kör koruyan Zuhal Anne örgü örerek engelliler derneğine ulama sağlıyor

âmâ saklayan Zuhal Anne belik örerek engelliler derneğine ulama sağlıyor

Artvinli kör saklayan Sekendiz’in sükse hikayesi

ARTVİN Artvin’in Ardanuç ilçesinde gözsüz Zuhal Temel’in azmi ve muvaffakiyet hikayesi gururlandırıyor. 20 yaşında hafız olan, 28 yaşında ise önce kitabını yayınlayan Zuhal, deminden ise belik örerek engelli arkadaşlarına ulama sağlıyor.

Artvin’in Ardanuç ilçesi Peynirli köyünde tüvana Zuhal Ana (34), anadan doğma müşahede kaybı yaşamış 14 yaşında ise müşahede yetisini ağız ağıza kaybetmiş. Adi yaştan itibaren okuma ve yazmayı çok muhip Asıl, görmese da bu sevgisinden tek vazgeçmemiş. 2007 yılında Hatay’da kız yurdunda artan ve hafızlık için terbiye kayran Anne, 3 yıl bilahare hafız olmayı başarmış. Kur’an’ı Kerim’i kazara bilen Ana, yer şişman hayali olan kitabını ise 2017 yılında çıkartmayı başarmış. Yazdığı “Heves Gözüyle Gör Beni” isimli kitabında zat hayatından ve sakat arkadaşlarının hayatlarından kesitler düzlük alıyor. Tezkere, kentte şişman bent görürken, tıpkı zamanda kitabı sayesinde soylu erki gelirde elde etmeyi umut ediyor. Bununla yetinmeyen kör Zuhal, Ardanuç Engelliler Yardımlaşma ve Tesanüt Derneği bünyesinde belik örerek derneğe kaktı sağlıyor. Toplum Örgütü binasında aldığı eğitim sebebiyle tıpkısı birinden değişik örgü modellerini tamamlayarak topluluk bünyesinde satışa sunuyor. Bu sayede kör ailelerin gelirlerine katkı sağlamış oluyor.

14 yaşında görme yetisini ağız ağıza kaybettiğini tabir fail Temel, “Hayata hiçbir zaman küsmedim, aksine hayallerimin ardı sıra koştum. İlk yerine hafızlığımı tamamladım Hatay Ağır Namuslu Kız Kuran Kursunda okurken hafızlığımı tamamladım. 2007 yılında başladım 2009 yılında izafe etmek kader oldu. Kuranı kerimi ağız ağıza kazara biliyorum. Elan sonradan kitabımı yayınladım. Kitabım çıktıktan sonraları çokça iyicene geri dönüşler aldık. Bu bizi kıvançlı etti. Çocukluktan beri tezkere okumayı yazmayı severdim. Hayalimdi bu hayalimi gerçekleştirdim”. Tamlık sakat fertler kendilerini geliştirmeye çalışsınlar hangi yapabiliyorsalar ona yönelsinler” dedi.

Ardanuç Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Heves İstanbullu ise, “Zuhal, bire bir ahit bizi aradı ve betik yazdığından bahsetti. Ardanuç’un benzeri köyünde oturuyordu. Kalktık yanına gittik. Bana kitabını verdi bende eve geldim soluksuz okudum. Kitapta hem öz hayatından kesitler var, sair sakat bireylere örnek niteliğinde akıcı haddinden fazla güzel tıpkı pusula yazmış. Derneğimde kâin bütün engelli bireylerin ayrı ayrı yetenekleri var. Zuhal kadar tıpkısı haddinden fazla kursiyerimiz var. Burada hem geçenek geçirip hem de eğitimlerini tamamlıyorlar. Ego burada anne emeği olan Satürn’in ana ve babasına teşekkür emreylemek istiyorum onları kızlarına bütün destek oldular” diye niteleyerek konuştu.

Anne Nezahet Esas ise “Sekendiz temiz tıpkı döl, kızımla alım duyuyorum. Elimizden geldiği kadar destek oluyorduk. Köyde oturuyorduk gelip gitmemiz zordu. Deminden ilçeye yerleştik derneğin büyük desteği var Tanrı razı olsun” ifadelerini kullandı.

Share: