Yılbaşı Dolayısıyla Beklenen Hayatiyet Artvin’de Çarşıya Pazara Yansımadı

MISYON İSTANBULLU

Yılbaşı yaklaşmasıyla birlikte beklenen neşelilik Artvin’üstelik çarşıya pazara yansımadı. Zerzevatçı Selçuk Babacan, “Esbak kuzuluk gittik, halde meyve ve sebzeleri aldık, zaman bile manavımızı açıyoruz. Rize halinde mandalinaya 20 teklik yazdılar. Tığ vatandaşa kaça yazacağız, yurttaş pekâlâ algı yazdığımız fiyata? Böyle giderse manavımızı akşama, açtığımız kadar kapatacağız” dedi.

Artvin’birlikte esnaf, yılbaşı öncesi beklediği hareketliliği bulamadı. Esnaf ve vatandaşlar, soylu erki krizin gölgesinde güzeşte yılbaşına tedarik sürecinde yaşadıkları sorunları ZÜMRÜDÜANKA marifet Ajansı’na anlattı.

Pazarcı Taştan Altun, “Pazara geldik amma tıpkı zindelik yok. Onun için sattığımız şeyden bile aldığımız paraların de fiyatları efdal ama fiyatlar yüksek olduğundan satamıyoruz” derken Hatay’dan gelen Afgan seyyah vandöz, ” Afganistan’dan geldim. Şükür Allah’ım bazan kurtarıyor, arada bir kurtarmıyor işte ünsiyet bizimkisi. Bu yıl kurtarması pres çok baskı bu sene. Rastgele öz pahalıdır” dedi.

“MAYDANOZUN 10 LİRA OLDUĞU ÜLKEDE YAŞAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Pazarda sebze ve sonuç satan Selçuk Babacan, şunları söyledi:

“Cemaziyelevvel ağıl gittik, halde sonuç ve sebzeleri aldık, bugün da manavımızı açıyoruz. Fakat görüyoruz kim karnabaharın 20 teklik, domatesin 30 teklik, maydanozun 10 liralık olduğu tıpkı ülkede yaşamaya çalışıyoruz. Bu kâr sebzeyi almamız sorun değil, yanımızda dört güç çalışıyor ve tığ bu şartlarda ne maliyetleri kurtarabiliyoruz ne müşteriye yanıt verebiliyoruz ne dahi aldığımızı satabiliyoruz. Bozukluk satmalıyız? Yılın son günleri almasak vatandaşa verecek ürünümüz de mümteni. Bu anahtar, azimet-geliş Rize’ye bin lira yakıyor ki hemen yakıtını sayıyoruz, değişik maliyetleri yok sayıyoruz. Gördüğünüz kadar dört sevimli çalışıyoruz. Manavımızı doldurduk, satma olacak mı? İmkansız ve açtığımız gibi kapatacağız. Yılı de hakeza kapatacağız, Tanrı herkese kolaylıklar versin.”

“RASTGELE MADDE YARI YARIYA ARTMIŞ”

Tezgahtar Maksat Keleş, “Yılbaşı diyerek rastgele özdek yarı yarıya artmış. Sebzede, mandalinada; domates, biber, patlıcan, portakal, biber, narda nısıf yarıya kar koymuşlar. Yani aynı mandalinanın kilosu 20 teklik olunca yurttaş kaça kayıt bunu? Nakız, yazmış bunu 20 teklik. Yılbaşı geliyor diyerek nısıf yarıya remiks koymuşlar. Biz hangi yapacağız, nereden alacağız ve şüphesiz yiyeceğiz galiba değil. Açız işin gerçeği, açız” dedi.

Kasap Serkan Karaman, “Ego 30 yıldır kasabım. Tek yılda iki öğün bedel alınmamıştı, ete üç kez zam gelmemişti. Tıpkı derinti yurttaş vücut alamıyor, fiyatların yüksekliğinden şikayet ediyor ama biz üstelik gittiğimiz yerlerde hayvan bulmakta etki yaşıyoruz. Market amacıyla yaşıt veriyorum, asla marketi yazmak kabil niyetim yok amma makete gittiğim zaman marketçi kimlik değiştirmeye yetişemiyor. Bir ürüne yılda 4-5 yol remiks geliyor amma bizde yıl içerinde üç kez remiks gelmesi insanların garibine gidiyor” diye niteleyerek konuştu.

“TAVUĞA BİR BAKIYORSUN, 10-15 LİRA BINDIRIM GELMİŞ”

Şarküteri esnafı Ercan Demirci, şöyle konuştu:

“İnsanlar, söz gelişi geliyorlar, remiks gelince tepki gösteriyorlar. Doğrudur, yani eskisi üzere değil. Bir Vakitler yılbaşından yılbaşına, üç aydan taban evet bile ilkokul aydan ilkokul aya kısmi bire bir remiks gelirdi. Demincek anca değil. Demin bir bakıyorsun, benzeri remiks geliyor 10-15 lira ve o peşi sıra ayrımsız düşüş oluyor 2-3 lira, tezce tıpkısı kamer sonradan 15 teklik tıpkısı zam. Bu zamlara insanlar yetişemiyor. Tığ bile insanlara anlatmaktan yorulduk. Kayırıcı benzeri periyot ilk tavuk almış ve geliyor gine matlup, bu defa remiks gelmiş. Adamcağız, ‘Yine mi remiks geldi’ diye niteleyerek yakınıyor. Yani ne yapacağımızı tığ dahi bilmiyoruz. Şu anda hareket namevcut, ahzüita namevcut. İnsanların çalım gücü ağız ağıza bitti ve yılbaşı geliyor ve yılbaşında hiçbir hareket namevcut. Ardanuç tamamen gevşek.”

“YILBAŞINDA GRAMLA DERI ALIR POZİSYONUNA DÜŞTÜK”

Vücut düz yurttaş, “Yılbaşı nedeniyle cilt almaya geldim ama maalesef elan önceki yıllarda kilolarla almış olduğumuz eti şimdi gramla ancak alabiliyoruz” dedi. Artvinli kasap, “Bir Vakitler müşterilerimiz kilogram bazında günlük 6-7 kilo cilt alıyordu, amma şu anda tabi kim 250 gram, kalık kilo, benzeri kilo alıp fakat götürebiliyorlar” diyerek konuştu.

Balıkçı Sivilize Bahadır ise “Güya yılbaşı haftası değilmiş gibi. Baktığımız antlaşma, pazarda insanlar gayet az. Git gide insanların kafile verdiği ilçedeyiz. İnsanlar bile beş altı, alışveriş da bağan” dedi.

“EMEKLİLER İÇİN MALTALIK ELAN ZOR”

Pazardan aksata yapan Münezzeh Çelik, “Emekliyim. Pazarda 1-2 molekül fakat alabildik. Gramla alabiliyoruz maalesef, hayat zor. Pazarda görüyorsunuz ya kimesne üstelik yok eskisi kadar değil” diye konuştu.

Pazarcı Yakup Kayaç, “Eskiden yılbaşlarında birer makine satıyorduk. Fiyatlar yükselmiş, kavim ne yesin? Patates reşit 10 teklik, soğan reşit 10 liralık. Kimsesiz ne yesin ya? Minimal ücrete bindirim var, bana hiçbir molekül bulunmayan. Ego, 200 lira yevmiyeyle çalışıyorum. Bu insan kimsesiz, gayr zavallı, hangi yesin bu ulus” dedi.

“PAZARDA CANLILIK NAMEVCUT”

Pazarcı Taştan Altun, “Pazara geldik amma aynı zindelik namevcut. Fiyatlar erdemli. Fiyatlar faziletkâr olduğundan satamıyoruz” derken Hatay’dan gelen Afgan gezmen vandöz, “Afganistan’dan geldim. Şükür Tanrı’ıma, zaman zaman kurtarıyor, bazı bazı kurtarmıyor. İşte alışkınlık bizimkisi. Bu yıl kurtarması haddinden fazla el. Temas özdek fiyatlı” diye niteleyerek konuştu.

Share: