Tokat yerli: Edirneli Testis Üreticisi: “Yemleme Fiyatlı. Yumurtayı 2 Buçuk Liraya Çıkardığım İçin Alışveriş Bulamıyorum”

Edirne’nin Havsa ilçesine mecbur Hasköy’dahi dinamik ve Edirne Valiliği’nin “Kadın Eliyle Gezen Tavuk Yumurtası Projesi” kapsamında aldığı hibeyle tavuk çiftliği kuran Kültür Mühendisi İpek Beyoğlu, artan yemleme fiyatları zımnında zararına çalıştığını söyledi. Beyoğlu, “Ayrımsız hafta önce 1,5 TL’den sattığım yumurtayı şu dakika 2,5 TL’ye çıkardığım için muamele bulamıyorum” dedi. Beyoğlu’nu görüşme eden CHP Edirne Saylav Okan Gaytancıoğlu üstelik “Bu şekilde köyde kalınmaz. Onlara henüz aşkın bindi verilmeli” diye niteleyerek konuştu.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne Valiliği marifetiyle hayata geçirilen “Karı Aracılığıyla Gezen Tavuk Yumurtası Projesi” kapsamında teberru alarak Havsa ilçesine sadık Hasköy’birlikte tavuk çiftliği kuran Ziraat Mühendisi İpek Beyoğlu’nu konuşma etti. Beyoğlu, küsurat yem fiyatları zımnında yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı:

“ŞU DAKIKA YEMİN BİR ÇUVALI 490-500 TL”

“Şu zaman 2’nci senemize gireceğiz, tavuklarla gelişigüzel. seçkin kayıp yaşamadım. Yemini kendim yapıyorum. Yem fiyatlarında tıpkısı artma söz konusu olduğu için satın alamıyorum, yemi. Bu yüzden üstelik elimde olan imkanlarla, çiftçilik bile yapıyorum. Tanelik akdarı, buğday, rüşvet, yulaf gibi çeşitleri harmanlayarak hayvanlarıma sunuyorum. Şu an ant bir çuvalı 490-500 TL. Itidalli düzeyde ayrımsız ağızotu çuvalı alacaksanız 490 TL’yi gözden çıkarmanız lüzumlu. Şu dakika benim beniz tavuğum var. Bir çuval ağızotu bire bir haftayı zorluyor. Tıpkı tavuğun yemesi gereken 130 gram. Ayrı baktığım 50 tavuğum daha var. Yemleme çuvalları 50 kilogramlık. Bunun 490 TL ayrımsız maliyeti var. Bire Bir hafta gitmiyor.

“ŞU DAKIKA KAR AMACI GÜDEMİYORUM”

Ben köyde yaşıyorum. Edirne merkeze yumurta satıyorum. Pazarım o tarafta gelişti. Benzen, motorin fiyatları efdal olduğu amacıyla öğün masraflarıyla alay malay bu işi yapmak istersem yapamam, bırakırım. Amma bu işi fora etmek istiyorum. Gencim, çocukluğumdan beri hayvanların zarfında büyüdüm. Mesleğimi birlikte bu şekilde seçtim. Hangi kadar çok maliyet olsa bile yapmaya çalışıyoruz bir şekilde. Ancak tamamen zararla oluyor bu. Hiçbir şekilde şu dakika kar amacı güdemiyorum. Zira markette yeryüzü düşük testis 2 liralık 60 kuruş. Halkın fabrikasyon adına bildiği cezaevi tavukçuluğunda 2 liralık 60 kuruş olarak görülen bu yumurtalar, bizim gezen tavuklarda 2 buçuk TL’yi bulmuyor. Şu an ben bir hafta geçmiş ayrımsız buçuk TL’den sattığım yumurtayı şu dakika 2 buçuk TL’ye çıkardığım için ahzüita bulamıyorum. Şu an düz bile yok. Evcil müstahsil namına gezen tavuk yumurtası üretiyorum. Maliyetler faziletli, 2 buçuk TL’den yukarı veremiyorum. Çünkü verdiğim devir yumurtalar yerinde çürüyor. Ego bu işi artırmak istemiyorum. Şu zaman 100 taneyse bin devam, bin taneyse 10 bin pasaj yaparak yoluma devam etmek istiyorum. Ekincilik ve hayvancılığı tek şekilde bırakmayacağım, bunu bitmeme ettirebildiğim yere büyüklüğünde devam ettireceğim.”

“BU ŞEKİLDE KÖYDE KALINMAZ”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu dahi istihsal yapanların desteklenmesi gerektiğini kaydederek şu ifadeleri kullandı:

“İpek kardeşimiz bir ekincilik mühendisi. Bizim istediğimiz benzeri kültür mühendisi. Köyde yaşıyor ve mesleğini yürütme etmeye çalışıyor. Domuzuna da bire bir destekten yararlanmış. Gezen tavuk verilmiş kendisine bağış edilmiş. Ama hemen yardım edilmiş sonradan mevdu. Alışveriş koşullarıyla birlikte bırakılmış. Her şeyini yapsanız ağızotu haddinden fazla fiyatlı. Onun tavuklara yedirdiği rasyonlar yani içindeki incelmemiş özellik buğday, arpa, yulaf, mısır, soya fasulyesi var. Bunların protein değerleri değme birinin ayrımlı onları kendisi ayarlıyor. Amma ayarlayamadığı bire bir şey var, alım satım. Alışveriş koşulları çok zor. Pazarda ağır sıklet tıpkısı rekabet var. Bunlar planlı tıpkı şekilde yapılmadan bu şekilde herkese 100-200’şer tane tavuk verildi. ‘Sen köyde kal’ dendi. Bu şekilde köyde kalınmaz. Onlara daha fazla bindi verilmeli. Eğer köyde kalıyorsa, çalışıyorsa bu ant torbasında yarı yarıya iskonto yapılması gerekir.”

Kaynak Dökümü

Ekincilik Mühendisi İpek Beyoğlu,

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu

Tavuk ve er bezi detayları

Share: