“Amade destek AFAD gönüllüleri” beklenen afetlere alın el tutuyor

Muş’ta ayrımlı iz gruplarında etkin AFAD gönüllüleri, belkili afetlere karşı AFAD İl Müdürlüğünde ayda 4 saat sefer tutarık olasılı olaylara müdahale amacıyla amade bekliyor.

Afet ve evgin hâller sonrasında, gönüllülerden daha organize ve düzenlenen şekilde ulama alınabilmesini seçmek için oluşturulan “Amade Destek AFAD gönüllüsü” ekipleri, Muş’ta birlikte faaliyetlerini sürdürüyor.

Akademisyen, bacı, doktor, hoca, esnaf ve memurlardan oluşan amade bindi AFAD gönüllüleri, gelgel personeliyle bile fariza yapıyor.

Üç ayrı ekipten oluşan gönüllüler, kurumla olan bağların güçlendirilmesi ve icraat karşı henüz çok vukuf sahibi olmaları üzere ayda 4 saat AFAD Müdürlüğünde yol tutuyor.

Nöbet sırasında gönüllülere eğitim bilimi vererek olaylara müdahalede dikkat edilmesi müstelzim hususları anlatan AFAD personeli, böylelikle gönüllülerin daha donanımlı olmasını sağlıyor.

AFAD İl Müdürü Taha Yasin Çekiç, AA muhabirine, AFAD gönüllüsü olmanın eke bir farkındalık oluşturduğu söyledi.

Herkesi AFAD gönüllüsü olmaya çağırma fail Çekiç, “AFAD gönüllülerimize sık sık yetişek veriyoruz. AFAD’daki gönüllülerimiz İl Müdürlüğümüze gelerek ayda 4 saat kere tutuyor. Gönüllü arkadaşlarımız burada fedakarlık yapıyor. Onları tebrik ediyorum. Gönüllü ekibimiz olasılı kıran ve müstacel durumlarda sahada fariza yapacak. Ekibimizle birlikte şanlı aynı baskı üstleniyorlar.” dedi.

“Elan çok yol ağrımak istiyoruz”

Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Muhammet Burak Güler ise 3 yıldır AFAD gönüllüsü olduğunu belirtti.

AFAD’ta eğitimleri tamamladıktan bilahare “amade destek” ekibinde kayran aldıklarını anlatan Güler, şunları kaydetti:

“Zaman ve şartlara bakarak belirlenen bölgelerde ve direktörlük binasında ekipler marifetiyle eğitimler alıyoruz. Nöbetlerimiz sabık hafta başladı. 3 grup oluşturuldu. Seçme ekipte 5 emanet var. İkinci ekibin sorumlusuyum. Takım kendisine 4 saat defa tutuyoruz ancak henüz çok yol tutmak istiyoruz. Görüngü adına kavrama ettiğimizde, AFAD personeliyle tamlık koordine olabilmemiz için olay tecrübelerine bilgili görünmek, bütün ekipmanları ayırt etmek bizim üzere ehemmiyet arz ediyor. Hasbilik sistemi açıldıktan sonra zelzele, sel ve coşkunluk kabilinden olaylarda kıran gönüllüleri fariza alıyoruz.”

Takım kendisine Elazığ depremine katıldıklarını bildiren Güler, “Elazığ depremi için yola çıktığımızda 2 saat 40 dakikada yara köylerine anlama ettik. Tün dağıtımlar yaptık. 24 saatin üzerinde uykusuz kaldık. Geç saatlerde koordinasyon faaliyetlerini yürüttük. Açlık, yorgunluk ve uykusuzluk aklınıza gelmiyor. İnsanlara yardımcı olmak evire çevire tıpkısı duygu.” dedi.

“Vatandaşlarımızın fahri olmasını istiyoruz”

Esnaf Serdar Subaşı birlikte AFAD ekipleriyle birlikte fariza yapmaya değme zaman amade olduklarını söyledi.

Herkesin AFAD gönüllüsü olmasını isteyen Subaşı, “Biz olmazsak ne evet demeyin. Siz varsanız herhangi bir molekül evet. İş yerimizi kapattıktan sonradan AFAD’a gidiyoruz. Allah göstermesin facia olduğunda elimizden geldiğince insanlarımıza koruyucu olmaya çalışacağız. Burada 4 saat öğün tutarken gereksiz oturmuyoruz, eğitimlere katılıyoruz. Alet ve aletlerle ait eğitimler alıyoruz. Alanında ehlihibre AFAD personeli çokça domuzuna eğitim bilimi veriyor. Düşün alışverişi yapıyoruz. Bu da bizim üzere haddinden fazla ongun oluyor. Ayrımsız olaya engelleme ettiğimizde idmansız biri gibi değil dahi ayrımsız AFAD personeli kabilinden davranıyoruz.” ifadelerini kullandı.

AFAD gönüllüsü hoca Şükran Kılınç ise “Fahri yerine ülkeye hayır olabilmek bizi mutlu ediyor. Olasılı afetlere her daim hazırız. İnşallah afat yaşanmak ama biz her an olacakmış kabil görev başındayız. Burada terbiye görüyoruz. Bize çokça faydası oluyor.” diye konuştu.

Share: