Bayburtlu ciritçi karı, koşum aletlerinden derlem oluşturdu

Bayburt’ta Türklerin Ilımlı Asya’dan Anadolu’ya geldikleri dönemden beri oynadıkları uğraş oyunu adına bilinen geleneksel atlı spor dallarından ciridi yaşatan Köprücü ailesi, aralarında ayrımlı ülkelere ilişkin eyer, dizgin, üzengi kadar parçaların bulunduğu atın koşum aletlerinden koleksiyon oluşturdu.

Merkeze ilişkin Kurucakol köyünde dallı güllü ve kestirmece 200 yıldır cirit sporuyla ilgilenen Köprücü ailesinin fertlerinden Arif, Mesabe ve Şahiner Köprücü, dedelerinden yadigar atlama beygiri koşum takımları ile cirit oyunu müsabakaları için gittikleri değişik illerdeki antikacılar ile sporculardan temin ettikleri parçaları biriktirdi.

Türkiye’nin yanında Orta Asya, Avrupa ve Amerika’dan eyer, dizgin, üzengi kadar parçaları evlerinin yanına mensur ettikleri binada sergileyen kardeşler, dedeleri Fikri Köprücü’nün bu spordaki namı olan “Kaşı Fay” adını verdikleri koleksiyonu zenginleştirerek Göçer Oyunları, Etnospor Ekin Festivali, Gazi Koşusu’nda sergilemeyi amaçlıyor.

Özellikle kışın cirit oyunu müsabakalarının yapıldığı dönemde değişik illerden mevrut sporcuların ilgi gösterdiği koleksiyonda, 120 almanak Osmanlı, 112 yıllık Kırgız, 50 almanak Amerikalı Western, 30 almanak Alman eyerleri dikkati çekiyor.

Bayburt Atlı Spor Kulübü Başkanı da olan literatür öğretmeni Arif Köprücü, atın koşum aletlerinden oluşturdukları koleksiyonunu AA muhabirine anlattı.

Çocukluğundan beri atları olduğunu ve ailesinin kısaca 200 yıldır cirit sporuyla ilgilendiğini belirten Köprücü, “Tabiatıyla amma velakin evimizde ağababa ilgili eyerler, dizginler, gemler yani atın bilcümle koşum takımı malzemeleri vardı. Zaman içerisinde gittiğimiz yerlerde hoşumuza revan eyerleri, dizgin kadar koşum malzemelerini biz de almaya başladık. Muhtemelen tıpkı sayıya ulaşınca benzeri derlem oluşturma fikri ortaya imdi.” dedi.

“Türk kültürüne yapılabilecek bir bakım olduğunu düşündük”

Köprücü, Türklerin dede verdiği ayar zımnında böyle benzeri koleksiyonu oluşturduklarına belen ederek, şunları kaydetti:

“Bunun Türk kültürüne yapılabilecek bir hizmet olduğunu düşündük. Çünkü Türklerin ata verdiği derece malum. Biz birlikte dede bu kadar değer veren tıpkı toplumun illa atın koşum takımlarına birlikte derece verdiğini biliyorduk. Bunun neticesinde benzeri derlem oluşturduk. Şu dakika Türkiye’birlikte bildiğim kadarıyla at ve binicilik konusunda genişlik varlıklı derlem olduğunu söyleyebiliriz.”

Koleksiyona rahmetlik dedeleri Fikri Köprücü’nün ciritteki ismini verdiklerini nâkil Köprücü, “Kaşı Kırık derlerdi rahmetli dedeme ve ‘Kaşı Fay’ koleksiyonu bu şekilde oluştu. Şu an 20 civarında tuhaf değeri haiz eyer, sayısız üzengi, dizgin, değişik talih ve yörelerin eyerleri elimizde mevcut. Elbette kim bu koleksiyonu elan de zenginleştireceğiz.” diyerek konuştu.

Köprücü, koleksiyonun bildirme zer parçalarından Kırgız eyerinin Kenan Müşkül Budun Betimi Müzesi’nde sergilendiğini sözlerine ekledi.

Share: