Yağcıbedir’in 3 bin almanak kültürü modaya dönüştü

Yağcıbedir’in 3 bin yıllık kültürü modaya dönüştü

Yağcıbedir’den Modaya Yolculuk defilesi

BALIKESİR Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde bu yıl 22’ncisi gerçekleştirilen Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliğinde 3000 almanak ekin Yağcıbedir halılarının hikayesi yeniden yazıldı ” Yağcıbedirden Modaya Yolculuk” defilesi ile özel tasarım kıyafetler moda dünyasına tanıtıldı.

Hayatın her anına hikayeleri, motifleri ile taraf veren zihayat kızların çeyizlerini süsleyici Yağcıbedir Halısı ve motifleri Sürücü Giyimçizer kendisine tanınan moda tasarımcısı Mustafa Şahin’in üstelik dikkatini çekmiş, yolunu natürel şehir Sındırgı’ya düşürmüştü. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Aheste’ın başlattığı projelerle ilçede yapılan kültürel amal, kadınlara ve ahali emeğine verilen derece ise Yağcıbedir ‘den Modaya Yolculuğu başlattı.

Bir zamanlar herhangi bir evde mevcut tezgahlarda yapışık, zihayat kızların duygularını, evlilik arzularını üstelik işlediği Yağcıbedir halısı harir halıdan sonraları yer kesif nesiç tekniği ve gerçeklik boya tekniği mergup yün özelliği ile yıllar boyunca eskimeme özelliğine erbap. Yağcıbedir halısını, Yörüklerin kültürünü yaşatmak adına 22.si gerçekleştirilen Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı Firez ve Konuşma Günlerinin birlikte motifleri, hikayeleri ve anlamlarını yaşatmak namına farklı projelerde geliştiriliyor.

Sındırgı Belediyesi vasıtasıyla eş istihdamını yükseltmek, toplumsal hayata vermek ve lokal ürünlerin, halk sanatlarının yaşatılması, aktarılma yüzüne çıkarılması yerine kurulan Akpınar Yaşam Merkezi bile 600 den fazla üyeye ulaşarak, Yağcıbedir’i Sındırgı’yı geleceğe örtmek namına ayrımlı çalışmalar yürütmektedir. Sıfır atık projelerinden, lokal el sanatlarına kadar birçok alanda cümbüş gösteren Akpınar Yaşam Merkezi serencam günlerde adeta bire bir moda dizayn atölyesine dönüştü.

Yağcıbedir halısının motiflerinden, Yörüklerin lokal kıyafetlerinden esinlenilerek günümüz modasına uyarlanan Çoban Stilist Mustafa Delimsirek’in tasarımları, Balıkesir Büyükşehir Şehremini Yücel Yılmayan ve Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Kısık’ın girişimleri ile Akpınar Yaşam Merkezine uzuv 25 kadının mahirane ellerinde şekillendi. Rate atılmış adına nitelendirilecek kumaşlar, yeryüzü fiyatlı kumaşlarla benzeri araya geldi, Yağcıbedir motifleri ile kadınların çevrimli ellerinde heybetli kıyafetlere dönüştü. Kat Sayı olabilecek bire bir proje ile dernekevi tasarımlar günümüz modasına uyarlanarak, dernek, alamet, kına üzere hususi gecelerde, sanatçılar üzere sahnede kullanabileceği hususi kıyafetler ortaya çıkarıldı.

Sır Özdilli, Kraliçe Gürsel ve Bayrak Arı Sili kabilinden adlı mankenlerin katıldığı giyim gösterisi Cumhuriyet Altını Meydanına kurulan poyumda gerçekleştirildi. Dalkavuk Bedir Halıları üstünde 11 ayda tamamlanan tahminî 60 parçadan oluşan 30 libas sergilendi.

İzleyenlerinden kül gömlek düz defileyi Dürüst Tümen Balıkesir Milletvekili Zor Subaşı, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Pahal, millî, domestik basından iletişim araçları mensupları ile sanatseverler ve vatandaşlar izledi.

Defile sırasında mankenlerin üzerindeki her bir kıyafetin sunucu Meral Kaplan tarafından okunan masalımsı hikayeler defileye renk kattı.

Geçmişi geleceğe haiz eke bire bir proje ile Yağcıbedir’in hikayesini yeniden yazdıklarını tamlayan Sındırgı Şehremini Ekrem Aheste ” Yağcıbedir Uçan Halı Şenliğinde müthiş aynı görüşme etkinliği ile baş başa idik. Bizim 10 kamer evvel yolumuzun kesiştiği Mustafa Delice ile Yağcıbedir halısındaki desenleri acep modaya elbette taşırız, diye sahne ettik. Çok şükürler olsun kim Yağcıbedir Uçan halı şenliğinde ünlü mankenler ile alay malay dikilen elbiseler zaman mefret tıpkı şekilde sergilendi. Yağcıbedir kabilinden 3000 yıllık çarkıt bir halının desenlerinin işlenmiş olması, insanların dayanılmaz tıpkısı ilgisini çekiyor. Çünkü hikaye ile avlu anlamlı, hikayeniz varsa geçmişiniz varsa, siz daha güçlüsünüz. Bizim Yağcıbedir müthiş benzeri hikayeye erbap, Yağcıbedir’in o desenleri renkleri, uyumu, atık kumaşlarla esasen kullanılan malzemeler de pahalı benzeri öz değil. Makine süsü kendisine kullandığımız tüllerden sakat annelerimizin ninelerimizin çeyizinden çıkan mensucat birleşti. Moda tasarımcı Mustafa Mecnunca bunları Sındırgı’nın kadınları ile bu arada tasarladı. Siz yeterki kadına imkan verin, gerisi doğrusu geliyor. Ego inanıyorum ki Sındırgı bundan sonra modanın birlikte merkezi haline gelecek” dedi.

Mustafa Atmaca ” Şehremaneti başkanımız Ekrem Çetin bize inandı güvendi. Tığ üstelik ekipçe, Akpınar Dirim Merkezindeki ablalarla, model arkadaşlarla koca tıpkı kol, benzeri familya olduk. Kol evire çevire olunca işlemler pir çıkıyor. Ego şöyle Sındırgı’yı anlatayım. Burada ben kendimi huzuru buldum. İlk defilemdeki heyecanı buldum. İleride henüz adamakıllı işler bizi bekliyor” dedi.

Defile sonrasında tasar çizimci Mustafa Şahi’e Yağcıbedir halısı, atölyede fariza düzlük kadınlara üstelik paydaşlık belgeleri verildi.

Share: