Nemrut Jeoparkı’nın UNESCO ağına alınması için arazide çalışma yapıldı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Nemrut Jeoparkı Koordinatörlüğü Malumat Müesses üyeleri, bölgedeki jeositlerin koordinatlarını ve emek yürütülecek yerleri belirledi.

Tatvan ilçesinde katıksız güzelliklerinin beraberinde çokça sayıda bilimsel çalışmaların yürütüldüğü Bitlis Nemrut Jeoparkı’nın, Birleşmiş Milel Eğitim Bilimi, Bilgi ve Ekin Örgütünün (UNESCO) Global Jeopark Ağı’na karışma edilmesi üzere icraat sürüyor.

Bu kapsamda BEÜ bünyesinde, 11 kişiden oluşturulan malumat kurulunun üyeleri, Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi kapsamında “Mükemmellik Ödülü” kayran Nemrut Kalderası’nın üstelik içinde saha aldığı bölgede evvel saha çalışmasını yürüttü.

Nemrut Dağı eteklerinde, Çekme köyünde, Nemrut Krater Gölü ve çevresinde, püskürtü kalıntılarının bulunduğu Kantaşı bölgelerinde incelemelerde bulunan bilgi oturmuş üyeleri, jeositlerin koordinatlarını, cephe tabelalarının bırakılacağı alanları, tutum yolları, istikbal merkezi ve dikiz kulelerinin yapılacağı yerleri belirledi.

“Bölge turizmine yardım sağlayacak”

BEÜ Bilgi Literatür Fakültesi Akademisyen ve Bitlis Nemrut Jeopark Koordinatörü Doç. Dr. Yunus Uzun Ekinci, AA muhabirine, bilim müesses namına Nemrut Jeoparkı’nda çalışmalara başladıklarını söyledi.

Önceden belirleme ettikleri jeositleri durumunda gördüklerini belirten Rençper, “Bu icraat sonucunda ati yıl temmuzda UNESCO’ya tasarı mektubumuzu göndermeyi, ekimde dahi başvurumuzu yapmayı planlıyoruz. Nemrut’un UNESCO vasıtasıyla jeopark namına akseptans edilmesi, kesim turizmine koskocaman katkılar sağlayacak, evcil ve yabancı bir nice gezici buraya gelecektir. Bu sayede kentin iktisadi anlamda gelişmesine açkı olacaktır.” diye konuştu.

Referans sonrası UNESCO ekibinin, yapacağı incelemenin peşi sıra kararını vereceğini anlatan Ekinci, “Umarım çalışmaların sonucunu alırız ve Bitlis’e bu jeoparkı kazandırırız. Bunun gerçekleşmesi şehrin geleceği için çok iyi olacak.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Yer Bilimi Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yıldırım Güngör ise kürsü çalışmalarını tamamlayan haber kurulunun Nemrut Jeoparkı’nda geçmiş düz çalışmasını yapmaya başladığını söyledi.

Sahada başlangıçta tayin ettikleri jeositleri durumunda görerek koordinatlarını belirlediklerini dile getiren Güngör, şunları kaydetti:

“Tabelaları ve cephe oklarını nerelere yerleştireceğimizi ve jeositlere destek olacak kültürel etnografik değerlerimizi bittabi işleyebileceğimizi çalıştık. Bu işlerimizi bitirdikten sonra gelecek sene UNESCO’ya başvuracağız. Bu olağan benzeri proses değil, bunu ayrımsız yere kadar getirdik. Bu süreci, UNESCO’nun toptan jeoparkına üye namına birlikte sonlandıracağız. Burası turistik bir toprak. Referans olumlu sonuçlandığında Nemrut Jeoparkı dünyanın temas yerinde aşina tıpkısı saha olacak, insanlar ‘Gidip görelim.’ diyecek.”

Share: