Erzurum’da 300 derece ile keçe hayatı zihayat göçerler, 20 bin hayvana bakıyor

Erzurum’da 300 basamak ile çadır hayatı yaşayan göçerler, 20 bin hayvana bakıyor

ERZURUM – Erzurum’un Dumlu bölgesinde efdal kesimlerde çerge hayatı yaşayarak hayvancılık işleyen göçerlere Erzurum Valisi Okay Memiş ziyarette bulundu. Meraya 300 derece olarak yerleşen göçerler 20 binin üstünde hayvana göre büyüklük ekonomisine de yetişkin ölçüde katkıda bulunuyor.

Erzurum’un merkezine bağlı olan Dumlu köyünün kestirmece yerine 2 bin 500 yükselti efdal kesimlerinde kâin göçerler yaşadıkları deri hayatı ile 20 bin civarı hayvanı besliyor. Benzin ürünleri üretip günce namına satışını üstelik özne göçerler mutluluk ekonomisine birlikte şanlı ölçüde katkıda bulunuyor. Ruh ihtiyaçlarını de devir panelleri yardımı ile gideren göçer vatandaşlar Erzurum meralarına kasaba illerden geliyor. Mavera yandan göçerlerin sorunlarını ve problemlerini yerinde korumak üzere meraya sâdır Erzurum Valisi Okay Memiş yerinde incelemelerde bulundu. Göçkün vatandaşlara ve çocuklarına çeşitli hediyelerde veren Vali Memiş, tarım ve hayvancılıkla uğraşarak istihsal özne çiftçilere rastgele anlamda bakım verdiklerini ifade etti.

” Fırat, Çoruh ve Aras havzasına fert veriyor”

Dumlu bölgesinin 3 havzaya duygusal verdiğini söyleyen Erzurum Valisi Okay Memiş, “Bugün hayvancılıkta birinci olan Erzurum’un merkeze sadık olan dumlu bölgesindeyiz. Bu havza kestirmece 2 bin 500 rakımın üzerinde olan ayrımsız vadi. Dumlu’nun bir numara özelliği katıksız hakikat suyuna topluluk olmasıdır. Ayrımsız zamanda bura mitolojik anlamda bile özel olan tıpkısı yerdir. İnançlarımız anlamında da tarihi benzeri sürece topluluk olan tıpkı bölgedir. Gâh kaynaklarda bile burada bulunan doğal su kaynağı özel namına vurgulanmıştır. Bu nahiye ayriyeten üç havzaya ansız can veriyor. Fırat, Çoruh ve Aras havzasına duygusal veren bir düzlük. Uçsuz bucaksız meraları var buranın. Kocabaş hayvanda 1 milyona yaklaştık ve küçükbaş hayvanda 1 milyonu önceki durumda bulunuyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“100 yıldır dumlu bölgesine geliyorlar”

300 haneden oluşan göçerlere seçme anlamda koruyucu olmaya çalıştıklarını birlikte tamlayan Ilbay Memiş, “Tıpkı zamanda öz çiftçimiz ve vatandaşlarımız öncelikli tevessül etmek amacıyla hayvancılıkla uğraşan herkese bindi olmaya çalışıyoruz. Dağın tepesinde bile onları bekâr bırakmıyoruz. Burada özlük sistemlerini üstelik kuruyor göçerler. Burada hayvancılık yapanların çoğu mekân illerden geliyor. Burada bire bir çerge sistemi var ve az daha 300 derece burada bulunuyor. Müthiş tıpkısı cümle kurulmuş ve neredeyse 100 yıldır bile dumlu bölgesine geliyorlar. Çağ panelleri ile elektriklerini üretiyorlar. Monitör ve ruh imkanına ashap. Haddinden Fazla şanslı bire bir şekilde natürel tıpkısı su kullanıyorlar. Açıkgöz ekiplerimiz burada onların güvenliklerini sağlıyor. Burada üretilen benzin ürünleri ve kucak etini üstelik tamlık Türkiye’ye Erzurum’dan gönderiyorlar. Tulum peynirini doğrusu Türkiye’bile herkeste biliyor. Hayvancılığın gelişmesi üzere tüm önlemlerimizi alıyoruz. Kâfi ki istihsal yapsınlar biz onların emrindeyiz. Tekmil uzmanların merada beslenen hayvan dediği koyunlar tamam yerine buradalar. Merada sönümsüz hayvanların bütünü Erzurum’üstelik Türkiye’birlikte sunma aşkın mera olan memleket Erzurum’dur” dedi.

“20 bin civarı hayvanı bu meralarda besliyorlar”

Türkiye’nin birçok ilinden göçerin Erzurum meralarına geldiğini kaydeden Erzurum İl Ekincilik ve Orman Müdürü Osman Akar, “Erzurum Türkiye’nin sunu çok merasına sahip olan ilidir. Kestirmece namına Türkiye’da kâin meraların yüzde 11’inden fazlası Erzurum’birlikte bulunuyor. Dolayısıyla mera varlığının çok olması nedeniyle hayvancılık faaliyetlerimizde aşkın oluyor. Evcil üreticilerimizin beraberinde haricen göçer olarak gelen hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızı dahi burada konuk ediyoruz. Şuanda dumlu köyümüze sınırlı olan benzeri merada bulunuyoruz. Tahminî yerine 300 eş burada bulunuyor. 20 bin civarında dahi hayvanı buralarda besliyorlar. 16 milyon dekar otlak varlığına cemaat bulunuyoruz. Az Daha Erzurum’un hep ilçelerinde göçer misafirlerimiz bulunuyor. Burada bulunan göçerlerin su sorunu, kalacakları vadi sorunu ve defa sorununa kadar valilikle beraber çözmeye çalışıyoruz. El şartlarda istihsal yaparak Türkiye ekonomisine heybetli ölçüde katkıda kâin göçerlerin yanında olmaya gayret gösteriyoruz. Üretilen mahsulat arz mebzul şekilde vikaye edilip üstünkörü dünyalık satımı yapılıyor. Kâh göçerlerimiz devir panelleriyle ruh ihtiyaçlarını gideriyor. Burada çocukların oyun oynayabilmesi üzere 2 oyun sahası da kuruluş ediyoruz. Göçerlerimiz burada 4-5 ay kadar kalıyorlar. Diyarbakır, Batman, Iğdır, gibi 7-8 değişik ilden buraya göçerler geliyorlar” diye niteleyerek konuştu.



Share: