Enflüanza aşısı görünmek üzere geç kalınmaması uyarısı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Asıl Selen Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, er enflüanza aşısı olup muafiyet kazanmanın, hastalığı geçirme olasılığını azalttığını bildirdi.

Varol, AA muhabirine, ekim ayının başlamasıyla solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerin arttığı döneme girildiğini söyledi.

Hava sıcaklığı değişikliklerinin hastalığa yakalanma riskini artırdığını belirten Varol, “Grip mevsimine girdik diyebiliriz. Birçok gönül koku alma organı akıntısı, ayn yaşarması, aksırık kabil enflüanza belirtileriyle karşılaşıyor. Gripten arkalamak için salgın döneminde yaptığımız şeyleri yapmalıyız. Zira havalar soğuyor, imdi henüz merbut ortamlardayız. Salgın azaldığı amacıyla insanlar daha çok peçe takmıyor amma o peçe bizi hoppadak salgından değil gripten birlikte koruyacaktır. O yüzden ben maskenin çıkartılmaması gerektiğini düşünüyorum. Mecbur ortamlarda peçe yine takılmalı.” dedi.

Varol, el yıkama ve küşayiş kurallarına uyulması gerektiğini anlatım ederek, iyi beslenme, makul havalandırma, antrenman yapmanın kişileri kışa hazırlayacağını ve virüslere cebin bağışıklık sistemini güçlendireceğini dile getirdi.

Varol, “Gripten sakınmak için bildirme yüce şeylerden biri telkih olmaktır. Aşı bizi şişman ölçüde gripten korur. Alelhusus risk gurubundaki 65 gözyaşı üstü, süreğen hastalığı olanlara, diyabeti olanlara, enflüanza aşısı olmalarını öneriyorum.” ifadelerini kullandı.

Risk grubunda olanların ocak hekimlerinde aşılarını ücretsiz yaptırabileceklerini nâkil Varol, şunları kaydetti:

“Enflüanza mevsiminin gelmesiyle virüsler açık dolaşıyor. Tığ ne kadar erken aşı olup muafiyet kazanırsak, hastalığı geçirme olasılığımız azalır. Biz aşılama olmayı geciktirirsek vücudumuz virüslere karşı bağışıklık kazanmadan virüsle karşılaşmış tamam ve bu bile sonraları aşılama olmanın ayrımsız manası olmadığı anlamına sağlık. Bizin için kocaman olan virüsle karşılaşmadan ilk aşılama tutmak. Telkih olup antikor geliştiğinde ve ondan bilahare virüsle karşılaştığımızda marazlı olma olasılığımız düşer.”

Share: