Liselilerin “arı sütü üzere kurtçuk alıntı makinesi” TEKNOFEST’te birinci oldu

TEKNOFEST KARADENİZ’e katılan ortaöğretim öğrencilerinin hazırladığı “günahsız sütü üzere kurtçuk transfer makinesi”, ekincilik teknolojileri yarışmasında birincilik elde etti.

Türkiye Uygulayım Bilimi Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığının yürütücülüğünde planlı TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı’nda gerçekleştiriliyor.

Festivale katılan projeler ortada mevcut Eskişehir Türk Telekom Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesinden Haşim Bekmez, Furkan Özcan, Emin Muazzez Öztürk ve Erkan Arabacı’nın öğretmenleri Mine Kara danışmanlığında hazırladıkları “Öz sütü üretimi için sentetik zeka teknolojisi kullanarak petek üzerindeki halis larvalarının özellikleri ve konumları belirleme edilerek transferinin yapılması” projesi, liseler arası tarım teknolojileri yarışmasında bir numara oldu.

Proje danışmanı ve hayatiyet elektronik öğretmeni Mine Karaca, AA muhabirine, alanda makineleşme açısından tıpkı açıklık olduğunu söyledi.

Larva transferini yapacak benzeri araba geliştirdiklerini tamlayan Yağız, “Ülkemizde arıcılık faaliyetleri çok fazla kaslı, iklim bitey yapısı arıcılığa haddinden fazla akıllıca amma halis sütü üretimi çokça bağan seviyelerde. Arıcılarla görüştük. ‘Neden saf sütü üretmiyorsunuz?’ dediğimizde kurtçuk transferinin yumruk olduğunu, haddinden fazla personel çalıştırmak gerektiğini, bunun üzere bal üretimine yöneldiklerini söylediler. Tığ dahi bu problemi fora etmek amacıyla larva transferini kendi kendine gerçekleştiren tıpkısı aygıt tasarladık.” dedi.

Projelerinde insana ihtiyaç duymadan petekleri makineye yerleştirerek özerk yerine transferin gerçekleştirildiğini anlatan Yağız, sistemin daha üstelik geliştirilebileceğini vurguladı.

Sistemin işleyişi karşı bilgi veren Karaca, “Tıpkısı kameramız var, yapay zekaya görüntü aktarılıyor. Yapay zeka, larva tayin ettiği peteğe kaşığı yönlendiriyor. Petekten larvayı düzlük kaşık, bunları ayrı aynı göze yerleştiriyor.” diyerek konuştu.

Yaptıkları araştırmada Türkiye’dahi hakeza benzeri aygıt olmadığını gördüklerine bel fail Esmer, “Arıcılar bizi ülfet ettiklerinde, bu ürünü alabileceklerini söylediler. Sistemi 12 bin liraya dünyalık ettik.” ifadesini kullandı.

Öğrencilerden Haşim Bekmez ise el ve çalışma talip tıpkı işlemi güdük sürede daha olağan fora etmek için proje geliştirdiklerini dile getirerek, “Rustik kesimde işçi bulma zorluğu var. Sistemimiz sunu bağan vebal payı ile çalışıyor. Sili sütü üretiminin artacağını, ülkemize katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.



Share: