Prof. Dr. Atak: “Kapadokya bölgesinde yıkmacı sarsıntı beklemiyoruz”

Prof. Dr. Akış: “Kapadokya bölgesinde tahripkâr deprem beklemiyoruz”

NEVŞEHİR – 6 Gücük Ay tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 depremlerin peşi sıra bölgede yaşanan süfli ölçekli depremlerin bitmeme ettiğini belirten Nevşehir Hacı Bektaş Iye Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Atak, Kayseri ve Niğde bölgesinde iri ve tahripkâr zelzele beklemediklerini söyledi.

Niğde ve Kayseri bölgesinde art arda yaşanan depremlerin, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Rum kırık hattını ötelemesinden kaynaklandığının altını çizen Akış “Kayseri ve çevresinde tetiklenmiş depremler olmaya bitmeme ediyor. Bu depremler 6 Şubatta yaşadığımız 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin aynı sonucu kendisine Rum fayının ötelenmesinin tıpkısı sonucu yerine meydana geliyor. Kayseri çevresindeki Erkilet fay zonu içerisindeki fay seğmenlerinde depremlerle karşılaşıyoruz. Büyüklüğü 4-5 ortada olan depremler yaşadık. Bu depremlerin sarsıntılarını, Nevşehir ve Kapadokya adına dolaylı yönden hissediyoruz” dedi.

Atak “Bu sarsıntılara baktığımız devir Kapadokya’dahi kim saf mirası menfi yönde etkilemesi haddinden fazla birlikte olanaklı değil. Ancak yamaçlarda kim sınır dara ve askı konumlarında olan kayaç düşmeleri ile karşılaşabiliriz. Ayrıca ara sıra ciddi dengede olan peribacalarının şapkalarında blok düşmeleri ile karşılaşabiliriz. Şu asıl kadar kontra bir durumla karşılaşmadık” dedi.

Nevşehir çevresinin canlı kırık hatları ile dönük olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mutluhan Atak “Ülkemiz hareket bölgesi. Hangi ant nerede ve elbet olacağı, hangi tarihte ve ne saatte olacağını, bugün kim uygulayım bilimi ile hatırlamak türlü değil. Bu nedenle bazı bazı ülkemizde depremleri yaşadık ve yaşamaya bitmeme edeceğiz. Itidalli Rum açısından baktığımız üstelik ülkemizin iki kırık zonu olan Şimal Rum ve Maşrık Küçük Asya fay zonuna biraz ırak tıpkı noktadayız. Anacak toprak içerisinde aktif kırık hatlarımız kâin” şeklinde konuştu.

Nevşehir özelinde olabilecek depremleri üstelik değerlendiren Atak, “Kuzeyde Gümüşkent fayı, Doğuda Kayseri Erkilet fay hattı, batıda bile Tuz gölü kırık hattı, cenup doğuda de Derinkuyu kırık hattı kabil etkin fay hatlarıyla çevrelenmiş durumda. Bu fayların üretebileceği sarsıntı büyüklükleri daha bağlı. Bu kırık hatlarının belirli büyüklükte hareket çoğaltma potansiyeli var. Bu depremler kırık hatlarına göre değişmekte olup, Mutedil Küçük Asya’dahi alelumum mutedil ölçekli sarsıntı üretebilecek faylar mevcut. Bu ana kadar hangi peribacalarında, ne bile vadilerde ve yamaçlarda kayaç düşmesi ve peribacalarında yıkılma kabilinden olumsuz bir durumla karşılaşmadık. Bölgede çokça sayıda kaya oyma mekanımız var. Tembel durumda olanlarda sav yaşanabilir. Ancak bununla ilgilide olumsuz aynı nitelik rapor edilmedi” dedi.

Share: