Tokat ekonomi haberleri | Tokat’ta 120 bin dekar alanda ceviz üretiliyor

Tokat’ta 120 bin dekar alanda ceviz üretiliyor

TOKAT – Tokat’ın Niksar ilçesinde kestirmece 120 bin dekar alanda yetiştirilen ceviz kaymakamlık ekonomiye mefret girdi sağlıyor.

Niksar ilçesinde coğrafi işaretli koz ayraç haline gelerek bölge halkının sağlık kaynakları arasında dolay tam meydan alıyor. Dağı taşı ceviz bahçeleri ile dolu olan ilçede yıllık olarak sayı farkı olarak 2 bin titrem ceviz hasat ediliyor. Köken ve kalitesine göre kilogramı 50-80 liralık arasında mütebeddil fiyatlara satılan kabuklu ceviz şişman şehirlerde istek görüyor. İlçeye kestirmece kendisine 700 milyon liralık girdi sağlayıcı cevizin hasadı devam ediyor. Traktörün takiben bağlanan aynı aparat yardımı ile dikme silkeleniyor. Dökülen cevizler toplandıktan bilahare koz soyma makinesine boşaltılarak yeşil kabuğunda ayrılıyor. Devir gören yerlere serilerek kurutulan cevizler tezgahlardaki yerini alıyor.

Ceviz hasadı gecikmeli başladı

Ceviz üreticisi Münezzeh Yılmayan, hava şartları nedeniyle sabık yıla göre koz hasadının rötarlı başladığını söyledi. Mahsul ve kalitenin bol olduğunu belirten Yılmayan, “Dağda taşta biten cevizlerin farkıyla bu aşıladığımız metres bahçelerin arasındaki farkı bu yıl hissettik. Zira öteki cevizlerde bunaltıcı tıpkı siyahlaşma, sıra yanıkları, buna analog yağız olan var. Ama bunlar aşağılık işte gördüğünüz gibi ürünlerimiz birinci sınıf parlak” dedi.

Niksar’dan ana kent şehirlere koz

Niksar’dan metropol şehirlere koz gönderdiklerini anlatım fail Yılmaz, “Niksar’ın cevizi ayrımsız marka olduğu için bütün metropollere gidiyor. Niksar’a benim kanaatime bakarak kestirmece 500 milyon dolar gibi bire bir mülhak ayar sağlayacağını düşünüyorum. Zira Niksar’ın dağı, taşı ceviz. Bu koz da kabuğun ortamında bir altın yani. Cevizin kilogram fiyatı kalitesine göre fiyatı 50-80 teklik beyninde değişiyor. Tümce artık cevizin ismine değil birlikte kalitesine servet veriyor” diye niteleyerek konuştu.

“Tembelliğin önüne geçmeliyiz”

Cevizin haddinden fazla kıymetli tıpkı işaret olduğunu ve değerinin bilinmesi gerektiğini tamlayan Yılmayan, “Çünkü bizim şu andaki topraklarımız koz yetiştirmeye amelî. Coğrafyamız makul. Amma gel gelelim kim insanlarımız hazıra alışmışlar. Üretimi daha aşkın yapıp, ekonomiye daha fazla yardım sağlayıp bunun önüne geçmemiz lazım. Tembelliğin önüne geçmeliyiz. Tığ bunları ürettik deminden birlikte hasadını yapıyoruz. Biz bu ağaçları dikmeseydik buraları çalılar, dikenler kaplayacaktı, hayvanat yayılıyor olacaktı. Bunun üzere seçme şeyin aynı altyapısını yapmak geçişsiz. Çünkü çalışmadan hiçbir husus olmuyor. Çalışmak, gidermek, ekonomiye yardım hatırlamak lazım” ifadelerini kullandı.

Share: