Yabani Armut taş işçiliği UNESCO Acil Esirgeme Mucip Somut Olmayan Kültürel Bırakıt Listesi’ne alındı

Yabani Armut taş işçiliği UNESCO Müstacel Koruma Mucip Konkre Sıfır Kültürel Bırakıt Listesi’ne alındı

Ahlat Kaymakamı Fikret Biberli:

“Amacımız insanlığın ortak mirasını, kültürel mirasını ati nesillere aktarmak ve farkındalığı elan aşkın artırmaktır”

BİTLİS – Hars ve Turizm Bakanlığı nezdinde hazırlanan; Bitlis’in Ahlat Kaymakamlığı, Çakal Armudu Belediyesi ve sivil topluluk kuruluşlarının ulama sunduğu “Anadan Görme Çakal Armudu Taş İşçiliği Evgin Esirgeme Gerektiren Konkre Olmayan Kültürel Bırakıt Listesi’ne Karışma Edilmesi” projesi, Mürekkep Milel Terbiye, Olgun ve Firez Kurumu Müstacel Himaye Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kaydedildi.

Konuyla ilişkin yerine Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Yabani Armut Taş İşçiliği Geleneği”nin UNESCO Ivedi Dulda Mucip Konkre Olmayan Kültürel Bırakıt Listesi’ne alındığını ve bununla Türkiye’nin bu listede kayıtlı kültürel unsurlarının sayısının 22’ye ulaştığını bildirildi. Türkiye’nin “Çakal Armudu Taş İşçiliği Geleneği” adlı ulusal namzetlik dosyasının 28 Kasım-3 Aralık’ta Fas’ın başkenti Rabat’ta planlı Konkre Sıfır Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi’nin 17. oturumunda UNESCO Ivedili Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kaydedildiği vurgulanan açıklamada, bu kayıtla bu arada Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde mukayyet kültürel unsurlarının sayısının 22’ye ulaştığı belirtilerek, “Ata yadigarı anadan görme sanatlarımızı yaygınlaştırarak arkalamak üzere farkındalığı artırmaya devam edeceğiz” ifadesi kullanıldı.

“Yabani Armut’ı Ahlat özne değerlerden en önemlilerinden aynı tanesi dahi taş işçiliğidir”

Konuyla ilişik değerlendirmede bulunan Ahlat Kaymakamı Fikret Biberli, Yabani Armut’ı Yabani Armut fail değerlerden sunma önemlilerinden benzeri tanesinin taş işçiliği olduğunu söyledi. Elem, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız öncülüğünde kestirmece 1,5 sene ilk başlattığımız UNESCO Acil Dulda Müstelzim Konkre Sıfır Kültürel Miras Listesi’ne alınması çabasıyla ilişik ‘Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği’ dosyamız esbak itibariyle akseptans edildi. Buradaki amacımız insanlığın kuma mirasını, kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak ve farkındalığı henüz fazla artırmaktır. Yabani Armut’ı Ahlat özne değerlerden yeryüzü önemlilerinden bire bir tanesi üstelik taş işçiliğidir. Bin yıllık kadim geleneğimiz ve daha esbak tarihimizde bunlar bize ışık tutmaktadır. Nedeniyle böyle tıpkısı kararın münfail olması hepimizi bahtiyar etmiştir. Emek veren ve bu konuda geleneksel Çakal Armudu taş işçiliğimizi destekleyen herkese zevalsiz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Çakal Armudu Huy ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği Başkanı Samet Adıyaman ise “Geleneksel Yabani Armut Taş İşçiliğinin Somut Sıfır Kültürel Bırakıt Listesi’ne alınması bizleri ve Ahlat halkını az çok sevindirmiştir. Geleneksel Ahlat taş işçiliğinin gelecek nesillere aktarılması üzere az çok iyice benzeri hamle oldu. Bundan ahir süreçte da devamını bekliyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“Bu taşı bizden ahir kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz”

İlçede anadan görme Ahlat taş işlemeciliği fail Seyfettin Altıntaş üstelik, taş işine ağababa mesleği olarak bitmeme ettiğini belirterek, “Ocaklardan mevrut kitle halindeki taşları siparişlere bakarak hazırlıyoruz. Selçukludan ve Osmanlı’dan kalan motifler atıyoruz. Kendimizden bile ayrımsız şeyler ilaveten yapıyoruz. İşlediğimiz taşları mezar, çeşme, soy, barbekü, cami kabil yapılarda kullanıyoruz. ‘Anadan Görme Çakal Armudu Taş İşçiliğinin UNESCO Konkre Olmayan Kültürel Bırakıt Listesi’ne alınmasından dolayı çokça sevindik. Bu taşı bizden sonraki kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz” dedi.

Share: