Muş’ta göçerlerin eve gün yolculuğu bitmeme ediyor

İlkbaharda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerden koyunları ile Muş’un erdemli rakımlı yaylalarına gelen göçerlerin, günlerce sürecek periyot yolculuğu başladı.

Muş’taki Kozma ve Şenyayla bölgelerinde tahminî 5 kamer nazil, hayvanlarını otlatıp, bakımlarını eden göçerler, yaklaşan şita öncesinde çadırlarını toplayarak sürüleriyle yola koyuldu.

Eve zaman yolculuğunda geceleri kurdukları çadırlarda konaklayan göçerler, gündüzleri da kilometrelerce kat itmam ediyor.

Batman’dan gelen göçerlerden Hamit Aslan, toprak ikliminin hayvancılığa elverişli olduğunu, bu nedenle yaz aylarında Muş’un yaylalarını yeğleme ettiklerini söyledi.

Mayıs ayında Kozma Yaylası’nda kurdukları çadırda kaldıklarını dile getiren Arslan, “Geçimimizi hayvancılık yaparak sağlıyoruz. Buranın iklimi daha sunturlu. Benzen ve peynir üretimimiz henüz verimli oluyor. Burada elde ettiğimiz benzin ve peyniri satıyoruz. Havalar soğuduğu amacıyla küçükbaş hayvanlarımızı gönderdik. Biz dahi ailece toparlanmaya başladık. Eşyalarımızın balaban kısmını araçlarla gönderdik. Kalan eşyalarımızla buradan Batman’a dönüş yapacağız.” dedi.

Diyarbakır’ın Mazeret ilçesine sınırlı Kayahan köyünden Şenyayla bölgesine mevrut Mehmet Zeki Demir da “Yaylada kaldığımız süre boyunca peynirimizi, yağımızı ve kışlık ihtiyaçlarımızı temin ettik. Eşyalarımızı araçlara yükleyip gönderdik. Hayvancılık print aynı çığır amma geçimimizi bununla sağlıyoruz. Dedelerimizin, babalarımızın senelerce yaptığı mesleği sürdürmeye çalışıyoruz.” diyerek konuştu.



Share: