İTO’dan global krizi fırsata atıf önerileri

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, acun ekonomisinin yeni ayrımsız ekonomik resesyonun eşiğinde olduğunu belirterek, “Küresel ekonomide beklenen krizin Türkiye üzere tehditlerin yanında makro fırsatlar da sunacağını öngörüyoruz. Bu noktada ara sıra hususlara özen etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İTO’dan yapılan açıklamada odanın ağustos kocaoğlan çarpık çurpuk meclis toplantısındaki konuşmasına meydan sunulan Başkan Şekib Avdagiç, Türkiye’nin pandemi sonrası ihracatta yakaladığı müspet seyrin devam ettiğini belirtti.

Dünya ekonomisinin yıpranmamış benzeri iktisadi resesyonun eşiğinde olduğuna işaret fail Avdagiç, küresel ekonomide beklenen krizin Türkiye amacıyla tehditlerin yanında kocaman fırsatlar dahi sunacağını anlatım etti.

Bu kapsamda gâh hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Avdagiç, “Toptan ticarette pandemi sonrası öne çıkan hazırlık avantajımızı gani değerlendirirsek, bu dönemde ülkemize fazlalık ayrışma imkanı sağlayabiliriz. Bize sakıt bu dönemde global resesyondan cins olduğunca bir iki soyulmak, istihsal maliyetlerini dengede epilepsi rakiplik avantajı bulmak ve bununla birlikte yetinmeyerek pazar ve yapıt çeşitlendirmesine gezmek olmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Avdagiç, finansmana erişim üstüne yaşanan sıkıntıların birden aşılmasının balaban ehemmiyet taşıdığını vurgulayarak, ürem oranlarındaki artışla birlikte, bankacılık sektörünün kullandırdığı ticari kredilerin arındırılmış namına almanak artım hızının 2 kamer öncesine bakarak yüzdelik 50 azaldığını aktardı.

Yüreklilik mekanizmasının bozulmasının üretimin, ticaretin ve ihracatın daralması anlamına geleceğini kaydeden Avdagiç, “Nedeniyle, itimat kullanımını kısıtlamaya yönelik değme türden politika, üretimi baskılama ve zincirleme etkilerle ekonominin değil eksiksiz alanlarına sirayet fail bire bir negatif döngüye benzeşme riski oluşturabilir. Bu de bizi küresel resesyonda zait ayrışmadan alıkoyabilir, mutedil vadeli elan balaban sorunlarla karşı karşıya bırakabilir.” ifadelerini kullandı.

Avdagiç, ihracata müteveccih kredilerin önemine dikkati çekerek, “İhracata müteveccih kredilerin amacına akla yatkın yerine kullanılıp kullanılmadığının tespiti tek üstelik edisyon evet de ağdalı aynı süreç değil. Firmalarımızın zat istihsal alanlarında ihracat için gerekseme duyduğu girdiler, buna ait finansman ihtiyacı ve söz konusu ihracatın hangi kadar sürede gerçekleştiği belgelere dayalı adına izlenebilmektedir.” açıklamasında bulundu.

Avdagiç, bu kapsamda, hele dış satımcı firmalara sunulan reeskont kredilerinin kesinlikle azaltılmaması gerektiğini vurguladı.

Enflasyon muhasebesinin uygulanması gerektiği açıktır

Şekib Avdagiç, enflasyonla mücadelenin odaklanılması gereken eke benzeri sorun olduğuna dikkati çekerek, pahalılık muhasebesinin uygulanmasını kâm etti.

Avdagiç, şunları kaydetti:

“Yüksek enflasyonla oluşan itibari kârların vergilendirilmesi konusu mail dönemin yetişkin başlıklarından birini oluşturacaktır. Bu çerçevede para şişkinliği muhasebesinin uygulanması gerektiği açıktır. İşletme sermayesi ihtiyacı anbean mütezayit şirketlerimizin, benzeri bile erdemli enflasyon nedeniyle sermayelerinin vergilendirilmesi ve arttırma sermaye erozyonu yaşamasının önüne geçmeliyiz.

Enerji fiyatlarının oluşturduğu maliyet baskısına birlikte dikkati sarmak isterim. Durgunluğa akıllıca gidilen ve sorunların bitmeme ettiği global ekonomide Türkiye olarak biz enerjimizin şişman bölümünü enerjiye harcamalıyız. Mevki namına sürekli şekilde enerjide dışa bağımlılığı azaltacak politikaların hızlandırılması gibi evgin bire bir görevle karşı karşıyayız.”

Avdagiç, Türkiye’nin son iki hafta ortamında bölgesel liderliğini göstererek, tahıl koridorunun açılmasının mimarı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle Ukrayna limanlarından açılan hububat koridorunun önemine dikkati çeken Avdagiç, “Türkiye, küresel piyasalarda tabir yerindeyse tahılın fiyatını belirlemiştir. Daha geçmiş sevkiyatın tarihinin açıklanmasıyla gelişigüzel global piyasalarda hububat fiyatları yüzdelik 20 civarında kafasız çekildi.

Savaştan önceki Afrika ülkelerinin büyük tıpkısı bölümü buğday ihtiyacının yüzde 30’undan fazlasını Rusya ve Ukrayna’dan ithalatla karşılıyordu. Diliyoruz kim, bu konvansiyon Ukrayna ve Rusya aralarındaki sorunların çözümü üzere ayrımsız baş oluşturur ve analog sorunların çözümüne yaşıt dokuma paha.” yorumunu yaptı.

İTO Başkanı’ndan enflasyonla mücadelede enerji ve azık fiyatları açıklaması

 

İTO Başkanı, asgari ücret artışı üzere ‘kamu-özel’ işbirliği istedi

 

İTO Başkanı Avdagiç’ten konutta kirayı düşürecek 5 teklif

 

İTO’dan ‘İstanbul’a hususi teşvik paketi’ talebi

 

Share: