Soğuk iklime erbap Erzurum’da zirai üretim destek ve teşviklerle artıyor

Kış mevsiminin etraflı sürdüğü Erzurum’üstelik, devletin sağladığı heveslendirme ve desteklerle tarımsal üretim artıyor.

Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğü, sektörle ilgilenen gelgel ve kuruluşların desteğinde, kentte ekilmedik arazi kalmaması için himmet yürütülüyor.

Yaklaşık 4 milyon 800 bin dekar ekincilik arazisine cemaat şehirde, geçen sene kestirmece 160 bin ton civarında gerçekleşen tahıl rekoltesi çiftçilere sağlanan sertifikalı evlat, finans ve yetişek destekleriyle bu yıl 420 bin tona çıktı.

Son 20 yılda 11,8 bilyon lira zirai destek ve yatırım sağlanan kentten bu alanda yapılan ihracat ise yaklaşık 7 kat artarak 740 bin dolardan sabık sene 5 milyon dolara yükseldi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akaret, AA muhabirine, Erzurum’un, hayvancılık potansiyeli ve toprak varlığıyla muhteşem benzeri nebati istihsal merkezi olduğunu söyledi.

Kentte kısaca 4 milyon 800 bin dekar ekincilik arazisi olduğunu tamlayan Akaret, “Bunun tahminî 1 milyon 500 bin dekarında tahıl üretiliyor. Bunun beraberinde hayvancılık potansiyeline merbut olarak 1 milyon dekar civarında ağızotu bitkisi üretimimiz var.” dedi.

Akaret, sanayi bitkilerinden ayçiçeği, kumpir ve şekerpancarı kadar ürünlerde dahi bunaltıcı istihsal yapıldığına meni ederek, önceki yıllardan itibaren alelhusus aylak tarım arazilerini değerlendirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

“Kentte ekilmedik toprak bırakmama” hedefiyle çalıştıklarını söyleyen Akar, şöyle devam etti:

“Ilkin buğday, ağızotu bitkisi, günebakan tohumu desteği, patates ve buna eş birçok üründe tohumluk desteğimiz birlikte oldu. Bu projelerimiz seçkin yıl henüz birlikte artarak bitmeme ediyor. Sabık yıl kısaca 160 bin ton civarında olan hububat üretimimiz bu sene 420 bin titrem civarında, yani katladı. Sabık yıl elbette susuzluk afeti vardı amma tekrar bile bu yıl abuhava şartlarının gani gitmesi hasebiyle verimde yüzde 150 artma olduğunu rapor edebilirim.”

“Zirai üretim değerimiz 11,5 bilyon liralık”

Akar, ağızotu bitkilerinde dahi durumun tıpkı olduğunu belirterek, “Endüstri bitkilerinde, ayçiçeğinde, patateste de ünite alandan çokça elan fazla ürün aldığımızı hele bildirmek isterim. Şu anda zirai istihsal değerimiz 11,5 milyar lira. Yani Erzurum çiftçisi sabık sene kestirmece 11,5 milyar liralık bir istihsal yaptı. Tabii bu sene katlanacağını, 13-14 bilyon liralık olacağını düşünüyorum. Çünkü bu sene çok şükür verimimiz çok ferah.” diye niteleyerek konuştu.

Akar, kentteki ekincilik alanlarında da genişleme olduğunu, ünite alandan daha çok ürün almayı amaçladıklarını söyledi.

Çiftçilere sağlanan desteklere değinen Akar, şunları kaydetti:

“Özellikle yaptığımız eğitimler, makbul evlat çeşitleri ve sertifikalı tohumlarla, Erzurumlu çiftçimize sair desteklerin birlikte kısaca 400 milyon liralık bindi veriyoruz. Bütün bunların elbette kim katkıları oldu. Eski yıllarda 150-200 kilo olan dekara hububat verimimiz hele buğdayda şu anda averaj 360 kilo. Yani bu az daha bir o büyüklüğünde ekincilik arazisi semirtmek geçmek. Bizim çiftçimiz bildirme edisyon şartlarda en mebzul üretimi fail çiftçiler. Türkiye’nin tarımsal istihsal potansiyeli dünyada 31. tam fakat şu anda Türkiye ürettiği zirai ürünlerle dünyada önceki 10 ortamında. Avrupa’bile ise birinci sırada. Yani ‘Türk çiftçisi en yumruk şartlarda yer bol üretimi özne çiftçidir’ diyebiliriz.”

Share: