CHP Umumi Başkanı Kılıçdaroğlu, Nallıhan’da kanma önderleri buluşmasında konuştu: (2)

CHP Genel Başkanı Eksiksizlik Kılıçdaroğlu, “Sizden çabucak ayrımsız şey istiyorum, sandığa gittiğinizde elinizi vicdanınıza koyup oyunuzu öyle kullanın zira vicdani kanaate göre oy kısaltmak çokça önemlidir.” dedi.

Kılıçdaroğlu, partisince Nallıhan ilçesindeki benzeri düğün salonunda düzenlenen “Doyum önderleri, muhtarlar ve sivil cemiyet temsilcileri” buluşmasında konuştu.

Tarımda “nahiye bazlı” üretime geçilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, böylecene kimin neyi ekeceğini ve devletin ürünü kaçtan alacağının bilineceğini söyledi. Türkiye’nin benzeri ekincilik planlaması olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Bakıyoruz bu sene soğan çok dolgunca bütün beraber soğan ekiyoruz. Bire Bir yıl bilahare bütün beraber batkı ediyoruz. Belli bölgelerde planlama. Temsil Karadeniz üzere çay, fındık stratejiktir orada bölge bazlı planlama vakit kaybetmeden bu 2 yayın üzerinden yapılır. Erzurum’birlikte söyledim. Erzurum, Ağrı, Kars, Iğdır, Tunceli, Elazığ o bölgenin tamamını Ölçülü Doğu’nun ve Kafkasların sunma şişman besicilik ve ten üretim merkezi ayırmak zorundayız.”

Kafkasların ve Ilımlı Doğu’nun almanak cilt ihtiyacının 30 bilyon dolar olduğunu bildiren Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin bundan 1 bilyon dolar da alamadığını anlattı. Kılıçdaroğlu, “Siz o bölgeyi besiciliğin merkezi haline getirir, benzeri zamanda vücut ürünleri sanayisine, yem sanayisine dönüştürseniz, 30 milyar dolardan varsın 5 bilyon dolar birlikte tığ alalım.” dedi.

Burada sorumlunun politika kurumu olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, kudret olmaları yerinde üretimin yapıldığı herhangi bir köye, hoca kabil önder gibi tıpkısı baytar atama edileceğini, hayvanların aşılarının ve bakımlarının ücretsiz yapılacağını söyledi.

Toprakla uğraşılması yerinde ise ekincilik mühendisinin orada görevlendirileceğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Bambaşka tıpkı özdek henüz yapacağız, Tanrı yıldız ederse. Kırsalda etkin kadınlar ve çoluk çocuk, kırsalda çalıştıkları sürece içtimai güvenlik primlerini celal ödeyecek. Böylece kırsalda çalışan kadının, o gençlerin emeklilik hakkı olacak.” diyerek konuştu.

Devletin akılla bilimle yönetilmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, devletin kişinin özlük şahsi ihtirasları için yönetilemeyeceğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Bire Bir kayırıcı temas şeyi bilmez, onun da altını çizeyim. ‘Ego her şeyi bilirim.’ diyen kayırıcı hiçbir öz bilmez bacanak. O nedenle ‘izzet’ dediğiniz kurumda liyakat esastır. Bu bizim inancımızda dahi böyledir.” dedi.

“Siyasete girdim umumi başkanlığa kadar geldim. Zenginleştim mi beraber?” diye soran Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bulunmayan rüfeka zenginleşmedim ama bakıyorsunuz bazen politikacılara deveyi hamuduyla götürmüş. Lacerem oluyor bu? Bu zenginleşme karşı teri karşılığı zenginleşme değil, avanta. Beytülmale el uzatmaktır. Beytülmale halk uzatanlara evvel vatandaş namına siz alın çıkacaksınız. Sitemse ego sitem ediyorum. İlla malı götürene mi gidip düşünce vereceğiz? Köle hakkı yiyene mi vereceğiz? Benzeri dahi doğru dürüst, sizden toplanan seçkin kuruşun hesabını size veren insanları tercih edin. Kuruşun hesabını tıpkı soralım bakalım, bu paralar nereye gidiyor. Verginin hesabını atfetmek demokrasinin asıl kuralıdır.”

Muhtarla ait yapacaklarına dahi değinen Kılıçdaroğlu, muhtarlık kurumunun demokrasinin dayanç olduğunun altını çizdi. Bu topraklarda yapılan geçmiş seçimin 1833’üstelik Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yapılan muhtarlık seçimi olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, ancak muhtarların zaman doğruluk ettikleri yerde olmadıklarını savundu. Muhtarların birleşik oy pusulasında kayran alması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, ayrıca toplumsal yardımların muhtarlar yoluyla dağıtılması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, muhtarların mahalleleriyle ilişkin değişmeyen alınacaksa kategorik hezel sahibi olması ve ayrı ayrımsız bütçesi bulunması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye Belediyeler Birliğinin olduğunu fakat Türkiye Muhtarlar Birliğinin bulunmadığını belirten Kılıçdaroğlu, çokça modüler yapısı olan muhtarların pekâlâ angajman olması gerektiğine bel etti. Eksiksiz bu anlattıkları üzere “parayı nerden bulacakları” sorusunu üstelik soran Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye ensesi kalın benzeri ülke. Soya soya, yiye yiye bitiremediler. Ensesi Kalın bire bir ülke, imkanları olan tıpkısı büyüklük. Paralar nereye kullanılıyor? Sav burada servet nereye gidiyor? Siz, güreşçi köprüsü yapıyorsunuz, eyvallah başımın üstüne tek ülkü yok. Köprü, sefer, hastane hangi yaparsa başımın konusunda. Amma ben dünyanın sunma görgüsüz sorusunu soruyorum, ‘Köprüyü, hastaneyi, yolu kaça yaptın?’ Bu vatandaş adına benim görevim zira vergisini ego veriyorum. ‘Kamu-özel işbirliği’ yap, domuzuna. Yüklenici ne yapar, ihaleye girer. Kar üstelik edebilirsiniz, zarar da edebilirsiniz. Ama bunlara, diyelim ki 10 milyar dolarlık aksiyon veriyorlar. 10 milyar dolara hazne garanti oluyor. 10 milyar doların konusunda diyelim kim 30 bilyon dolarda dirimlik garantisi veriyorlar. Yani katiyen iflas etmeyecek. Arada o büyüklüğünde şişman farklar var ki yüzdelik 100, yüzdelik 200 güvence veriyorlar. Dolar, ekü garantisi. Bu garantiyi yetmiyor ayrımsız dahi diyorlar ki ‘Eğer parayı dolar adına aldıysan Amerika’daki enflasyonu dahi ego vereceğim. Eğer parayı avro olarak aldıysan, Avrupa’daki enflasyonu birlikte ego sana vereceğim.’ diyor. Kaçınızın haberi var bundan, çoğunuzun yoktur. Bunu bütçe görüşmelerinde söyledim. Anlattım, kızdılar, bağırdılar ‘Niye konuştun?’ diye, ego anlatacağım, konuşacağım o verdiğiniz garantileri, kimin parasını kime garanti ediyorsun. Fakirin fukaranın parasını götürüp da 5’li çeteye mi tahsis edeceksin? 5’li çetelere verecekler, 5’li çeteler doyacak, Bay Eksiksizlik onu seyredecek, katiyen seyretmeyeceğim, onların burnundan fitil fitil getireceğim. Tek kimse edişe etmesin. Buradan alacaksın kredi kuracaksın, Amerika’üstelik bile dünyalık kuracaksın, burada oğlun olacak, orada kızın olacak, buradan milyon dolarları oraya götüreceksin Erkek Kemal üstelik bunu seyredecek. Yarayışlı efendim, akıbet kuruşuna kadar getireceğim, bu millete vereceğim, kararlıyım. Dünyalık var, sebep bulunmayan? 5 kişiye dünyanın parasını veriyorsun.”

Kırat korumalı mevduat sistemini dahi eleştiren Kılıçdaroğlu, “Paran varsa götürüp yatırıyorsun, faizin var, dolar garantin var, ‘vergi almayacağım.’ diyor. ‘Bir bile sana fasit itimat vereceğim.’ diyor. Nereye geldik? Buyurun üreticisiniz tarlada çalışıyorsunuz hadi gidin bankadan kredi çekin, yüzdelik 13’le emniyet veren biricik banka söyleyin bana. Kalıp bankası yüzde 13’le bankalara veriyor, bankalar yüzde 30-35’le esnafa, tüccara veriyor, sanayiciye veriyor. Ayrımsız yıllık bankaların karı yüzdelik 501. Bu hortumları makasla keseceğiz. Birilerine giden paraları millete vereceğiz.” dedi.

“Her saat ödenen faiz 3 milyon 51 bin dolar”

2003’ten 2022 Temmuz’a kadar merkezi hile bütçesinden yapılan mecmu faiz ödemesinin 523 milyar 441 milyon dolar olduğunu encam süren Kemal Kılıçdaroğlu, seçkin ay ödenen faizin 2 bilyon 127 milyon dolar, rastgele dönem ödenen faizin 73 milyon 239 bin dolar, rastgele saat ödenen faizin ise 3 milyon 51 bin dolar olduğunu söyledi. Bu faizleri vatandaşın ödediğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Bu 5’li çeteye kızmanın nedeni şu, 18 yılda bunlara sunulan toplam kamu ihalesi, güvenceli asla kötülük etmeyecek, miktarını söyleyeyim 203 milyar 700 milyon dolar. Siz 203 milyar dolarlık hareket veriyorsunuz köle onlara kızmayacağım. Uzlaştırıcı koyuyorlar benimle görüşmek için, ‘Acaba onu bile ikna şayan miyiz?’ Sarayı kandırma edersin ama beni kandırma edemezsin. Kimesne kusura bakmasın. Ego bu milletin hakkını ve hukukunu sakınmak zorundayım. Siyaset bölüt bakım ika sanatıdır, cebi haşiv değil. Hakeza yapacağız. Hiç bulut etmeyin. Karamsarlığa kapılmayın. Sizden takkadak tıpkısı molekül istiyorum, sandığa gittiğinizde elinizi vicdanınıza koyup oyunuzu öyle kullanın çünkü vicdani kanaate bakarak görüş dercetmek çokça önemlidir. Bizim anayasamız der kim ‘Hakim, hukukun üstünlüğü ve vicdani kanaatine göre karar verir.’ Vicdani kanma, ara sıra vukuf insanları derler kim, Cenabıhak’ın yüreğimizdeki sesidir. Tüyü nakıs yetimin hakkını korumak, birilerine yabansı avantajlar keşfetmek ve bilcümle bu avantajlar sağlanırken sizlerin cebin terinizin değerinin verilmemesini sorgulamak sizin hakkınızdır. O nedenle vicdani yetinme çokça önemlidir.”

Güruh, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının peşi sıra basına merbut kendisine bitmeme etti.

(Bitti)

Share: