Direktör Kültürlü Bağardı için AKM’de tören düzenlendi

Aralarında “Ölürayak” ve “Bir Tane Başına”nın bulunduğu bir nice dizinin yönetmen koltuğuna oturan ve 64 yaşında hayatını kaybeden Kültürlü Bağardı üzere tören yapıldı.

Böbrek yetmezliği sebebiyle 27 Şubat’ta hayatını kaybeden Bağardı’nın Atatürk Kültür Sarayı (AKM) Yeşilçam Sineması’nda yapılan ihtifal törenine, beyaz perde dünyasından çok sayıda ölümlü katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan ihtifal töreninde Ziyalı Bağardı’nın kol ve filmlerinden sahneler da gösterildi.

Anma töreninde konuşan Bağardı’nın kuzeni Istek Uygur, çocukluk yıllarını birlikte geçirdiklerini belirterek, “Kültürlü çocukken yaz tatillerini Bilecik’te geçirirdi. O yıllarda kazanması ağırlık olan Eskişehir Maarif Koleji’ni efdal başarısıyla kazandı. Lisede okurken hafta sonları Eskişehir’den Bilecik’e dirimsel birlikte oynardık. Cömert çocuğundan haddinden fazla ahi gibiydik.” dedi.

Vefatının bütün aileyi etraflıca sarstığını rapor fail Uygur, “Çokça sahih ve aklık tıpkısı karakteri kaybettik. Ev kendisine fikrine ve aklına danıştığımız biriydi. Hepimiz üzere çözümler üreticiydi. Çokça üzgünüm, onu çokça özleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Hep yönetmenler kabilinden istediği filmi çekemeden gitti”

Yönetmen Atalay Taşdiken birlikte Aydın Bağardı’nın bütün gülümseyen, hayata fazlalık vekil, umudunu on paralık yitirmeyen biri olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Ahirete göçen neredeyse bütün yönetmenler gibi istediği filmi çekemeden gitti. Hepimizin kaderi hakeza olacak. Onunla haddinden fazla şekerli hatırat yaşadık. Aynı keresinde ekonomik şerait yüzünden klip çekiyordu. Türk danışma müziği solisti aynı hanımefendinin klibini çekmişti, bizim stüdyoda kurgusunu yapıyordu. Çok apiko, iyicene benzeri görümsetme çekmişti. Klibin solisti avrat klibi izleyince beğenmediğini ve kendisini korkulu gösterdiğini söylemişti. Kültürlü’ı o antlaşma çok çaresiz görmüştüm. Yapacak bire bir şeyi yoktu bu hassasiyete cebin. O antlaşma merhum babam bile stüdyodaydı. O kadına ‘bu yaşıma büyüklüğünde böyle fena hâlde tıpkı ses dinlememiştim, günlerdir çevirici yapılırken gelip dinliyorum. Sizi izliyorum, bu zamana büyüklüğünde tanıyamamışım, hayıflanıyorum’ dedi. Kadın birkaç an sonraları yumuşadı ve klibi akseptans etti. Bu olay üstüne Okumuş, babamın büyük benzeri fanatiği olmuştu. İkisi üstelik merhum oldu. İnşallah aynı yerlerde onlar yeniden kardeşçe ediyorlardır. Allah mekanlarını cennet etsin.”

Direktör Nazif Tunç ise Bağardı’nın herkese güzellikle yaklaşmasını alim, tüvana sinemacılara bindi olmayı hizmet edinmiş bir direktör olduğunu söyledi.

Bağardı’nın çokça iyice filmlere imza attığına dikkati calip Tunç, “Yönetmenler alelhusus setlerde biraz sert olurlar. Ziyalı’ın birlikte soyadı Bağardı idi amma çokça rahat ayrımsız adamdı. Ayrımsız dönem kendisine soyadıyla ait latife ettiğimde benim soyadım ‘bağardı’ değil ‘bağ ardı’ demişti. 2013-2014 senesinde sinema desteklerinde bu arada çalıştık. Az Daha projesi olup birlikte ilk filmini fethetmek isteyen ki varsa şartsız koşulsuz onlara angıç olmakla ilişkin aynı çabası vardı.” diyerek konuştu.

Usta yönetmen, dün Bilecik Hat Şerifpaşa Camii’nde kılınan cenaze namazına müteakip, Bilecik Kent Mezarlığı’na defnedildi.

Ziyalı Bağardı hakkında

Sinemacılığa TRT yapımlarında havari yönetmenlikle başlayan Aydınlık Bağardı, “Soy Sop ve Toprak”, “Kartallar Yüksek Uçar” ve “Dudaktan Kalbe” üzere dizilerde yönetmen yardımcısı olarak görev yaptı.

Yönetmenliğe 1991 yapımı “Ölürayak” filmiyle aşama atan Bağardı, haddinden fazla sayıda kol, televizyon filmi ve belgesele birlikte imza attı.

Bağardı, en son 2017’üstelik yayınlanan “Osmanlı’dan Günümüze Hamallar” belgeselinin yapımcılığı ile yönetmenliğini üstlenmişti.

Share: