Şita hastalıklardan sakınmak talip aktarlara koşuyor

– Kış hastalıklardan korunmak isteyen aktarlara koşuyor

Gaziantep’te kış ayının vazgeçilmezi ‘kış çayı’ kaynamaya başladı

GAZİANTEP – Gaziantep’te havaların soğumaya başlamasıyla alay malay ıhlamur, zencefil, zerdeçal ve tarçın kabilinden iflah deposu bitkilere murat arttı.

Itici havalarda sık sık görülen öksürük, grip, nezle kadar hastalıklara giriftar olmak istemeyen vatandaşlar, bu emraz ilkin başlamak üzere vücudun bağışıklığının güçlendirilmesinden hazım kolaylığa kadar bir çokça faydası olan şifalı bitkilere rabıta gösteriyor. Erdemli bey fiyatlarına rağmen ıhlamur, hint safranı, zencefil, tarçın ada çayı kabilinden nebatat vatandaşların gözdesi ortada düz alıyor. Kimileri farklı ot ve çiçekleri anlaşılmaz tıpkısı şekilde alırken, kimileri ise çabucak bir müfit bitkiyi alıyor.

Gaziantep’te ıhlamurun kilosu 400 TL’den satılırken, tarçının kilosu 150-200, zencefil ve zerdeçalın kilosu 150 TL’den satışa sunuluyor. Sabık yıla bakarak fiyatları yüzde 50 ile 100 oranında fiyatları küsurat şifalı nebatat değişik yada karıştırılarak tüketiliyor. Tuhaf yada değişik hazırlanan bitkiler tıpkı müddet demlendikten sonra antipatik havalarda iç ısıtan şifalı çaylara dönüştürülüyor.

15 yıldır aktarlık özne Meram Demirkurt, şuanda arzu gören şifalı bitkilerin başını ıhlamurun çektiğini söyleyerek, “Haliyle havalar soğudu şita kapıda. geldi, amma velakin öksürük gribal enfeksiyon kabil rahatsızlıklar başladı. Bağışıklık güçlendirici otlara, macunlara rica çok arttı. Sunu çok arzu gören ıhlamur oldu, bunun birlikte tarçın ve zencefil, hint safranı, ada çayları şita geldiği zaman vatandaşların çokça rica ettiği sunma çokça istediği ürünlerdir. Fiyatlar ise ıhlamur 400 TL, güzeşte yılda aynıydı bu yılda aynı seçme remiks gelmedi. Tarçın 150 ila 200 TL ortada değişiyor, Zencefil, zerdeçal 150 TL’dir. Geçen yıla nazaran ürünlerimize yüzdelik 50 remiks geldi. Yine üstelik halkımız remiks olmasına karşın temenni ediyor. Genişlik çokça yeğleme edilen nişane temas ahit ve herkesin yeğleme ettiği iz ıhlamur oluyor. İkincisi ise zencefil ve zerdeçal bunları değişik içende oluyor karıştırıp içende var” dedi.

Demirkurt, ıhlamurun faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirterek, “Ihlamur çayı tüketerek, terleme sağlanır. Ayrıca ızdırap düşürür, öksürüğe dolgunca dirimlik, gribe ve nezleye fayda sağlar, stresi azaltır, deşarj sağlar. İshal tedavisinde, karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde da geçer not ıhlamur, sindirim sisteminin henüz ağır ezgi çalışmasını sağlar, kas spazmlarını giderir, öd kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır, geçit ağrısını alır, hazımsızlığa iyi dirimsel ve çarpıntıyı giderir” diye konuştu.

Hızlı ve palas ıhlamur çayının yapılabileceğini birlikte ifade eden Demirkurt, kaynarca suya atılacak ıhlamurların demlemesi için 10 an beklemenin ehliyetli olacağını kaydetti.

Share: