KASTAMONU – Ilbay Çakırdoğan, sellerin Kastamonu’ya 1 bilyon liranın üzerinde beis verdiğini bildirdi

Kastamonu Valisi Avni Çakır, kentte geçen yıl ile bu sene meydana gelen başat felaketlerinin 1 milyar liranın üstünde zarara kere açtığını söyledi.

Şarap, Martir Şerife Bacı Öğretmenevi’nde planlı “İklim Değişikliğine Ahenk ve Tarımsal Sulamada Tasarruflu Su Kullanımı Paneli”nin açılışında yaptığı konuşmada, son yıllarda Kastamonu’dahi iklim değişikliğinin dinamik şekilde hissedildiğini kaydetti.

Kastamonu’da geçen yıl 11 Ağustos ve bu yıl 27 Haziran’birlikte yeğin felaketleri yaşandığını hatırlatan Çakırdoğan, “27 Haziran sürecinde 15’ten aşkın yerleşme durumunda tahripkâr yağışın etkilerini hayat dolu şekilde hissettik. Daha sonraları merkezde fire saatte 70-80 kilogramlık yağış aldık. Dengesiz yağışların kuraklıktan farkı yoktur. Neticede değme şeyin normali iyidir. Bu iki yağışta enfrastrüktür ve üstyapı zararımız 1 bilyon liranın üzerinde.” diye konuştu.

İklim değişikliğinin sahadaki yansımasının susuzluk olduğunu vurgulayan Çakır, “Başta bizim kabil suyu çokça tüketen tarım toplumlarındaki maraba kardeşlerimiz başlamak için bostan sulamalarını boşanmak lazım. Onun dışında evsel ve bireysel tüketimde üstelik çokça harcıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çakır, yülüme olurken, umum yüz yıkarken suyun boşa akıtılmaması, duşta geçirilen sürenin 2 dakika azaltılması yerinde ağaçların, çimlerin bundan sonra sulanacağını anlattı.

“Sağlıklı suyu vatandaşa aksettirmek üzere yapılan tek envestisman baş döndürücü değil”

Ilbay Çakırdoğan, metin akarsu üzere yapılan harcamanın öneminin olmadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Vatandaşlarımızdan gelen arzu ve sahadaki tespitlerimiz sonucunda anladım kim mıhlı suyu vatandaşa aksettirmek için yapılan hiçbir yatırım begayet yahut abes değil. Bu, giderek haddinden fazla elan saygınlık olacak. O yüzden şimdi ne büyüklüğünde kere alırsak o büyüklüğünde avantajlıyız. Vadi şeş barajları, tutkun dizge sulamaları dahi dahil almak üzere ilimizde çokça pir yatırımlar oluyor. Tahminî 1,5 yıldır ağırlığımızı afetin izlerini silmek için harcadığımız amacıyla inşallah önümüzdeki zaman kaldığımız yerden çıktı ciddiyet verip devam edeceğiz. Kastamonu’dahi vatandaşımızı suya ulaştırma üzerine yatırımlar sunmaya arka arkaya başlayacağız.”

Çok suyun topraktaki tamlık minareleri aldığına, toprağı çoraklaştırdığına dikkati çeken Çakırdoğan, “O yüzden yeteri büyüklüğünde, ölçülü su. Bununla ilgili çiftçimizi eğiteceğiz. Mukteza zirai aletlere ulaşması noktasında hem Il hem Özel İdare hem Bakanlık adına istekli bilcümle çiftçilerimize zait ayrımcılık ve destekler yapacağız. İnşallah ülkemizdeki bu seferberliğe Kastamonu yerine en üst düzeyde katkıda bulunacağız.” diye konuştu.

Programa Kastamonu Şehremini Galip Vidinlioğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Ekincilik ve Orman Bakanlığı Eğitim Bilimi ve Yapıt Dairesi Başkanlığı temsilcisi ziraat mühendisi Murat Mengüloğlu katıldı.

Vali Şarap, konuşmaların peşi sıra katılımcılara teşekkürname belgesi verdi.

Share: