Kurusu yaşından 10 tekmil henüz pahalı

Denizli’nin Honaz ilçesinde bölgeye arpalık aroması ve lezzeti sebebiyle iri irade gören ve gözyaşı ile arık doğmak amacıyla iki çeşitten oluşan hurmaların, tarladan sofralara ulaşması amacıyla kurutulma mesaisi bitmeme ediyor.

Türkiye’nin cennet hurması ihracatının yüzdelik 80’lik kısmını karşılayan Denizli’nin Honaz ilçesinde hasadı tamamlanan hurmaların kurutma mesaisi başladı. Lezzetiyle damakta unutulmaz bire bir konuşamayan bırakan cennet hurmasının, bu yıl ilçe genelinde 13 bin dekar arazide 15 bin tona yakın rekolte elde edilmesi bekleniliyor. Gözyaşı ve sıska başlamak üzere iki çeşitten oluşan hurmaları kimi üreticiler ticari araçlara yükleyerek yetersiz içi ve dar dışı pazarına açarken, kimi ise evlerine getirerek koyu çalışmaya başlıyor. Evlere götürülen hurmalar, aile ahalisi ve eş işçilerin desteğiyle korteks soyma işlemi yapılıyor. Kabukları soyulan hurmalar, özel yapım olan tezgahlardaki gereçlere özenle diziliyor. Gâh yerlerde ise hurmalar, anadan görme kurutma yöntemi olan evlerin çatısında yahut kapı önlerinde kurutulmaya bırakılıyor. Arta mütezayit kabukları birlikte yavşak yahut doğal matbua adına değerlendiriliyor.

Yaklaşık 13-18 dolaşma kurutmada kalan gök kubbe cennet hurmaları eyyam sonradan lezzetiyle sofralardaki yerini alıyor. Bir Nice hastalığa ve kayırıcı sağlığına iyi gelen cennet hurmasının zarfında bulunun eli nimetli miktarda C vitaminin birlikte göz sağlığı, göden ve iç hastalıklarına cebin müfit olduğu biliniyor. Alelumum yaş ve kuru kendisine tüketilen hurmanın kilogramı yaş kendisine 6 ile 7 TL civarında iken, kurutulduğu devir ise 80-90 TL kabilinden benzeri fiyatla alıcısına ulaşıyor.

“Çikolata kabilinden doğrayıp kurutuyoruz, lezzeti elan ayrımlı oluyor”

Hurmanın soyulmasının peşi sıra lezzetinin daha adamakıllı aynı tat verdiğini dile getiren üretici Fatma Yapsu, “Ego genelde soyma işlemi amacıyla işçi getiriyorum. Hep beraber soyuyoruz, asıyoruz doğruyoruz ve kurutma işlemini bu şekilde sürdürüyoruz. Soyma işlemi yapınca bundan sonra alıcısı oluyor. Bu meyvenin soyması daha sunturlu oluyor. Çikolata gibi doğrayıp kurutuyoruz, lezzeti elan değişik oluyor ve kabuklarını ise koyunlar yiyor. Bu sonuç muamelat ise kestirmece 15 dönem sürüyor” şeklinde konuştu.

“Teyzelerimiz tekerlek tekerlek elmaları soyarak kabuklarından ayırıyor”

Dallarında özenle toplanan hurmaları inceden inceye kurutma işlemini yaptıklarını söyleyen yetiştirici Nilüfer Karaaslan ise “İlk ilkin elmalar tarladan toplanarak buraya getiriliyor. Sonrasında teyzelerimiz tekerlek tekerlek elmaları soyarak kabuklarından ayırıyor. Soyma işleminden bilahare ego 1. ve 2. olarak ayırımlarını yapıyorum. Sunu büyüklerini apart yardımıyla ayarladığımız alana asıyoruz. Itidalli boylarını ise iplere asıyoruz, arz küçüklerini ve sapsız olanlarını farklı kurutarak cip amacıyla gönderiyoruz” ifadelerini kullandı. – DENİZLİ

Share: