“Tansık nebat” safran, çalıştayda ele alınacak

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve birçok alanda kullanıldığı üzere “olağanüstü bitki” namına adlandırılan safran, çalıştayda masaya yatırılacak.

Sertlik, mahiyet ve hoş koku itibarıyla farklı ülkelere bakarak farklılık gösterdiği üzere 2014’te yapılan çalışmalar böylelikle dünyada tescili sağlanarak Türkiye’de “milli bitki” unvanı alan safranın anlatılacağı 1. Zafran Çalıştayı 20-21 Teşrinievvel’de düzenlenecek.

Çalıştayda, 80 bin çiçekten vakit kaybetmeden noksan kilogram elde edilebilen, ağırlığının 100 bin imansız büyüklüğünde sıvıyı sarıya boyayabilen ve kilogramı 100 bin liradan kamera bulan “dünyanın genişlik pahalı bitkisi” safranla ilişik Türkiye’deki 7 üniversitede işyar akademisyenler tarafından sunumu yapılacak.

Karabük Valiliği önderliğinde İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü marifetiyle kombinasyon edilen çalıştay kapsamında antrparantez Lavanta Itırlı Zafran Bahçesi’ne meydan ziyareti gerçekleştirilecek.

“5 ayrı himmet grubu oluşturulacak”

Karabük Ekincilik ve Orman Müdürü Pahal Ayvalık, matbuat toplantısında, safranın, Safranbolu ilçesinde asırlardır yetiştirildiğini ve tescilli bire bir iz olduğunu söyledi.

Safran yetiştiriciliği için haddinden fazla emek yaptıklarını ve iki kitapta bunları topladıklarını, ayrıca kitapların Japonca ve İngilizce yayınlarının birlikte yapıldığını anlatan Ayvalık, “Küçük Asya safranının asıl yurdu Safranbolu’üstelik 20-21 Teşrinievvel tarihlerinde 1. Safran Çalıştayı düzenlenecek. Şu asıl büyüklüğünde ülkemizdeki 7 değişik üniversitede, safranla ilgili çalışması kâin 20 akademisyenin, ‘Türkiye’de safran üretimi’, ‘Zafran ticareti ve eko-turizmi’,

‘Safranda kalite’, ‘Safranın fitokimyası ve anadan görme tedavide kullanımı’ ve ‘Gastronomi açıdan safran’ doğmak için 5 ayrı faaliyet grubu oluşturulacak.” diye konuştu.

Share: