Mahkeme, salgında hususi sıkıntılı taksitlerini ödemediği üzere icraya verilen öğrenciyi doğruca buldu

İzmir 7. Bitiren Mahkemesi, Kovid-19 salgını döneminde yurttan ayrılan darülfünun öğrencisini ödemediği taksitler dolayısıyla icraya veren dar sahibini nahak yere buldu.

Manisa’de zinde Hüseyin Birey Asuman, 2019 yılında Dokuz Ilkgüz Üniversitesi Dershane Öğretmenliği Bölümünü kazanınca barınma için Buca’da benzeri özel yurtla kesim imzaladı.

Üniversite öğrencisi, antrparantez ensiz ile 15 Mayıs 2020 vadeli 7 bin 150 teklik bedelci burhan imzaladı ve yetişek döneminin devam ettiği marta büyüklüğünde yurtta kaldı, bu aylara ilişik taksitlerini da ödedi.

Salgın sürecinde, 2020 Mart’ta, okulların açıktan eğitime geçmesiyle yurttan ayrılan Asuman, Manisa’ya ailesinin yanına döndü. Mahdut sahibi, gabi küsurat ödemenin yapılması amacıyla icra takibi başlattı. Asuman ise borçlu olmadığının tespiti ile icranın durdurulması amacıyla ihtiyati hazırlık kararı verilmesini irade etti.

İzmir 7. Bitiren Mahkemesi, yetersiz sahibi marifetiyle icra takibi başlatılan 4 bin 100 liraya ilgilendiren tarafların dilekçelerini inceledi.

Mahkeme, Asuman’ün yürütme müdürlüğündeki dosyasında yurda borçlu olmadığının tespitine ve şiddetli sıkıntı ispatlanmadığından davacılar yararına şiddetli düşünce tazminatı hükmetmeye kayran olmadığına değişmeyen verdi.

Mahkeme, kararında Türk Düyun Kanunu (TBK) 138. maddede meydan kayran “Sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi dahi beklenmedik alışılmadık aynı buut, borçludan kaynaklanmayan aynı sebeple ortaya kazanç ve sözleşmenin yapıldığı sırada bulunan olguları, kendisinden ifanın istenmesini hak kurallarına hilaf düşecek derecede verecekli aleyhine değiştirir ve verecekli üstelik borcunu henüz ödeme etmemiş yahut ifanın şiddetli ölçüde güçleşmesinden doğan haklarını saklı tutarga ifa etmiş olursa borçlu, hakimden sözleşmenin eskimemiş koşullara uyarlanmasını isteme, bu türlü olmadığı takdirde sözleşmeden dolaşım hakkına sahiptir.” ifadelerini esbabımucibe gösterdi.

İçişleri Bakanlığının 16 Mart 2020 tarihli genelgesi ile faaliyetlerin arızi tıpkı süreliğine durdurulduğu ve 24 Haziran 2020 tarihli sirküler ile dahi Temmuz 2020 tarihinden itibaren mecbur olarak ve belirlenen kurallarla faaliyete bitmeme edilebileceğinin kararlaştırıldığı tamlanan kararda, “İcra işleminin çökmesi üzere aut tıpkısı olayın meydana gelmesi olgusu gerçekleşmiştir ve bu ebat borçludan kaynaklanmamıştır.” denildi.

Asuman’ün avukatı Yakınlarında Balku, AA muhabirine, yurt yönetiminin müvekkiline sözleşmeyle beraber burhan imzalattığını belirterek, müstevli nedeniyle ittifak iptaline rağmen senetlerin icraya verildiğini söyledi.

Salgın sürecinde alışılmadık aynı durumun gerçekleştiğini dile getiren Balku, “Bu dönem içerisinde yükseköğretim kurumlarına dair tıpkısı kanun maddesi geçti. Eğitim Bilimi dönemi askıya makbuz. Tüketiciden beklenemeyecek tıpkı sebepten çevre bu itilaf askıya makbuz. Müvekkil ve elverişsiz yönetiminin benzeri kabahati namevcut amma sonuçta tüketilen tıpkısı öz de yok. Burada kalınmadı ve istihlak olmadı. Dar yönetimi buna vabeste kalmalıydı. Bizce akıllıca tıpkısı karar.” ifadelerini kullandı.



Share: