Beşiktaş’ın efsane başkanı Süleyman Seba

Beşiktaş’a futbolcu, idareci ve başkan yerine hizmet veren ve kazandırdığı başarılarla camianın söylence isimleri arasına giren Süleyman Seba, ölümünün 8. yıl dönümünde anılıyor.

Geçirdiği rahatsızlığın arkası sıra 13 Ağustos 2014’te mevt eden Süleyman Seba, Sakarya’nın Trap ilçesinde 5 Nisan 1926’da dünyaya geldi. İlkokulu Sakarya’de okuyan ve elan sonraları ortaöğretim eğitimi üzere Kabataş Ayvaz Lisesi’ne güzeşte Seba, babasının isteğiyle Mimar Sinan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisi Bölümü’nde eğitimini sürdürdü.

Siyah-parafin sevda okulu bıraktırdı

Çok kıytırık yaşta İstanbul’a gelen ve Kabataş Lisesi’nin takımına giren Seba, futbolla dolu yoğun güzeşte hayatına evvel adımını attı.

Yetenekleriyle Beşiktaşlı yöneticilerin dikkatini çeken dinç topçu, 1943’te yağız-beyazlı ekibin zinde takımında fariza almaya başladı. Beşiktaş’ta üstelik bol oyununu sürdüren Süleyman Seba, o yıl gailesiz takımın böke olmasına şişman yardım verirken, bu performansıyla bodur süre içre takım kaptanlığına kadar yükseldi.

Lisedeki geçmiş yıllarında Beşiktaş gailesiz takımına giren efsane başbuğ, 1945’te Arkadaş Osman Bütünüyle döneminde hayalini kurduğu A takıma yükseldi ve 1950’li yıllar içindeki 5 yılda 4 İstanbul Ligi şampiyonluğu kazanan kadroda düz aldı.

Seba, 1946-47 sezonunda ilk İstanbul Ligi maçına Fenerbahçe derbisinde daha çok ve takımının 4-3 aşınmış olduğu karşılaşmada aynı gol kaydetti. İlk sezonunda 9 maçta 6 gol atan Seba, Milli Küme’birlikte bökelik yaşayarak kariyerinin önceki koskocaman başarısını elde etti.

1947-48 sezonunda İstanbul Ligi’nde 14 maçta 8 gol atan Süleyman Seba, takımının yer golcü ikinci ismi adına dikkati çekti. 1949-50 sezonunda kariyerinin evvel İstanbul Ligi şampiyonluğunu aktif efsane âdem evladı, 14 maçın tamamında oynayıp bire bir dahi gol kaydetti.

Seba, 1950’dahi Beşiktaş Futbol Takımı’nın ABD’ye çağırma edilmesiyle, babasını üzmek pahasına, okulunu bırakarak çok sevdiği yağız-beyazlı takımla ayrımsız kamer süreyle bu ülkeye gitti.

Sakatlık futboldan er kopardı

1950-51’den itibaren İstanbul Heveskâr Ligi adıyla planlı organizasyonda Seba, 1951-1952 sezonunda sakatlığı dolayısıyla sadece 3 maçta suret giyebildi. 1952-1953’te 9 maçta minval giyip 2 gol kaydeden Süleyman Seba, 1954’te henüz 28 yaşındayken menisküs sakatlığı cihetiyle futbolu artırmak zorunda kaldı.

Sağ bulutsuz pozisyonunda görev yapan Seba, yağız-beyazlı formayı A bando seviyesinde 10 zaman terletti.

Siyah-beyazlı takımdaki kariyerinde 184 maçta 44 gol atan efsane âdem, tıpkısı misil de Ümit Milli Topluluk forması giydi.

İnönü Stadı’ndaki geçmiş golü de Seba attı

Süleyman Seba, Beşiktaş’ın çöz saha karşılaşmalarını yaptığı sakat İnönü Stadı’ndaki önceki golü atan futbolcu olarak dahi tarihe güzeşte ölümlü oldu.

Seba, 1947 yılında hizmete giren ve 2013’te yıpranmamış stadyum yapımı amacıyla yıkılan İnönü Stadı’nda Beşiktaş’ın İsveç temsilcisi AIK ile yaptığı açılış maçında fileleri havalandırarak, bu sahada evvel golü atan ölümlü unvanını aldı.

Siyah-beyaz sevdayı bilcümle yaşadı

Sakatlığı nedeniyle canlı yaşında futbolu tezyit etmek zorunda kalan Süleyman Seba, 1957 yılında Beşiktaş Kulübüne üye oldu ve 6 yıl sonra 1963’te ilk defa dalavere kurulunda meydan aldı.

Seba, önce kendisine 1963 yılında Selahattin Akel’in, peşi sıra de sırasıyla 1964’te Hakkı Yeten, 1968’üstelik Talat Esasi, 1970’birlikte Agasi Abat ve 1977’bile Gazi Akınal’ın oluşturdukları listelerde yönetim kurulu üyeliğinde bulundu.

Kulübün söylence başkanı oldu

Seba, 1 April 1984’te çokça pres bir dönemde Mehmet Üstünkaya’dan yönetimi devraldı ve başkanlığı döneminde kazandırdığı başarılarla kulübün söylence isimleri arasına girmeyi başardı.

Süleyman Seba döneminde Beşiktaş Futbol Takımı zer dönemini yaşadı birçok kupa kazanma başarısı gösterdi.

Beşiktaş, Süleyman Seba’nın başkanlığında Galatasaray ve Fenerbahçe ile muvaffakiyetli şekilde rekabet ederken, bire bir yandan dahi birçok tesise kavuştu.

Antrenmanlarını çamurla kaplı sahada yapan yağız-beyazlı ekip, sonra “fahri başkan” unvanını kayran Seba döneminde Soğan Çiçeği Tesisleri’ne sahip oldu. Akaretler’deki çağdaş binasına taşınan kulüpte, ayak topu A takımının antrenmanlarını ve kamplarını yapacağı BJK Nevzat Çipo Tesisleri’ne birlikte gene Seba döneminde kavuştu.

16 sene riyaset yaptı

Seba, Beşiktaş’ta 16 yıl reislik yaparak kırılması tahakküm benzeri rekora üstelik imza attı.

Başkanlığı süresince 8 kongrede rakiplerine sürekli yarar sağlayan siyah-beyazlı kulübün efsanesi, 2000 yılında fert aynı konuşmanın peşi sıra görevini bıraktı.

Süleyman Seba, 16 yıllık başkanlığı akıcı yaparak bu görevi yeryüzü mufassal müddet fail birey kendisine Beşiktaş tarihine geçti. 1984 yılına büyüklüğünde yönetimde balans sağlayamayan siyah-beyazlı grup, söylence isimle gelişigüzel ayrıntılı süreli balans yakaladı.

Ceketiyle efsaneleşti

Kulüpte yapılan kongrelerde rakiplerine bütün yarar sağlayıcı Seba, “Ceketini dahi aday gösterse başkan olur” ifadesinin yerleşmesini sağladı.

Seba, başkanlığı bıraktıktan bilahare üstelik taraftarların ve üyelerin ilgisinden ırak kalamadı.

119. yılını kutlayan kulübün 71 almanak bölümünde Süleyman Seba’nın adı hep Beşiktaş ile beraberinde geldi.

Kulübün onursal başkanı kendisine üstelik tarihe sabık Süleyman Seba, Beşiktaş Akaretler’deki mütevazı evinde sakin hayatıyla tekrar kulübüne mümasil bir dirim sürdü. Seba, evinde bile sıkça yağız-beyazlılarla bire bir araya gelerek Beşiktaş sevdasını emanet fırsatı buldu.

Yağız-beyazlı taraftarlar da tribünlerden sıkça Süleyman Seba lehine tezahüratlarla efsane başkanlarını unutmadıklarını gösterdi.

Buruk ayrıldı

Siyah-beyazlı kulübe nazik hizmetlerde mevcut Seba, 1999-2000 sezonunda ayak topu takımının aldığı keder sonuçların arkası sıra sekilik ve muhalefetin tepkisi sonrası, 2000 yılı Mart ayındaki kongrede namzet olmayacağını açıkladı.

Seba, kongrede kalp meşgul bire bir konuşmayla kongre üyelerine veda etti. “İnsanlarla yaşadım, insanı öğrendim. İnsanlarla yaşadım, insanlığı öğrendim. İnsanlarla yaşadım, insanlardan nankörlüğü gördüm. ‘Dostlarım, dostlarım… Amma ben dostlarımdan çok korkarım.’ diyen düşünürlere hak azaltmak elde değil!” şeklinde buruk sözler gider fail Seba, tafsilatlı kesiksiz başkanlığını sonunda sonlandırdı.

Kongreye katılan üyeler, kulüp tarihinin aynı gayrı eke ismi Hakkı Yeten’den sonraları oy birliğiyle Süleyman Seba’nın ikinci onursal komutan olmasına değişmeyen verdi.

Akaretler’deki kulüp binasının bulunduğu caddeye alınan kararla Süleyman Seba ismi verilirken, Beşiktaş Belediyesi antrparantez bu caddede mevcut Vişnezade Parkı’na söylence başkanın heykelini yaptırdı.

Beşiktaş Hentbol Takımı’nın bağırsak kayran maçlarını oynadığı Dikilitaş’taki spor salonuna de yine Seba’nın ismi verildi.

Efsane ismin arkası sıra Başkumandan Deneyli kulübün bakir başkanı yerine seçildi.

Seba’nın başkanlığında 22 kupa sevinci yaşandı

Mütevazı kişiliğiyle spor camiasının saygısını kazanan Süleyman Seba, kulübe kazandırdığı tesislerin birlikte elde edilen birçok kupayla dahi taraftarların gönlünde padişahlık kurdu.

Beşiktaş, Seba’nın başkanlığında insanoğlu kere tabur şampiyonluğu ve Cumhurbaşkanlığı Kupası kazanırken, Türkiye Kupası’nı 4 yol müzesine götürdü. Yağız-beyazlı ekip, Seba başkanlığında antrparantez 2 Başvekillik Kupası ve 6 Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Kupası dahi kalkmak amacıyla hep 22 kupayı müzesine taşıdı.

Üst ayrıca 3 bökelik

Beşiktaş, efsane başkanı döneminde yoğun 3 misil şampiyon olma başarısı gösterdi.

Metin Uğurlu, Ali Gültiken, Gür Uçan, Şevk Çalımbay ve Mehmet Özdilek kabil oyunculardan kurulu takımla liyakatli sonuçlara imza atan yağız-beyazlı ekip, üst üste 3 yol şampiyonluğa ulaşarak tarihinin bildirme koca başarılarından birine imza attı.

Beşiktaş, Süleyman Seba’nın başbuğ olduğu 1989-1990, 1990-1991 ve 1991-1992 sezonlarında şampiyonluğa ulaşarak tarihinin yeryüzü yetişkin başarısına ulaştı.

Namağlup bökelik da onun döneminde geldi

Süper Grup tarihinde yegâne namağlup böke takım unvanına topluluk Beşiktaş, bu başarısını de Süleyman Seba döneminde elde etti.

Beşiktaş, 1991-1992 sezonunda 30 maçta rakiplerine cebin muvaffakiyetli sonuçlara imza atarak şampiyonluğa ulaştı. 23 galibiyet ile 7 beraberlik düzlük ve sahadan tek boynu bükük ayrılmayan siyah-beyazlı mızıka, Seba yönetiminde bir eksantrik tarihi başarıya imza attı.

Son yolculuğuna binlerce lehtar katıldı

13 Ağustos 2014’te vefat eden Seba, önce golü attığı BJK İnönü Stadı’nın yerine yapılan Vodafone Park’ta gerçekleştirilen cenaze töreniyle serencam yolculuğuna uğurlandı. İnşaat halindeki statta gerçekleştirilen cenaze törenine spor camiasından bir nice ismin birlikte binlerce siyah-beyazlı taraftar katıldı.

Efsane başkanın naaşı, Dolmabahçe’da stadın karşısında yer düzlük Bezmialem Mader Şehriyâr Camisi’ndeki cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı’na defnedildi.

Share: