Afetzede ressam dertlerini üstelik depremde yaşadıklarını de tuvale döküyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Küçük Ay’ta meydana mevrut depremlere Afşin ilçesinde yakalanan ve Nevşehir’birlikte hayata tutunmaya müteharrik ressam Mustafa Çıkma (65), yaşadığı acıları yaymak amacıyla tırtıl, fırça ve tuvaline sarıldı.

Depremlerde alçak hasarlı evini ve hatıralarını geride bırakarak Nevşehir Öğretmenevi’ne yerleşen zahmetli işyar ressam Çıkacak, yaşadığı acıları 35 yıldır sevdalısı olduğu tuvale döküyor.

Yaklaşık tıpkı aydır ailesiyle mihman edildiği öğretmenevi yetkililerine ilettiği dilek üzerine Şehit Bağlam Sezen Güzelce Sanatlar Lisesi’nin atölyesinde say imkanı bulan Isabet, manzara resimlerini yağlı boya ile sarsıntı sonrasında tanık olduklarını karakalemle çiziyor.

Çıkmış, AA muhabirine, bazı yakınlarını kaybettiği depremde yaşadığı travmayı unutamadığını, temizlenmek için yeniden resme yöneldiğini belirtti.

Afşin ilçesindeki atölyesinde son yıllarını resme ayırdığını, çok sayıda tablosunu evinde bırakarak Nevşehir’e geldiğini nâkil Eski, kendisine destek veren Nevşehir Valiliği ile Milli Eğitim Bilimi Müdürlüğü yetkililerine minnettar olduğunu rapor etti.

Depremlerin meydana geldiği 6 Şubat gecesi birlikte resimle meşgul olduğunu, rahat etmek için yatağına geçtiği tam zelzele olduğunu anlatan Kullanılmış, şöyle konuştu:

“Geceleyin yazılar yazdım, resimle ilişkin çalışmalar yaptım. Somyaya uzanınca ansız zelzele oldu, duvarlar birbirine girdi ve hangi yapacağımızı şaşırdık. Dışarıya kaçtık, ayağımızda ayakkabı namevcut, üstümüzde kazak bulunmayan. Tıpkı taraftan kar yağıyor ve hava çokça soğuktu. Babamın biricik eğik evi vardı, oraya gittik. öğle yeniden sarsıntı olunca türap bulutu ilçeyi kapladı. Çocuklara ‘burada durmayalım’ dedim. Yola çıktık, normalde kem saatte vardığımız Göksun’a 4 saatte ulaştık. Yollarda arabaları geçebilmek mucizeydi. Buradaki insanlar bizlere aguş açtı. Çorabını çıkarıp bize verenler oldu. Tek unutmam, Nevşehir’da çarşıda yürürken bir âdem sırtındaki ceketi çıkarıp bana verdi. O ceketi saklıyorum, ‘Ölünce bu ceketi tabutumun konusunda koyun’ diye niteleyerek vasiyetname ettim. Depremde dayım ve ailesinden 8 gönül depresyon altıda tarz öldü. O acıları de yaşadık. Resme içimi döküyorum. Bir nebze olsun beni ferahlatıyor. Iyice tıpkısı ruh resim beğenmek. Dertlerimi üstelik depremde yaşadıklarımızı dahi tuvale dökeceğim.”

Nevşehir’birlikte foto sergisi açmayı planlıyor

Lise yıllarından beri ilişki duyduğu resme ömrünün yarısını verdiğini dile getiren Eski, fırça ve tuvali hayatından çıkaramayacağını kaydetti.

Memleketinde sağlam kalan tablolarını üstelik kente getirmeyi arzuladığını ve Nevşehir’da gösterici sergisi ayırmak istediğini tamlayan Çıkma, “Evim dahi kiraladığım işlik dahi pahal hasarlı. Atölye sahibi bana müjdeli tıpkısı veri verdi. Tekmil resimler durumunda duruyormuş. Vakit Kaybetmeden almış olduğum ödüllerin kadeh olanları şikeste. Gidip onları da getireceğim, burada işporta açmayı düşünüyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Eski, depremin peşi sıra yeni benzeri hayata başladıklarını, devletin depremzedeler için bütün imkanları seferber ettiğini belirterek, geleceğe umutla baktıklarını sözlerine ekledi.

Share: