Çanakkale’de “Benim Hikayem Projesi” kapsamında öğrenciler kamerayla tanıştı

Türkiye Olgun Kameramanları Derneği’nce Hars ve Turizm Bakanlığı Beyaz Perde Genel Müdürlüğü teşrikimesai ve desteğiyle düzenlenen “Benim Hikayem Projesi” kapsamında Çanakkale’de Milli Yetişek Bakanlığına sınırlanmış aynı okulda öğrencilere kameranın ustalık özellikleri, belgesel yönetmenliği, beyaz perde çekimi ve röportaj teknikleri anlatıldı.

Çanakkale’nin merkeze sadık Cebel beldesindeki Mehmet Akif Ersoy Ortaokulunda, Türkiye Bilgelik Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel ve Küçük Asya Ajansı (AA) Kaynak Yönetmeni Mehmet Ikbal Marufoğlu, öğrencilere kameramanlığın önemini anlattı.

Polatel ve Marufoğlu’dan kuramsal vukuf kayran öğrenciler, meslek bahçesinde oluşturulan alanda kamera ve farklı ekipmanlarla elektrik yaptı.

Arkadaşlarının kullandığı kameranın karşısında anons deneyimini zihayat öğrenciler mesleğin inceliklerini öğrenme fırsatı dahi buldu.

Öğrencilere proje kapsamında ortaklık belgeleri verildi.

Türkiye Selen Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel, AA muhabirine proje için vukuf verdi.

Projeyi 5 yıldır mütemadi sürdürdüklerini belirten Polatel, şunları kaydetti:

“Projemizi Hars ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü iş birliği ve desteğiyle yürütüyoruz. 2022’de belirlediğimiz 10 ilde, karye okullarında yetişek gören 9-14 gözyaşı arasındaki çocukları kamerayla tanıştırıp onlara kamerayla neler yapılabileceğini, klip ve film setlerinde neler olabileceğini, teoride ve uygulamada göstererek uygulamaya çalışıyoruz. Ortaya haddinden fazla iyice çalışmalar çıkıyor. Önceki sene tıpkı saz klibi yapmıştık. Bu sene bile tıpkı deli dolu yayının, bire bir muhabir anonsunun kuşkusuz yapıldığını çocuklara gösterdik. Kameranın maharet özelliklerini, kamerayla ne filmlerin çekilebileceği, kurguda neler yapılabileceğini anlattık.”

Polatel, çocuklardan çokça domuzuna anlayışsız dönüşler aldıklarını rapor ederek, “Ayrıntılar bundan sonra dijital çağın çocukları. Teknolojiye çokça uyumlular. Bizi çokça sunturlu karşılıyorlar ve tığ kaset derdik, onlar örneğin dağarcık kartı diyorlar. Kamerayı tanıyorlar, mikrofonu tanıyorlar. Teknolojiyi ve interneti haddinden fazla bol biliyorlar, hepsi çok coşkulu. Kamerayla neler yapabileceklerini biz bu sayede onlara anlattık.” diye niteleyerek konuştu.

Okulun 8-A sınıfı öğrencilerinden Elif Aydınlık ise eğitimin haddinden fazla müfit geçtiğini, kamerayla ilişik haddinden fazla iyicene bilgiler öğrendiğini belirterek, arkadaşlarıyla cihazı deneyimleme fırsatı bulduklarını söyledi.

Share: