İSTANBUL-MARMARA DENİZİ’NDE AVLANAN BALIKÇILAR DENETLENDİ

İSTANBUL İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü’ne merbut ekipler aracılığıyla Marmara Denizi’nde balık avına çıkan teknelerde denetleme gerçekleştirildi. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Kişmiri, “Zaman klan kuralına yöntemsiz tıpkı hacim topbaş balık balığına el koyduk. Bu mahsulat yasa değişikliğinden önceki gene satışa sunulup, ticari olarak değer kazanıp piyasaya sürülüyordu. Fakat şimdi mülkiyeti ağız ağıza kamuya geçirilecek. Bu balıklar müfit kurumlarına bağışlanacak” dedi.

Denizlerde av yasağının kalkmasıyla bu arada balıkçılara müteveccih denetimler arttı. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Zeytinburnu ve Beylikdüzü arasındaki bölgede balıkçı teknelerine yönelik teftiş yaptı. Denetimlerde teknelere çıkan ekipler, avlanan balıkların boyları ve teknelerin evraklarını kontrol etti. Elan sonra Gürpınar Su Ürünleri Hali’ne sabık ekipler, burada satışa verilen balıkların boylarını denetledi. Yapılan denetimlerde, klan standartlarını karşılamayan 19 kasa kefale umum konulurken, 14 bin 160 TL para cezası uygulandı.

“DENETİMLERDE HERHANGİ BİR OLUMSUZLUKLA KARŞILAŞMADIK”

Teftiş sonrasında açıklamalarda bulunan İstanbul İl Ekincilik ve Orman Müdürü Ahmet Müşkül Kara, “1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu çerçevesinde denizde, karaya yokuş noktalarında, akarsu ürünleri halinde ve karışık bey noktalarında akarsu ürünleri denetimlerimizi yapıyoruz. Buralarda klan, zaman ve düz yasaklarına bakıyoruz. Saha yasaklarında anlaşılan noktalarımızda av yasağı var. Adaların tıpkısı kısmı gırgır avcılığına yasak, Marmara Denizi ve boğazlarda trol avcılığı haram. Tıpkısı teknemize çıktık. Avcılık yapmamıştı orada evraklarının kontrolünü gerçekleştirdik. Bu sene kullanılmamış yürürlüğe koyduğumuz ayrımsız uygulama var. Bütün ağların üzerlerinde barkodlar var. Bu barkodlardan takibini sağlıyoruz. Bir teknemizde avcılık operasyonunu bitirmişti. Oradaki balıklarda birlikte antrparantez klan yasağına üstelik baktık. Teknelerde yaptığımız denetimlerde gelişigüzel olumsuzlukla karşılaşmadık” dedi.

Sürdürülebilir avcılığın önemine özen calip Yağız, “Hamsi 9 cm, istavrit 13 cm, palamut 25 cm ve lüferin 18 cm olması gerekiyor. Bunun nedeni balıklara ömürlerinde benzeri kat tenasül fırsatı atfetmek. Balıklar de nesillerini devam ettirebilsin kim; bizler hem tüketiciler hem birlikte denizciler yerine sürdürülebilir avcılık yapabilelim. Bugün kamet kuralına namünasip bir tutar kefal balığına halk koyduk. Bu mahsulat kanun değişikliğinden evvel gene satışa sunulup, ticari kendisine ayar kazanıp piyasaya sürülüyordu. Fakat demin mülkiyeti ağız ağıza kamuya geçirilecek. Bu balıklar faydalı kurumlarına bağışlanacak” diye niteleyerek konuştu.



Share: