Türkiye’den Lübnan’a gönderilen insani arkalama gemisi resmi törenle karşılandı

Türkiye’den Lübnan’a gönderilen 23 tırlık insani müzaheret gemisi, Trablusşam kentinde resmi törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda, Mersin Taşucu Limanı’ndan geçkin yola çıkan 23 tırlık ve 512 tonluk insanca yardım gemisi Trablusşam Limanı’na ulaştı.

Türkiye’den mevrut gemiyi karşılama törenine Kıran ve Ivedili Ebat Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Yüce Barış Ulusoy, Lübnan Yüksek Arkalama Komitesi Başkanı Ferik Muhammed Yarayışlı, Trablusşam Müftüsü Muhammed İmam, Trablusşam Limanı Müdürü Ahmed Onarım ve haddinden fazla sayıda yerli çıkışlı katıldı.

Karşılama töreni dolayısıyla bir istişare yapan Sezer, öncellikle Sayın Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı, Türk halkı ve devletinin selamlarıyla iyi niyet duygularını getirdiklerini söyledi.

Türkiye’nin gelişigüzel antlaşma Lübnanlı kardeşlerinin beraberinde olduğunu belirten Sezer, “Sizlerin bile bir duygularla zor zamanlarda yanımızda olacağınızı biliyoruz. Ayrımsız heves coğrafyanın insanlarıyız. Gelenek ve göreneklerimiz ayrımsız. Yüzyıllardır bire bir coğrafyayı ve düşünceleri paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Reisicumhur Erdoğan’ın talimatlarıyla Lübnan’bile yaşanan soylu erki akse ve balaban liman patlamasından sonradan oluşan donuk durumda ayrımsız nebze olsun Lübnan halkına bindi için arkalama faaliyeti yürüttüklerini hatırlatan Sezer, “Üçüncü arkalama gemimizi dahi karşıladık. Faaliyetlerimiz sene sonuna kadar bitmeme edecek. Türkiye tek ayrım gözetmeden bugün dünyanın gelişigüzel yerinde ve en çok müzaheret fail ülke.” dedi.

Türkiye’nin Lübnan’ın birlikte olduğu sunu konkre örnek

Lübnan Erdemli Yardım Komitesi Başkanı Tümgeneral Muhammed Hayır dahi aynı kez henüz Türkiye’nin başta güvenlik kurumları koyulmak amacıyla bilcümle Lübnanlıların beraberinde olduğunun genişlik konkre örneğini oluşum ettiğini söyledi.

Müfit, Lübnan Başbakanı Necib Mikati’nin yardımlarından âlem Türkiye’ye teşekkür ettiğini belirterek, iki halk arasındaki kardeşliğin elan üstelik derinleştiğini kaydetti.

Türkiye’nin yardımları saymakla bitmez

Çevresindeki ülkelerde belkili ayrımsız kriz veya felakette ilk geçmiş arkalama eli uzatan ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Trablusşam Müftüsü İmam, Türkiye’nin hayırlar ülkesi olduğunu söyledi.

Lübnan genelinde ve alelhusus Trabluşsam kentine Türkiye’den uzanan bir nice yarayışlı elinin olduğunu aktaran İmam, Türkiye’nin özellikle balaban kazançlı krizden sonraları Lübnan halkına sunduğu yardımlarının saymakla bitmeyeceğini belirtti.

Türkiye’nin Lübnan’a sunduğu yardımların bire bir kısmının Lübnan güvenlik birimlerine müteveccih yapıldığını söyleyen İmam, yardımların çok uygun olduğunu ve inşallah Lübnan krizinin çokça uzun sürmeyeceği temennisinde bulundu.

Türkiye’den Lübnan’a insanca yardım malzemesi getiren 23 tırı haiz gemi, geçkin Mersin Ağacı’den törenle uğurlanmıştı.



Share: