GAZİANTEP – “Türkçe’nin Kullanılmamış Yüzyılı Müzakeresi” antetli derinti yapıldı

Türkiye Komütatör ve Edebiyat Derneğinin (TDED) 7. İstişare ve Istimara Toplantısı, “Türkçe’nin Yıpranmamış Yüzyılı Müzakeresi” başlığıyla Gaziantep’te gerçekleştirildi.

TDED Umumi Başkanı Ekrem Fazilet, aynı otelde planlı programın açılışında yaptığı konuşmada, dilini kaybeden milletin gelişigüzel şeyini kaybetmiş olacağını söyledi.

Dilin takkadak müzakere yazmaktan ibaret olmadığını tamlayan Erdem, şunları kaydetti:

“Tutum ve bilimde ki gelişmeler bağımlı ki tıpkı ülkenin yeryüzü balaban gücüdür. Fakat milletleri budun işleyen, medeniyetleri düz yazı fail, milli firez ve gelenekleri nesilden nesillere aktarılmasını sağlayıcı dildir. Unutmayalım ateş parçası medeniyetler tüvana dillerle düz yazı edilirler. Efdal firez seviyesine yayılmak amacıyla yüksek ayrımsız kültüre iyesi olmak gerekir. Dünyada bayram sahibi girmek isteyen bütün ülkeler öncelikle kendi dillerine topluluk hamiş ve dilini geliştirip zenginleştirmiştir. Türkçe’nin ecnebi dillerin baskısından kurtulup bağımsız milletvekili ve kıpırdak benzeri dil kendisine varlığını sürdürebilmesi üzere hayatımızın seçkin alanını kuşatan milli bire bir dile ve hars politikasına ihtiyacımız var. Sayın Cumhurbaşkanımız aracılığıyla hayata geçirilen kavim bahçesi, kahve projelerini milli açar habercisi olarak görebiliriz ve görüyoruz. Millet parkı yerine millet bahçesi, cafe namına kıraathanenin seçilmesi yabancı söz kullanma hastalığına alın yerli ve milli bire bir duruştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu duruşundan herkesin alelhusus yöneticilerin ders çıkarması gerektiğine inanıyorum.”

Gaziantep Valisi Davut Gül ise Türkiye’nin son 50 yıldır anahtar anlamında fetret dönemi yaşadığını söyledi.

Dilin hayatın herhangi bir anlamında şanlı tıpkısı yere topluluk olduğunu belirten Gül, “Burada Büyükşehir Belediyemizle alay malay ketteki bilcümle okullarda kütüphanemiz olsun dedik. Medeniyetimizin ana taşları olan kitapları seçtik. Vaktiyle okullarımızda 280 bin kitabımız vardı amma hamdolsun şu dakika 3 milyonun üzerine daha çok. Yıpranmamış soy sop çok okuyor amma kalifiye kitapların olması geçişsiz.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Şehremini Fatma Delimsirek ise dilin tıpkısı medeniyetin denek taşı olduğunu ifade etti.

Gaziantep’in bu anlamda bir hars ve açar şehri olduğunu tamlayan Şahin, “Bura şehr-i uygarlık. şehr-i merhamettir. Medeniyetin kodları dil ve bağımsızlıktır. Kim medeniyette söz sahibi olmuşsa dilini kullanmıştır.” ifadesini kullandı.

Programa, SELIM Tümen Gaziantep milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Müslüm Yüksel, Deniz Bakbak, DOĞRU Fırka Gaziantep İl Başkanı Mehmet Eyüp Özkeçeci ve değişik ilgililer katıldı.

Share: