Gelibolu Yarımadası’nda Şahinbey Belediyesince yenilenen 4 şehitlik ziyarete açıldı

Firez ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Ecdadın bize emaneti ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine yakalamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu çerçevede şehitliklerimizin ihyası, bizim genişlik ehemmiyet verdiğimiz konuların başında geliyor.” dedi.

Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda Gaziantep Şahinbey Belediyesi ile Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Düzlük Başkanlığınca yenilenen Süngü Bayırı, Albayrak Sırtı, Tığ Bayırı ve Kılıç Dere şehitliklerinin ziyarete açılması zımnında merasim düzenlendi.

Vekil Ersoy, Albayrak Sırtı Şehitliği’ndeki törende yaptığı konuşmada, kahramanlıklarıyla tarihin akışını değiştiren, ülkenin istiklali ve istikbali üzere göğsünü himaye fail ecdadın şehitliklerine ilişkin bölgedeki ihya çalışmasının tamamlandığını söyledi.

Cennet vatanı birey eden ecdadın hatırasını yaşatmak üzere ne yapılsa yeterli olmayacağını belirten Ersoy, “Onlara müstahak olabilmek ve ecdadın bize emaneti ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine hissetmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu çerçevede şehitliklerimizin ihyası, bizim en önem verdiğimiz konuların başında geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Ersoy, şehitliklerin düzenlemesini muktedir olmak için sınırların belirlenmesini geçmiş etap yerine değerlendirdiklerini bildirdi.

hece taşı tasarımında “şehitlerin kefenlenmeden üniformalarıyla defnedilmesi” detayı

Söz konusu 4 şehitlikte yapılan emek hakkında vukuf veren Ersoy şunları kaydetti:

“Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda dönemin Harita Komutanı Şevki Vakur marifetiyle hazırlanan 1/5000 ölçekli Çanakkale Tahkimat Haritası’nda yerleri işaretli olan şüheda kabristanını günümüz uydu görüntüleri ile örtüştürdük. Bu belirlenen alanda jeoradar taraması yapılarak bulgu sınırlarını netleştirdik. Bu kadem bizim sunu hassasiyetle değerlendirdiğimiz adımdı. Sonrasında şehitliklerimizin, vahdetin yani bir olmanın sembolü olan servi ağaçları ile mekân düzenlemesini gerçekleştirdik. Çanakkale ruhunu teşekkül eden Süngü Bayırı, Albayrak Sırtı, Kılıç Bayırı ve Kılıç Dere’deki 4 şehitliğimizde Şehitlik Yönetmeliği’nde belirtilen anıt modelini kullandık. Abide tasarımında ay felek ile Allah’ın 99 adından biri olan rastgele şeyi gören ve seçme şeye tanık olan anlamındaki ‘Eş-Şehid’ ismini nakşettik. hece taşı tasarımında dünyada degaje geçerli nizami düzen yöntemini gidermek istemedik. Buna değer harp meydanında yaşanan kahramanlıkları düşünerek şehitlerin martir düştükleri yere ‘kefenlenmeden kâin üniformalarıyla defnedilmelerini’ temsil eden tıpkısı düzeni yeğleme ettik.”

Ersoy, Çanakkale Savaşları’nın dönüm noktası olan bu bölgelerde hem kısırlık hem da yedi cihana karşı savaşan kahraman askerlerin, kutlu tıpkı vatan ve koca tıpkısı zaman bıraktığını vurguladı.

Süngü Bayırı Şehitliği’nde 589, Albayrak Sırtı Şehitliği’nde 968, Tığ Bayırı Şehitliği’nde 1131 ve Kılıç Dere’bile 41 şehidin olduğunu bildiklerini aktaran “Burada yatan 2 bin 729 şehidimizin kayıtlarına ulaştık. ‘Çanakkale geçilmez’ dedirten özellikle Mustafa Kemal Atatürk ve cemi şehitlerimizi yağmur ve minnetle anıyorum. Ruhları şen, mekanları behişt olsun.” diye niteleyerek konuştu.

Desteklerinden ortalık Şahinbey Belediye Reisi Mehmet Tahmazoğlu ve ekibine teşekkürname fail Ersoy, “Ülkesini seven, şike bayrağımızın gölgesinde yaşamaktan çekicilik duyan herkesi buraları görüşme etmeye davet ediyorum. Evlatları olan ailelerden hele bu ziyarete çocuklarını dahi getirmelerini ve koca tarihimizi onlara anlatmalarını temenni ediyorum.” ifadesini kullandı.

DÜRÜST Tümen Takım Başkanvekili Bülent Turan, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Kayran Başkanı İsmail Kaşdemir ile Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da katılımcılara hitap etti.

Törene Hars ve Turizm Vekil Yardımcısı Özgül Özkan Çetince, AK Parti Çanakkale Saylav Jülide İskenderoğlu, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Rasim Yaldız, Geçit ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit ile diğer ilgililer katıldı.



Share: