Odunpazarı Belediyesi’nde Eskişehir’in Antagonist İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yılı Kutlandı

Odunpazarı Belediyesi, Eskişehir’in antagonist işgalinden kurtulmasının 100’üncü yılını benzeri sıra etkinlikle kutladı. Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesinden yapılan Eskişehir’den Ata’ya Tevakki Etmek Fotoğraf Sergisi’nin açılışı ile başlayan kutlamalar, Hamamyolu Caddesinde gerçekleşen etkinlikle devam etti. Kutlamalarda konuşan Odunpazarı Belediye Reisi Kazım Aldanmaz, geçtiğimiz günlerde “Şehirlerin halas günleri kutlanmaz” diyerek izah fail Cumhurbaşkanlığı Faziletli İstişare Kurulu Başkanvekili ve çarkıt TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a tepki gösterdi. Kurt, “Düşmanın işgalinden vareste bire bir şehrin halas haset kutlanmazsa ne kutlanır. Şehirlerin halas günleri evet. Şehirlerin kurtuluş günlerini de o şehirde hareketli ahali, coşku ile kutlar” dedi.

Odunpazarı Belediyesi, Eskişehir’in antagonist işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılı muhtelif etkinliklerle kutladı. Kutlamalar, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nde gerçekleşen işporta açılışı ile başladı. Osman Yaşar Tanaçan’ın arşivinde yer kayran fotoğraflardan oluşan Eskişehir’den Ata’ya Çekinmek Foto Sergisi, Eskişehir’in kurtuluşunun 100’üncü yılına özel yerine düzenlendi. Sergi açılışına Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Aldanmaz’un beraberinde Osman Yaşar Tanaçan, Doç. Dr. Gür Bodur, Tanaçan’ın sülale ve arkadaşlarının yanında haddinden fazla sayıda Eskişehirli katıldı. Eskişehir’den Ata’ya Korku Fotoğraf Sergisi katılımcılardan cemi fakül aldı.

“ŞEHİRLERİN KURTULUŞ GÜNÜ TAMAM!”

Hamamyolu’ndaki tebrik kartı etkinliğinde konuşan Başbuğ Kurt, konuşmasına  “Eskişehir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü kutlu olsun” sözleri ile başladı. “Şehirlerin kurtuluş günleri kutlanmaz” diye niteleyerek açıklama fail Cumhurbaşkanlığı Erdemli İstişare Kurulu Başkanvekili ve TBMM 27. Başkanı İsmail Kahraman’a reaksiyon gösteren Başkan Aldanmaz, “Düşmanın işgalinden kurtulmuş ayrımsız şehrin kurtuluş günü kutlanmazsa hangi kutlanır? Şehirlerin kurtuluş günleri tamam. Şehirlerin kurtuluş günlerini de o şehirde canlı umum, kasırga ile kutlar. Sokakta, salonda, stadyumda kutlar. Tığ de zaman, bu düşüncemizi birlikte haykıralım istedik” dedi. Halas Savaşı’nın dünyada parmakla gösterilen ender istiklal savaşlarından biri olduğunu vurgulayan Başbuğ Kurt, Halas Savaşı’nın bol öğrenilmesi gerektiğini kaydetti. Başbuğ Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Kurtuluş Savaşı’nda Eskişehir’in ve Eskişehirlilerin rolünü Mustafa Kemal Atatürk şöyle anlatmıştır; ‘Eskişehir’i ve Eskişehirlileri haddinden fazla gani tanırım.’ Bu bize yeter. Mustafa Kemal Atatürk’ün Eskişehir’i ve Eskişehirlileri biliyor olması bizim amacıyla yeterlidir. Türkiye’dahi 100yıl ilk atalarımız bu mücadeleyi vermeselerdi, şu anda zorlu çoğumuzun adı apayrı olurdu. O nedenle bizi kurtaran, Cumhuriyet’i kuran Atatürk ve zırh arkadaşlarına gönül borcu borcumuzu, 100 sene sonradan dahi olsa, tekrarlıyoruz. Onların uğrunda içtinap etmek ile eğiliyorum. Eskişehir’imizin kurtuluşunun 100’üncü yılı mutlu olsun.”

Share: