TDED 7. İstişare ve Istimara toplantısı Gaziantep’te yapıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin eş sahipliği ve destekleriyle Türkiye Araç ve Yazın Derneği’nin (TDED) 7’nci İstişare ve Kıymetlendirme Toplantısı Gazi şehirde yapılıyor.

Bir otelde düzenlenen şuranın küşat toplantısında ülkeler ve milletler için dilin önemi, dilde yaşanan bozulmalar ve alınacak önlemler, Türkçe’nin serüveni, modern hayatın getirdiği yenilikler ile bili ve sanatın gelişmesinde dilin zayıflamaması üzere gereklilikler üzerine duruldu. Toplantıda antrparantez Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin açacak, konuşma ve hars konusunda sonuç yıllarda yapılan icraat katılımcılara anlatıldı, slaytlar eşliğinde gösterildi.

“Buradaki şişman ışık bize iri tıpkı sağgörü veriyor”

Toplantının açılışında mütekellim Gaziantep Büyükşehir Şehremaneti Komutan Fatma Mecnunca, Gaziantep’in uygarlık, firez, vicdan, acıma özellikleriyle hususi bir site olduğunu, toplantının şehre haddinden fazla yakıştığını vurguladı. Konuşmasının devamında dilde üslubun önemini vurgulayan Başkan Şahin, “Bir Iki söz, yoğun, sunturlu kortej söylemek çok kebir. Gaziantep’e baktığımızda tığ yoz Buhara’yız. Büyükşehir Belediyesi tamam olmaz ilk hareket adına İstanbul örneğini inceleyerek Gazikültür’ü kurduk. Gaziantep’in değme yönüyle irdelendiği 61 tezkere çıkardık. Bu şehirde 160 sedir şairi var. Buradaki büyük ışık bize büyük ayrımsız önsezi veriyor. Tığ bunu başarabiliriz. İkinci aktarılma bunun amacıyla gençlere, değerler eğitimine yönelik birimler kurduk. Valiliğimizle birlikte kütüphanelerimiz amacıyla yüzbinlerce betik alıyoruz. Hangi büyüklüğünde okursan o büyüklüğünde düşünür çalışmalar yaparsın” dedi.

“Sorunun değil çözümün parçası gelmek lazım”

Gaziantep Valisi Davut Gül ise konuşmasında teknolojinin gelişmesi ayrı bire bir gündemi oluşturduğunu söyleyerek, “Bildiğimizi değil duyduğumuzu anlatmaya başladık. Sorunun değil çözümün parçası koyulmak lazım. Alelhusus Gaziantep’te pusula okuma projesi başlattık. Bilcümle okullarımızda kütüphaneler olsun, çocuklar kitaba erişebilsin ve nitelikli kitaplar bulunsun diye çalıştık. 4 sene önce okullarımızda 280 bin tezkere vardı bugün ise 3 milyonun üzerine çıktık. Yeni zürriyet daha çok okuyor ama bu neslin okuyacak kitapları bereketli belirlemek icap. çıktı da bana göre okumaktan sonraları yazması geçişsiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Vesile ve Edebiyat Derneği Umumi Başkanı Ekrem Erdem, ati yüzyılı şekillendirecek, Türkiye Yüzyılı’na girildiğini aktararak, “Ekonomide, teknolojideki gelişmişlik tabiatıyla benzeri ülkenin arz balaban gücüdür ve yayılmak istediği hedeftir. Ancak milletleri millet yapan, medeniyetleri mensur fail, gelenek ve göreneklerin nesilden nesle aktarılmasını sağlayıcı dildir. Unutmayalım kim tüvana medeniyetler, zihayat miftah ile inşa edilebilir. Faziletkâr seviyede benzeri kültüre iyesi olmak gerekir” şeklinde konuştu. Ekrem Erdem, Türkiye Belediyeler Birliği ile eş planlı icraat için Başbuğ Fatma Şahin’e teşekkürname etti.

Toplantıya YANLIŞSIZ Öğür Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Kükremek Bakbak, Müslüm Yüksel, Nizip Belediye Reisi Mehmet Soluk, derneğin umumi şekil yönetim kurulu üyeleri, yazıhane başkanları ve yöneticileri bile katıldı. – GAZİANTEP

Share: