tıpkısı uran dönemi hakkında bilgi edinilmiş olduğunu dile getiren Olmuş, “Özellikle adalarda yapılan yüzey araştırmalarında elde edilen veriler ile buğday yetiştiriciliği amacıyla yapılan tarımsal teraslamalar, Ortunç Koyu’nun kuzeyinde Semizhoroz Burnunda saha alan yapay memleha üzere insan marifetiyle oluşturulan peyzajlar bizlere Ayvalık’taki sanayi mirasının; Ayvalık kent kıyısındaki endüstriyel yapılaşmadan çokça daha öncesine uzandığını gösterirken ayrımsız zamanda bu çalışmalar kapsamında bir nice varlığın dulda altına alınması da gerçekleştirilmiş oldu. Adalarda gerçekleştirilen belirleme ve belgeleme çalışmalarıyla Ayvalık ve çevresindeki zirai teraslar, dalyan ve tuzlalar ile sınai üretimin henüz erken dönemlere tarihlenmesi, deniz fenerleri ve tuzlalar ile deniz ticaretinin varlığı ve önemi, şapel ve keşişhane izleriyle bu alanlardaki balıkçılık, tarımsal istihsal ve hayvancılığın kanıtları kendisine dini bırakıt yapılarına ilgilendiren bilgiler elde edildi” diyerek konuştu.

BEŞ GÜNDE 22 ADADA TESPİT YAPILDI

Beş dönem süren turda; birinci aktarılma Dr. öğretim üyesi Murat Özgen başkanlığındaki himmet ekibi ve Ayvalık Alan Başkanlığı ekibiyle Belediye Reisi Mutlu Olmuş’in üstelik haremlik ettiği gezide Peyda Adası’nda deniz feneri, antik kent kalıntıları ve 19’uncu beniz sene kilisecik ve yapı izleriyle Gündüz Adası’ndaki bahir feneri ve kilisecik incelendi. İkinci dönüş ‘Esirgeme Yerleşmiş’ üyeleriyle yapılan incelemelerin ardından, üçüncü günde Agia Paraskevi Manastırı ziyareti, Kaynak Adası’nda sarnıç, akarsu kuyusu, kilisecik izleri ve devşirme yapıların tespit çalışmaları tamamlandı. Üçüncü periyot Balık Adası’ndaki endüstriyel peyzaj elemanı olarak bireşimli memleha incelenip Hasır Adası’ndaki şapelin kalıntıları görüldü. Sonuç periyot ise Çiçek Adası’ndaki şapel kalıntıları incelendi, zirai teraslar üzerine ve Er Bezi Adası’ndaki Bizans Dönemi tahkimat duvarlarıyla ilişkin bilgelik alındı. Güvercin Adası’ndaki Agios Georgios Topsifi Manastırı’na ilişkin kilisecik, temel bina ve sarnıç durumunda incelendi.

Share: