Gül hasım üreticileri Irak Maşrık ve Asya’da yıpranmamış ilişki arayışında

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), Isparta’da üretilen güllerden elde edilen gül yağının ihracatı amacıyla Uzak Maşrık ve Asya’birlikte yıpranmamış pazarlara açılmayı hedefliyor.

Müftüzade Gülcü İsmail Efendi’nin 1888 yılında Bulgaristan’ın Kızanlık kentinden bastonunun zarfında getirdiği ve Isparta topraklarıyla buluşturduğu gül fidanı, bugün şehir üzere majör benzeri ticaret ürünü kendisine kullanılıyor.

Mayıs ve haziranda pembeye bürünen bahçelerden toplanan güller, sabahın erken saatlerinde toplanarak, işlenmek amacıyla fabrikalara taşınıyor. Kısaca 4 titrem gül çiçeğinden 1 kilogram gül hasım elde ediliyor. Bu sene kısaca 2 bin 500 kilogram gül hasım üretiminin yapıldığı Isparta’da, Avrupa ülkeleri, ESIR, Kanada ve Japonya üzere ülkelere gül antagonist ihraç ediliyor.

Dünyada gül çiçeği üretiminin yüzdelik 65’inin karşılandığı Isparta’dahi, kozmetikte incelmemiş husus adına mergup gül yağının Güney Kore özellikle doğmak için Uzak Doğu ve Asya ülkelerine ihracatı üzere üreticiler alternatif pazar arıyor.

Yılda 50 ülkeye 35 milyon dolarlık kozmetik ürünü ihraç edildi

Günindi Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, AA muhabirine, kozmetik alanında özellikle Isparta’nın gül ve lavanta üretimiyle zinde bir diyar olduğunu söyledi.

Kozmetik alanında bölgeden 50 ülkeye almanak 35 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirildiğini belirten Çavuşoğlu, bu miktarın zengin potansiyele eş nahiye açısından bağan bire bir nicelik olduğunu tabir etti.

Çavuşoğlu, bölgeye döviz girdisinin daha üstelik artırılabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Gül üretiminde dünyada reis durumdayız fakat gül yağının beklediğimiz fiyatta olmadığını görüyoruz. Şu anda gül yağının kilogramı 3 bin ile 5 bin dolar civarında seyrediyor, 4-5 sene geçmiş bu cirim 12-13 bin dolar seviyesindeydi, hedefimiz fiyatı evvel bu seviyelere ardından 15 bin doların üstüne takip etmek. Dünyada çok fazla rakibimiz olmamasına rağmen dış satımcı firmalarımızın öz iç çekişmeleri dolayısıyla fiyatların düştüğünü görüyoruz. Değer kesmek çok süssüz ama arttırmak çokça baskı.”

Çavuşoğlu, hem ihracat miktarı hem dahi fiyatı tasarruf etmek noktasında angajman adına kebir çalışmalar yaptıklarına bel ederek, kozmetik alanında yer aşkın ithalatı fail ülkeleri irdelediklerini dile getirdi.

“Ayrımlı ülkelerle ihracat potansiyelini bırakmak istiyoruz”

Kozmetikte dış alım fail ülkelerin başında Güney Kore’nin geldiğini aktaran Çavuşoğlu, bu ülkeye gerçekleştirdikleri ziyaretin verimli geçtiğini, ihracata yönelik bağlantılar için yetişkin adımlar atıldığını anlattı.

Çavuşoğlu, ileriki günlerde değişik Uzak Doğu ülkelerine ticari ziyaret yapacaklarına değinerek, “Farklı ülkelerle dış satım potansiyelini bırakmak istiyoruz. Ziyaretler nebati yağlar ve kozmetik anlamında eke bir etap.” diye niteleyerek konuştu.

Share: