DTSO’dan Habur Hat Kapısı’ndaki sorunlara ilgilendiren açıklama

Diyarbakır Tecim ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kayaç, Habur Çizik Kapısı’nda giriş-çıkışlarda yaşanan sorunlara ilişik açıklamada bulundu.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye’nin Itidalli Doğu’ya açılan en koca çizik kapısı durumunda, Avrupa’dan Ölçülü Doğu’ya uzanan tedarik zincirinin dahi oylumlu geçiş noktalarından olan Habur Çizi Kapısı’nda gelişim adamlarının 2 aktarılma boyunca araçlarında araştırmak zorunda kaldığını tabir etti. Türkiye’nin dış ticaretindeki ciddi konumu itibarıyla talih ekonomisine ulama sağlayıcı Habur Çizi Kapısı’nın bundan sonra ihtiyaçlara yanıt veremeyecek duruma geldiğini belirten Kaya, “Küsurat ticari potansiyellere paralel kendisine tır ve kamyon üzere taşımalık araçlarının yanı sıra, aksiyon insanlarının ticari amaçlarla özel araçları ile ülkemize giriş çıkışlarındaki yoğunluklar bile artmaktadır. Fakat mütezayit yoğunluğa değer kapıdaki bakım alanları ve yönetimsel birimler ihtiyaçları karşılamamaktadır. Hele hususi araçlarla antre yokuş ayırmak talip gelişim insanları 2 çağ süresince araçlarında uyuyup sıralarını beklerken, taş, yerey ve uran ürünleri taşıyan tırlar ise zaman zaman ayrımsız hafta süresince kapıda beklemek zorunda kalıyorlar” dedi.

“İnsan kaynakları kapasitesi ivedili kendisine arttırılmalıdır”

Habur Hat Kapısı’nın esenlik turizmi açısından dahi serencam yıllarda ehemmiyet kazanmaya başladığını nâkil Kayaç, “Bölgemizde mevcut kamu, darülfünun ve özel sektöre ilişkin serencam derece kuvvetli hastanelerden otama hizmeti almak isteyenlerin sayısı dahi seçkin güzeşte gün artmaktadır. Keyif turizmi kapsamında methal depar işleyen tutkun ve yakınlarının gümrük işlemlerinin tafsilatlı sürmesi çok daha dirimsel ehemmiyet genişlik etmektedir” şeklinde konuştu. Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’nin sunu çok dış satım yapmakta olduğu dördüncü büyüklük olan Irak ile bulunan ticaretimizin geliştirilmesi amacıyla Habur Tahril Kapısı’nda yaşanan yönetimsel yetersizlikler ve kombinezon eksiklikleri bire bir an önceki giderilmelidir. Mevcut taharri ve taharri peronların birlikte depolar, bekleme salonları üzere fiziki zir ve arka yapıların kapasiteleri arttırılarak bekleme süresini kısaltılmalıdır. Intikal sürecinin yeryüzü kebir aktörleri olan âdem kaynakları kapasitesi ivedi olarak arttırılmalıdır.” – DİYARBAKIR

Share: