Ahmet Taner Kışlalı suikastının üzerinden 23 yıl geçti

Çarkıt ekin bakanlarından, politika âlim ve edip Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’nın bombalı suikast sonucu ölümünün üzerinden 23 yıl geçti.

Kışlalı, 10 Temmuz 1939’dahi Tokat’ın Zile ilçesinde doğdu. İlkokulu annesinin vazifeli olduğu Kilis Kemaliye İlkokulunda tüketici Kışlalı, Kilis Ortaokulunun ardından eğitimine Kabataş Koca Lisesinde bitmeme etti.

Daha sonradan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğrenim gören Kışlalı, bu dönemde spor muhabirliğine başladığı Yeni Bölüm gazetesinde bodur sürede yazı işleri müdürü oldu.

Kışlalı, 1967’dahi Fransa bursuyla girdiği Paris Hususiyet Fakültesinde doktorasını, “Çağdaş Türkiye’dahi Siyasi Güçler” ünlü teziyle tamamladı. Fransa’üstelik tanıştığı Nicole (Nilgün) ile 28 Mayıs 1968’bile evlenen Kışlalı’nın, bu evlilikten kızları Altınay ve Dolunay dünyaya geldi.

Kışlalı, 1968-1972 ortada Hacettepe Üniversitesinde “siyaset sosyolojisi” dersleri verdi. Fakat askeriye sonrasında bu görevine dönmedi.

1971’bile TRT Ilmî Sükse Ödülü’hangi layık tanıdık, 1972’üstelik ise doçent olan Kışlalı, 1971-1977 tarihlerinde Aksiseda Dergisi’nde görev yaptı.

Bu yıllarda CHP Umumi Başkanı Bülent Ecevit ile tanışan ve 1977’bile CHP’nin İzmir Mebus olan Kışlalı, Ecevit’in kurduğu 42. Hükümet’te 1978-1979 yıllarında Ekin Bakanlığı yaptı.

12 Ilkgüz sonrasında üniversiteye dönen Kışlalı, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde “siyasa bilimi” dersleri verdi.

1988’de müderris olan Kışlalı, 1991’bile Cumhuriyet gazetesinde nahiye yazarlığına başladı. Çağdaş Yaşamı Tutma Derneği, Atatürkçü Bellek Derneği kadar derneklerin Anadolu’daki toplantılarına konuşmacı namına katılan Kışlalı, 1993’te Fransız Ulusal Liyakat Nişanı’na layık görüldü.

Kışlalı, 9 Ilkgüz 1995’te geçirdikleri trafik kazasında eşi Nilgün Kışlalı’yı kaybetti, kendisi ise kısık yaralandı.

Nilüfer Kışlalı ile 1997’dahi ikinci evliliğini özne Kışlalı’nın bu evlilikten bile kızı Nilhan Saf dünyaya geldi.

Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ilk Teşrin 1999’dahi otomobiline yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybettiğinde 60 yaşındaydı. Türkiye’yi yasa boğan saldırının peşi sıra Ankara’daki cenaze töreninde Kışlalı’yı son yolculuğuna binlerce yaşama uğurladı.

Vefatına kadar Cumhuriyet gazetesindeki yazılarını yazmayı ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde ibret vermeyi sürdüren Kışlalı, ölümünden sonra 1999 Sertel El Erki Ödülü’ne layık görüldü.

Çalışmaları

Kışlalı’nın, gündemdeki politik konularına ilgilendiren yüzlerce kenar yazısının birlikte “Çağdaş Türkiye’da Siyasal Güçler”, “Mektepli Ayaklanmaları”, “Atatürk’e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği”, “Atatürkçülük, Laiklik ve Demokratlık”, “Siyasal Sistemler”, “Siyaset Bilimi”, “Açık Oturum Patırtı ve Harmoni”, “Seçimsiz Demokrasi”, “Bir Türk’ün Ölümü” ve “Ben Demokrat Değilim” ünlü kitapları bulunuyor.

Kışlalı, öğrencilerine ithaf ettiği “Panel Patırtı ve Neva” adlı kitabında, “şiddetin psikolojisi” ve “terörizmin sosyolojisi”ne ilişkin analizlerde bulunmuştu. Kışlalı’nın kitaptaki tespitlerinden biri, “Silah ve sürat karşısında toplumun boyun eğdiğini izhar etmek ne büyüklüğünde kusurlu ise terörü yaratan ortamın değişmesi amacıyla gerekli demokratik adımları atmaktan çekimsenmek birlikte o ölçüde hatalıdır.” şeklindeydi.

Demirel ve Ecevit’in, suikast sonrasındaki açıklamaları

Kışlalı’nın ölümünden bir dönüş sonraları Cumhuriyet Altını gazetesinin Ankara bürosunu görüşme eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kışlalı amacıyla açılan hususi deftere, “Sayın Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, sana Tanrı’tan rahmet diliyorum. Sana uzanan ağyar kırılsın. Sen bu canilerin hedefi oldun, esas tasavvur Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti ve onun huzurudur. Bu cinayeti işleyenleri birlikte, işletenleri dahi kınıyorum. Kendileri kaba maksatlarına ulaşamayacaklar, yakalarını, adaletin elinden kurtaramayacaklardır. Milletçe üzülüyor, sana ağlıyoruz. Cenabıhak yağmur eylesin.” cümlelerini yazdı.

Suikast günü Kışlalı’nın ailesine başsağlığı dileyen Başvekil Bülent Ecevit dahi Kışlalı’nın, topluma mum tutan vazıh zeyrek tıpkısı kayırıcı, çokça zer tıpkısı âlim ve edip olduğunu rapor ederek, “Gelişigüzel hükümet üyesi bulunduğumuz dönemlerde ona hayranlığım kâmilen artmıştı. Çokça liyakatli benzeri Firez Bakanıydı. Bu korkunç ayrımsız cinayet. Bu çeşit cinayetlerle, çılgınlıklarla Türkiye’yi yolundan saptıracağını zannedenler öz kendilerini aldatıyorlar ve bilcümle millete zarar veriyorlar. Sonuç derecede üzgünüm. Tanrı yağmur eylesin.” dedi.

Kışlalı anısına açılan defterler internete yüklendi

2019’da oluşturulan “ahmettanerkislali.com” internet sayfasında Kışlalı’nın biyografisi, nahiye yazıları, haberleri, röportajları ve fotoğraflarının de ortada bulunduğu belgelik kayran alıyor.

Yakın zamanda, Kışlalı’nın vefatının peşi sıra anısına Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Cumhuriyet Altını gazetesinde açılan defterler da Ulaş Gökay Yavuz vasıtasıyla bu sayfaya aktarıldı.

Ayrıca Kışlalı’nın cenaze töreni, suikast sonrasındaki göstergeç haberleri ve programları ile bir kısmı ilk kez yayımlanan konuşmalarının bulunduğu 49 saatlik görüntüler “Ahmet Taner Kışlalı Sayısal Arşivi” adlı YouTube kanalına yüklendi.

Share: