Unutulmaya yüz markajcı kadeh şeş foto sanatı, kursiyerlerin emeğiyle geleceğe taşınıyor

Sakarya’birlikte el terbiye merkezinde sırça şeş gösterici sanatını öğrenenler, beniz yılların sanatını yarınlara taşıma hizmeti sağlamanın yanı sıra eserlerini sergileyip konuşu alacak elde ediyor.

Osmanlı’üstelik rabıt gören sanatın yeniden canlandırılması üzere 4 sene geçmiş Sapanca Ahali Eğitim Bilimi Merkezi’nde açılan kursa katılan 20 mektepli, inceliklerini öğrendikleri sırça şeş resmi alanındaki çalışmalarını sergi ve toplumsal medya yoluyla satabiliyor.

Merkez Müdürü Selahattin Çağır, AA muhabirine, geçmişini unutanların geleceğini kuramayacağını vurgulayarak “Bu müzakere Osmanlı’de haddinden fazla revaçtaydı. Deminden unutulmaya beniz tutmaya başlamış ve biz bunu canlandırmaya çalışıyoruz. Kursiyerlerimiz burada hem sanatı hem bile geçmişlerini öğreniyorlar.” dedi.

Kurs eğitmeni Rabia Akçan sanatın aşamalarına ilgili, “Evvel resimleri seçiyoruz ve boyutlandırıyoruz, bittabi çalışma yapacağımıza değişmeyen veriyoruz. Resme göre camın boyutunu ayarlıyoruz. Sırça ile resmi yoğun koyarak onun üzerinden resmi yapmaya başlıyoruz. Tersten cama fotoğraf yapıyoruz ve dolay yüze yansıtmaya çalışıyoruz, bittabi kim bu yaptığımız amal kıytırık aynı hareket değil, baskı zanaattır. Kaybolan sanatımızı esasen canlandırmaya çalışıyoruz.” diyerek konuştu.

“Benim üzere tedavi gibi”

Kursiyerlerden Bilgi Gedikli, mahsus tıpkısı yaştan sonradan bu sanatın kendileri amacıyla ödül gibi tıpkısı şey olduğunu, çalışmalardan haddinden fazla mutlu kaldıklarını dile getirdi.

Hocalarının kendilerini çok gür yetiştirdiğini anlatan Astsubay, “Bizler üstelik bu işi bol, şuurlu yapıyoruz. İstediğimiz resimleri yapıyoruz. Yaptığım işlemler geçmiş başta edisyon geliyordu ama deminden işi güzelce öğrendim ve zevkle yapıyorum. Yaptığımız bu resimler satılıyor ve bütçemize katkı oluyor.” şeklinde konuştu.

Çalışmaları 3 yıldır isteyerek yaptığını anlatan Birsen Yılmayan birlikte “Burada işlemek benim amacıyla sağaltım gibi. Emekli bayan adına nazik boşluğa düşmüştüm amma kursa geldiğimden beri haddinden fazla haddinden fazla mutluyum. Üretmenin farkına varıyoruz. Kursta yaptığımız ürünleri satarak aile ekonomisine yardım sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: