TPAO Umumi Müdürü Bilgin, gaz kontrol ve çıkarma faaliyetlerini değerlendirdi Açıklaması

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Umumi Müdürü Melih Han Âlim, “Oruç Reis Bey gemimiz, kabiliyetleri geliştirilerek Akdeniz’de eskimemiş görevlere yönlendirilmek amacıyla hazırlanıyor. Mümasil tıpkı tarihte onun birlikte fariza süresi tekrar başlayacak.” dedi.

Dünya Yer Yağı Jeologları Birliğince Trabzon’de aynı otelde planlı Karadeniz’dahi Kontrol, Üretim ve Süper Havza Düşüncesi Konferansı’na katılan Bilgin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Daha önce Bükreş ve Batum üzere Karadeniz’in ayrı ayrı şehirlerinde ahenktar adına yapılan konferansa bu posta Trabzon’un sülale sahipliği yaptığını belirten Bilim Adamı, hele Karadeniz’birlikte TPAO’nun yaptığı keşiflerden sonradan ortaya çıkan potansiyeli daha dolgunca çakmak ve elan bereketli değerlendirmek amacıyla petrol jeologlarının birbiriyle teknik düşün alışverişini kaldırmak üzere bire bir arada olduğunu söyledi.

Sakarya Gaz Sahası’ndaki çalışmalar

Bilgin, Fatih taharri gemisinin 21 Ağustos 2020’dahi Karadeniz’birlikte Türkiye’nin tarihindeki genişlik büyük gaz keşfini yapmasının peşi sıra Sakarya Gaz Sahası’nda hesaplı çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Bilgin, şöyle devam etti:

“Sakarya Doğal Gaz Sahası’nın geliştirilmesi faaliyetleri içerisinde belirleme kuyularını imtihan ederek esasen rezervuarın davranışını daha gani derk etmek üzere yaptığımız çalışmalar şişman bir hemencecik bitmeme ediyor. Sakarya Gaz Sahası’nda yaptığımız icraat, karada yapılan doğal gaz el işi tesisleri, denizde yapılan borazan hatları ve bahir tabanı ısı yayımı sistemleriyle gelişigüzel üç esas ayrı kol halinde birbirinden mutlak namına yürütülüyor. Bu çalışmaların esas hedefi, Aile 2023’te önceki gazı sisteme konfirmasyon edebilmek amacıyla kurulmuş vaziyette. Türkiye, imdi Karadeniz baseninde yaptığı çalışmalarla beraber hem operasyonel kabiliyetini herkese, dünyaya, dünya enerji sektörüne ispatlamış ve geliştirmekte olan aynı talih konumunda. Esas hedefimiz 2030 yılına kadar Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının tamamını karşılayacak hamleleri yapabilmek.”

Sakarya Doğal Gaz Sahası’nın ihya projesinin kara tesisleri ayağının Filyos’ta olduğunu anımsatan Bilim Adamı, “Denizden boru hatlarıyla mevrut gaz, Filyos’ta işlenerek millî şebekeye teslim edilecek. Deniz tabanına kurduğumuz sistemler ve boru hatları, kişmiri tesisleriyle bu arada tümce tüm olacak.” dedi.

Bilimci, hep projelerde evcil insan ve gelişim gücüne iri önem verdiklerini, bundan dolayı domestik mühendis ve uygulayımcı doldurmak, Türkiye’nin petrol endüstrisindeki koca kaynağını imar etmek üzere Yükseköğretim Müesses gelişim birliğinde, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Patika Yüksekokulunda (MYO) ön lisans programı açılmasını sağladıklarını söyledi.

Bölümün daha evvel yılında Türkiye’nin sunma faziletli puanlı MYO bölümlerinden biri haline dönüştüğünün altını çizen Bilimci, “Çabucacık takiben birlikte lisans öğrencileri üzere burs programı geliştirdik. Bu programa dahi Türkiye’nin ilk 1000’i içerisinden 10 öğrenci başvurmuş durumda. Bu sayının her an artacağını düşünüyoruz. Gençlerimize; bize, kurumumuza ve ülkemizin geleceğine duydukları güven üzere teşekkür ediyoruz. Bizim dahi görevimiz, gençlerimizin bu güvenini boşa çıkarmamak ve onlara asla mahcup olmamak Allah’ın izniyle.” diyerek konuştu.

“Karadeniz’in her köşesini yavaş yavaş tarayacağız”

doğal gaz arama faaliyetleri kapsamında Kargaşa ve Ünye’de yapılacak çalışmalara bile değinen Bilimci, sismik araştırma yapacak Barbaros Hayrettin Ağırbaşlı gemisinin Ünye Limanı’na geldiğini anımsattı.

Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin, Karadeniz’in itidalli ve doğu kısmında artan sismik açıkları cezbetmek için görevine bitmeme ettiğini belirten Bilim Adamı, şunları kaydetti:

“Bu çerçevede biz Karadeniz’in tamamını benzeri süper basen kendisine ele alıyoruz. Elhak bugünkü toplantının amaçlarından birisi dahi bu olgu üstünde düşünüm alışverişinde yatmak. Bilcümle bu süreci nüfuz etmek amacıyla, jeolojiyi görmek için gerçekte sismik çalışmalara gerekseme var. Barbaros Hayrettin Ciddi gemimiz bu sismik çalışmaları süpürmek amacıyla görevlendirilen gemilerden tıpkısı tanesi. Bir ötekisi üstelik Oruç Ser gemimiz. Oruç Ser gemimiz dahi kabiliyetleri geliştirilerek Akdeniz’üstelik eskimemiş görevlere yönlendirilmek üzere hazırlanıyor. Mail aynı tarihte onun de görev süresi esasen başlayacak.”

Kargaşa, Ünye ve Karadeniz’deki gayrı bölgelerde gizil vadeden sahaların, evleviyet verdikleri alanların olduğunu ve buralarla ilgili çalışmaların iş planı çerçevesinde devam ettiğini anlatan Bilgin, “Barbaros Hayrettin Gösterişli gemimizden ati veriler, sondajlardan aldığımız doneler bütün bunların kâffesi gerçekte bu hareket planının içerisinde. Öncelikleri ara sıra değiştirebilir, öne alınabilir, az buçuk elan ertelenebilir ama asıl bakımından söylenmesi müstelzim şu; Karadeniz’in temas köşesini adım adım tarayacağız ve kazıyacağız.” diyerek konuştu.

Share: