“Yakalanan önce darbeci” Yurdakul Akkuş’un baştan yargılandığı davanın görülmesine devam edildi

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Orak Ayı adi çarpış girişimi sırasında, Bursa’da sanki örfi idare komutanı olmayı beklerken, “yakalanan geçmiş darbeci” olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş’un de aralarında olduğu 8’i tutuklu 16 maznun için önceki mertebe mahkemesince verilen kararın Yargıtay marifetiyle usulen bozulmasının ardından, sanıkların istinaf mahkemesinde yeniden yargılanmasına devam edildi.

Bursa Havza Adalet Mahkemesi 2. Ceza Dairesinde görülen duruşmada, sanıklar, yakınları ve avukatları ile Cumhurbaşkanlığı vekili avukatlar amade bulundu. Tutuksuz maznun Ali G. ise Bitlis Adliyesi’nden Patırtılı ve Görüntülü Enformatik Sistemi (SEGBİS) eliyle duruşmaya katıldı.

Mahkeme heyeti, iddia makamından asıl hakkındaki mütalaasını istedi.

Sanıklara elan geçmiş manifesto edilen mütalaasını yineleyen sav makamı, Yurdakul Atmaca’un “matematik ve güç kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmaya bakmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını, sanıklar Mehabetli Çiğci, Erkan Demirtemel, Ertuğrul Yüksel, Kağan Kutkan, İbrahim Bunaltıcı, Eksiksizlik Şendur, Ayhan Bayındır, Garaz Saika, Mustafa Ekici, Yılmayan Gün ve Bilal Dişbudak’ın bile “kuvvet ve çaba kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmaya girişim etmeye yardım etmek” suçundan 20 yıla büyüklüğünde kodes cezasına çarptırılmalarını istedi.

Cumhuriyet Altını savcısı, sanıklar Hacı Hüseyin Çelenk ve Duran Demir’in, “silahlı yıldırı örgütüne üye tevessül etmek” suçundan 8 yıla büyüklüğünde hapisle cezalandırılmasını, Mehabetli Bülbül ve Ali Yasal’ın ise berattine değişmeyen verilmesini irade etti.

Mütalaaya cebin Yurdakul Atmaca, anlık süresince, işlemediği bir suçu elbette işlemediğini anlatmaya çalıştığını ifade ederek savunma yaptı.

15 Orak Ayı gecesi Bursa’de temas fenomen yaşanmadığını belirten Atmaca, raporlar, polis güçleri tutanakları ve alınan ifadelerin bunu ortaya koyduğunu söyledi.

Osmangazi İlçe Jandarma Komutanlığı’nda darbe toplantısı yaptığı iddiasına değinen Akkuş, “Ben o müddet süresince, o telefon trafiğinde bittabi derinti yapabilirim? O sırada inanın emri bile okumamıştım, sonuç satırlarına bakmıştım.” diyerek konuştu. Hakkındaki suçlamaları reddeden Atmaca, beraattini istedi.

Cumhurbaşkanlığı vekili avukatlar Rıfat Nazır ve Hasan Şanlı Yılmaz birlikte 15 Orak Ayı çarpış girişiminde Bursa iline yansıyan ve davanın konusunu oluşturan eylemlerle, esasa ilgilendiren argüman, itiraz ve kanaatlerini istida şeklinde mahkemeye sundu.

Mahkeme heyeti, farklı sanıkların dinlenmesi amacıyla duruşmayı yarına erteledi.

İlk evre mahkemesi ve istinaf kararları

FETÖ’nün darbe girişimiyle ilgili önceki gözaltına alınan âdem olan, çantasından “sıkıyönetim nasıp listeleri” ve “kullanılmamış düzenleme” dokümanları çıkan Yurdakul Akkuş’un 15 Temmuz 2016 gecesi gözaltına alınmasıyla teşebbüsün seyri değişmiş, çantadaki belgelere göre operasyonlar hızlanmıştı.

Akkuş’un çantasındaki dokümanda, güya sıkıyönetim sırasında başa geçecek 81 ülke valisi askerler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) komuta kademesinde görevlendirmeler ile darbecilerin hile planı şemaları ve devlet genelinde amme gurur ve kuruluşlarının başına geçecek isimlerin listesinin meydan aldığı tabir edilmişti.

Bursa 8. Aheste Ukubet Mahkemesinde yargılanan Akkuş, 11 Orak Ayı 2018’deki duruşmada ağırlaştırılmış müebbet mahbes cezasına çarptırılmıştı.

İlk rütbe mahkemesinin kararını değerlendiren Bursa Nahiye Adalet Mahkemesi 16. Ukubet Dairesi, 16 Familya 2020’de, yargılamayı ve verilen mahpushane cezalarını hukuka uygun bulmuştu.

Yargıtay 2. Ceza Dairesi, Akkuş ve farklı sanıklara evcil mahkemece verilen ve istinaf mahkemesince hukuka akla yatkın bulunan ağırlaştırılmış müebbet delik cezalarını, sanıkların akıbet savunmalarını görüntülü sistemle yapmalarının defans haklarını kısıtladığı gerekçesi ve usulen ara sıra değişik gerekçelerle bozmuştu.

Share: