“Toplumsal Bakım Sempozyumu” başladı

Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Oturmuş Başkan Vekili Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “Içtimai oran, toplumsal politikalar aracılığıyla adeta kimsesizlerin kimsesi olmuştur.

Toplumsal politikalar da toplumsal yardımlar eliyle vatandaşa tuşe şansına topluluk olmuştur.” dedi.

Safranbolu Fethi Toker Pir Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonu’nda düzenlenen Toplumsal Hizmet Sempozyumu’nda konuşan Işıkhan, sosyal politikadaki dönüşümleri çok bereketli idrak etmek gerektiğini söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kurulmasının sosyal bakım mesleği anlamında çok şanlı ayrımsız bükülme olduğunu belirten Işıkhan, “Vakit Kaybetmeden içtimai yardımlar değil, içtimai hizmetin bu Vekillik çatısı altında bu isimle anılmasının çokça muhteşem olduğunu vurgulamak isterim.

Çin’in kalkınmasında projeler aracılığıyla toplumun kalkınması ilkesi hedefleniyor. Bizim de gelecekte projeler yoluyla toplumu kalkındırma çabalarımıza okkalı vermemiz geçişsiz.” dedi.

Işıkhan, Türkiye’dahi sonuç 20 yıldır makbul içtimai politikalardan bahsederek, şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin uyguladığı sosyal politikalar, 7’den 70’e tam nüfusu kapsayarak adeta 84 milyonu kucaklamıştır. Toplumun hepsi sosyal esirgeme şemsiyesi altına alınmıştır. Bu çok yetişkin benzeri hedefti. Sosyal celal, toplumsal politikalar tarafından adeta kimsesizlerin kimsesi olmuştur. Toplumsal politikalar üstelik içtimai yardımlar yoluyla vatandaşa dokunma şansına erbap olmuştur. Sosyal politikaların kapsamı genişlemiş, ihtiyaca bakarak bakir hizmetler ve modeller çeşitlenmiştir. Başarıyla muteber içtimai politikalarımız birçok modern refah devletinin düzeyini yakalamış ayrıca bazılarını dahi geçmiştir.”

Son 20 yılda meri toplumsal politikaların vatandaşlardan hoşlanma gördüğünü anlatan Işıkhan, başarıyla geçerli parçalanmamış sosyal politikaların gelişmekte olan bir nice devlet tarafından örnek alınmaya çalışıldığını dile getirdi.

Işıkhan, “2023’te Türkiye’nin sunu koskocaman hedefi sosyal politikalarda kadim bir geçmişten bol bolamat ötesi uygulamalara geçmektir. Bunun amacıyla toplumu havi, tek kimseyi dışarda bırakmayan, parçalanmamış istihdamı hedefleyen sosyal adil, adam haklarından, eşitlikten katiyen edim vermeyen, refahı tabana kakavan, gelirin adaletli dağılımını ve paylaşımını önceleyen, mesai aracılığıyla refaha erişim hakkını uygulayan, sonuçta hatalarını ya bile eksikliklerini ortaya çıkararak kendini yenileyen ve insancasına sistemlere dayalı siyaset stratejilerinin sürdürülmesi ve bunların sonsuz geliştirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.” diye niteleyerek konuştu.

Vali Fuat Gürel bile Türkiye’de serencam yıllarda vatandaşların refah seviyesinin yükseltilmesi ve sürdürülebilir kalkınma için kocaman çalışmaların yapıldığını kaydederek, “Ülkemizde geçerli bu politikalar heves coğrafyamızda dahi uygulandığı takdirde çokça henüz yaşanabilir aynı dünyayı hep birlikte sağlamış olacağız.” dedi.

Açılışına, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bacanak Polat, akademisyenler, alım müdürleri ve öğrencilerin katıldığı sempozyum, 15 Ekim’dahi sona erecek.

Share: