Ordu’da TMO’ya rica artıyor

Ordu’da, serbest piyasada 44 lira seviyesinde olan fındık fiyatları, üreticilerin Arazi Mahsulleri Ofisi’ne(TMO) yönelmesini sağladı. Mahsullerini kurutan üreticiler, TMO’dan randevu alarak, fındıklarını tasdik ediyor.

TMO aracılığıyla Ordu’nun Altınordu ilçesinde, bakir mevsim fındık alımına 22 Ağustos tarihinde başlandı. Dizge üzerinden randevu oluşturan üreticiler, fındıklarını TMO alım noktasına getirmeye devam ediyor. Ordu’üstelik serbest piyasada üstelik 44 liralık seviyesinde olan 50 randıman fındık fiyatları, üreticilerin TMO’ya olan ilgisini arttırdı. Randevularını düz üreticiler 50 randıman fındıklarını 52 teklik ve üzerinde fiyattan satabiliyor.

“TMO devrede olmasa azade piyasada fiyatlar elan düşük olurdu”

Fatsa ilçesinden mahsulünü getiren Mehmet Emin Yılmayan isimli yetiştirici, “Piyasa şartlarında TMO’nun verdiği denk gayet adamakıllı. Başıboş piyasada 44 liralık olan fındığın burada 52 lira olması gelgelli ağıl getiriyor. Bunun da zorlukları var tabi ancak rastgele menfaatin karşılığı olacak. 50,48 randıman geldi ve net 52 liranın üstünde satıldı. TMO piyasada olmasa fiyatlar erkin piyasada çok henüz bağan olurdu. TMO devreye girdiği halde fiyatlar bu şekilde ise, devrede olmadığı zamanı kabul etmek üstelik istemiyorum. İnsanların sıradan kıygın edileceğini düşünüyordum ve TMO’nun devrede olması kıvançlı ediyor” dedi.

“Kısaca 10 liralık bedel farkı var”

Gülyalı ilçesinden Yusuf Yeşilyurt isimli fındık üreticisi kuruttukları fındıkları TMO’dan dolaşma alarak geceden getirdiklerini kaydederek, “54 civarında randımanım geldi, 55 TL civarında nakit para alacağım. Vatandaşlar mağdur değil, şuanda azade meydan ile TMO ortada 10 teklik civarında ayırt var. TMO olmasaydı bu daha üstelik düşerdi” diye konuştu.

Üretici Kavi Şarap birlikte Ulubey ilçesinden getirdiği fındığını faziletli bedel dolayısıyla TMO’ya getirdiğini söyleyerek, “Serbest piyasaya göre 2 ton fındıkta tahminî 17-18 bin TL ayırt oluyor” şeklinde konuştu. – KALABALIK



Share: