2023 Yılı Bütçesi TBMM Çekim ve Bütçe Komisyonunda

CHP Takım Başkanvekili Açık Deniz Altay, “TBMM, üstünde vesayet değil, bulut da akseptans etmez. Cumhur Reisi üstelik olsa TBMM’ye talimat veremez, vermemeli.” dedi.

TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonunda görüşülen TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştayın, 2023 yılı bütçesi üstünde milletvekilleri küçümseme aldı.

Altay, Meclisin, egemenliğin merkezi, milli iradenin tecelligahı olduğunu söyleyerek, “TBMM üzerinde vasilik değil, bulut üstelik kabul etmez. Reisicumhur bile olsa TBMM’ye komut veremez, vermemeli. TBMM Başkanı, DOĞRU Parti kökenli tür ama herkesin Divan Başkanı olmalı; afaki olmalı, öğür aidiyetini, ilintisini ayrılma etmeli.” diye niteleyerek konuştu.

Milletvekillerinin öz saygı ve haysiyetinin korunmasının, Meclis Başkanının görevi olduğunu tamlayan Altay, “10 bin dolar kazanç düz saylav ki? Bu, Türkiye’birlikte mevrut eski bilcümle milletvekillerini suçlama altında bırakan benzeri levha. Bunu iddia fail maatteessüf ülkenin İçişleri Bakanı. Böyle tıpkı husus benzer mi?” ifadelerini kullandı.

Bu tam DOĞRU Tümen Trabzon Mebus Salih Cora’nın, Altay’a, “Saraydan dünyalık alıp üstelik parti kuran kimdi, onu açıklayın.” demesi üstüne tartışma çıktı.

Altay, “Utanmıyor musun, 10 bin dolar alan mebus ihtimal bile sensin.” tepkisini gösterdi. Cora’nın, Altay’a, “Ahlaksız” karşılığını vermesi tartışmayı alevlendirdi.

Altay, ayağa kalkarak “Sen bana elbette baskısız dersin, asabımı nakız.” diye niteleyerek bağırdı. Araya giren Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, Altay ve Cora’yı, “Birbirimizi eleştirebiliriz amma üslubumuza ilgi edeceğiz.” diye uyardı.

Konuşmasını sürdüren CHP Kadro Başkanvekili Altay, “Görevde bulunduğunuz sürece YANLIŞSIZ Tümen rozetini unutmanız lazım, TBMM Başkanı hakeza olur. Kulakları çınlasın, Hüsamettin Cindoruk fezlekeleri köylü gönderdi, ‘Bu enformasyon Sedir’te yapıldı, buna fezleke veremezsin.’ diye niteleyerek fezlekeyi elinin tersiyle iade etti. Siz ‘Şu büyüklüğünde hülasa var.’ diyorsunuz. Hepimizin fezlekesi var. Sayın Genel Başkanın 27, benim 7 fezlekem var. Olsa hangi evet? Ihtilaf hakeza baskılanmaz, ihtilaf icraatla baskılanır.” görüşünü paylaştı.

“Teşri sorumsuzluğu kortej ve oyları kapsıyor, davranışları kapsamıyor”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, yerinden hezel alarak Altay’a karşılık verdi.

Eski TBMM Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk’un, Mehabet Asayiş Mahkemesi başsavcısının, Meclis Genel Kurulunda söylenen sözlerle ait talebini iade ettiğini tamlayan Şentop, “Benim dönemimde birlikte daha sonraları de tıpkı ayrımsız görüngü tek yaşanmadı. Çünkü Genel Kurul salonundaki sözler dokunulmazlık değil teşri sorumsuzluğuyla ilgili.” dedi.

Şentop, teşri sorumsuzluğu kapsamında Meclise gönderilen fezlekenin bulunmadığını bildirdi.

CHP Takım Başkanvekili Altay, “Sayın Komutan, ekip konuşmaları dahil mi?” sorusu üstüne Şentop, “Doğrudur, kadro dahi anca amma istişare eksantrik, gösteri eksantrik. Teşri sorumsuzluğu küçümseme ve oyları kapsıyor; fiili ebat, gösteri, davranışları kapsamıyor.” bilgisini verdi.

“Meclisimiz bundan sonra sarayın benzeri noterine dönüştü”

HDP Diyarbakır Mebus Garo Paylan, “Meclisimiz bundan sonra sarayın tıpkı noterine dönüştü. Ilımlı Asya’bile, Afrika ülkelerinde üstelik meclisler gezdim. Orada de meclisler var amma hükmü, etkisi yok, milletvekilinin aynı itibarı bulunmayan. Oralarda biricik adam rejimleri, krallıklar var.” dedi.

Meclis Başkanının, milletvekillerinin itibarını korumakla sorumlu olduğunu anlatım eden Paylan, “Milletin itibarı yerlerde sürüklenirken sizi duymuyoruz, sesinizi çıkarmıyorsunuz. Manşet, milletvekillerine zulmederken ağzınızı açmıyorsunuz.” şeklinde konuştu.

HDP Iğdır Milletvekili Sevgili Eksik’in, polis vasıtasıyla ayağının kırıldığını savunan Paylan, “Meclis Başkanı çıkıp ‘Bu saldırıyı kınıyorum. Kolluğun yaptığı saldırış akseptans edilmez.’ diyemiyor. Bu nasıl Sedir Başkanlığı?” ifadelerini kullandı.

“RTÜK üyeliği seçimi krize dönüştü”

İYİ Parti Ekip Başkanvekili Akreditasyon Dervişoğlu ise bütçe teklifinin, budun ile iktidarın beyninde bağların koptuğunu bulutsuz gösterdiğini söyledi.

Dervişoğlu, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), enflasyonu yüzdelik 83 oranında açıklarken bütçedeki yüzdelik 155’lik artışın neye göre hesaplandığını zaaf ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesinin arkası sıra yasamanın, kararnamelerle etkisizleştirildiğini istikbal süren Dervişoğlu, ” Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran bu muhteşem Meclisin ihtişam mekanizmasındaki balaban işlevleri maalesef şahsi hırslara ve ihtiraslara feda edildi. Meclisin yürütme üzerindeki denetleme fonksiyonlarını çalışarak bulunmayan sayan ve onun milletimiz hesabına kullandığı devredilemez bütçe hakkını da elinden kayran bu rejimin ve anlayışın bize göre miadı doldu.” görüşünü paylaştı.

Radyo ve Televizyon Ense Müesses (RTÜK) üyeliği seçiminin krize dönüştüğünü öne süren Dervişoğlu, “Tıpkı RTÜK üyeliği DOĞRU Öğür’nin başını göğe erdirmeyecek, bizden çalınırsa da bizi yerin dibine sokmayacak.” dedi.

Dervişoğlu, RTÜK üyeliği seçimine yönelik damarlı yaklaşımın, Meclisin içinde bulunduğu müsamaha ortamına zarar ödeme ihtimali bulunduğuna değinerek, TBMM Başkanı Şentop’tan duruma müdahale etmesini istedi.

“Türk siyaseti sağtöresel ve türel benzeri temizlenme dönemi yaşamalı”

MHP Konya Milletvekili Mustafa Sahtekâr ise amacı ülkeye ve millete hizmet olan siyasetin, aktöresel değerlerle bezenmesinin zor olduğunu dile getirdi.

Temiz siyasetin saf topluluk amacıyla ön şart olduğu düşüncesinden hareketle yasama faaliyetlerinin ve milletvekillerinin töre bilimi kavait kapsamında hareket etmesinin realizasyon edilmesi gerektiğini tamlayan Kalaycı, “Saylav dokunulmazlığı kamu vicdanının kabul edeceği akıllıcasına esaslara bağlanarak mahsus hâller dışında kaldırılmalı. Saylav birlikte olsa hiç kimsenin yanlışlık işleme özgürlüğü namevcut, mamul suçlar tek kimsenin yanına bırakılmamalı. Hele da bölücülük, terör örgütlerine müzaheret ve karyola iddialarıyla ilgilendiren planlı fezlekeler derhal el işi konulmalı. Türk siyaseti sağtöresel ve türel bir arınma dönemi yaşamalı. Bu gerekseme sistem ve hepimiz için uygulanan.” değerlendirmelerinde bulundu.

Sahtekâr, MHP olarak çabuk, etkin, şeffaf, elçi ve nitelikli ayrımsız teşri sürecinin ortaya çıkarılmasını sağlayacak şekilde Meclis İçtüzüğünün gözden geçirilmesi gerektiğini değerlendirdiklerini kaydetti.

SELIM Tümen Erzurum Mebus İbrahim Aydemir da “Türbeyi aziz tutan bekçisidir. Tığ hangi büyüklüğünde milletvekilliği makamına uygun davranırsak orayı o kadar onore etmiş, yüksekte tutmuş oluruz, inatçı bütünüyle bize yansıyor.” dedi.

Tıpkısı milletvekilinin, dokunulmazlık aldıktan bilahare “Polise taşlama ederim, önüme gelene fırça atarım.” anlayışıyla akım edemeyeceğini vurgulayan Aydemir, “Milletvekili olmuşsan değişik terbiye üzere yapmak durumundasın, milleti dubara ediyorsun. Kaldı kim polis bizim insanımız. Onlar millet adına bakım ediyor.” diye niteleyerek konuştu.

Sayıştaya çevrilmiş eleştirilere dahi değinen Aydemir, “İşlerine geldiğinde Sayıştayın raporlarıyla bize bunca destek atılıyor. Sayıştay bizim elimizde, emrimizde olsa böylesine raporları dercedilir mi? Imkânsız. Gelmek kim değil. Hakkı söyleyelim, cins olsun, bizim aleyhimize olsun; bühtan, yalan, kılükal olmasın.” görüşünü paylaştı.

Komisyonda, TBMM, Amme Denetçiliği Kurumu ve Sayıştayın 2023 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Share: