BM Myanmar Özel Temsilcisi Heyzer, ülkedeki şiddettin endişe donör olduğunu açıkladı

BİRLEŞMİŞ Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar Özel Temsilcisi Noeleen Heyzer, “Ülkede ivinti endişe donör bir boyutta artarak sürüyor.” dedi.

Heyzer, BM Umumi Kurulu’nda düzenlenen Myanmar oturumunda unsur ülkeleri umumi kapsam hakkında bilgilendirdi.

Myanmar ordusunun yönetime el koyuşunun 3. yılında mutluluk halkının durumunun kötüye gittiğine dikkati calip Heyzer, şiddetin hele Myanmar’daki budunsal bölgelerde artışta olduğunu, Myanmar ordusunun, güney Shan eyaletindeki bire bir manastırda yer bir iki 28 kişiyi öldürdüğü haberinin geldiğini söyledi.

Heyzer, “Sahadaki insanlar, ecnebi ülkelere kendilerini hedef düzlük ve çatışmayı körükleyen orduya silah vermemeleri amacıyla yalvarıyor.” ifadesini kullandı.

Myanmar’da ordu yönetimi öncesindeki açılıma tanıklık eden dinç nüfusun demincek şişman sahne kırıklığı yaşadığına dikkati çeken Heyzer, kalaba yönetimiyle cenk etmek için silahlandıklarını belirtti.

Noeleen Heyzer, yavaş çatışmanın elan evvel nispeten sakin bölgelere dahi yayılmaya başladığına belen ederek, “Ülkede gayret keder donör aynı boyutta artarak sürüyor.” uyarısı yaptı.

Bu nedenle ülkedeki insani arkalama ihtiyacının arttığını belirten Heyzer, 17,6 milyon kişinin insanca yardıma kadın olduğunu bildirdi.

“Ivedi ilaç alınmalı”

Arakanlı Müslümanlar ve değişik budunsal azınlıklar, yerinden edilmiş kişiler, yavru ve kadınların sunma çok etkilenen sözleşme olduğunu anlatan Heyzer, “Müstacel tedbir alınmazsa insancasına, politik ve sosyo-konuşu kriz derinleşecek.” değerlendirmesini yaptı.

Heyzer, 2022 yılının Arakanlı Müslümanlar üzere “ölümcül bire bir sene” olduğunu, 2021-2022’üstelik esmer ve bahir aracılığıyla kaçmaya fiilen hayatını riske atan Arakanlı Müslümanların sayısının yüzdelik 360 arttığını aktardı.

Üye ülkelere Arakanlı Müslümanlar için başlatılan yardım kampanyasına destek vermeleri amacıyla çağrıda mevcut Heyzer, “İhtiyaçlar haddinden fazla iri. Deminden ‘bağışçı bıkkınlığının’ zamanı değil.” dedi.

Heyzer, 1 milyondan aşkın Arakanlı Müslümana ev sahipliği işleyen Bangladeş hükümetine bile teşekkürlerini sunarak, “Bangladeş’in bu durumun sürdürülebilir olmadığı yönündeki mesajını birlikte önemsiyoruz.” dedi.

Myanmar’daki askeri çarpış

Myanmar ordusu, 2020 umumi seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede politik gerginlik yaşanmasının ardından 1 Gücük Ay 2021’birlikte yönetime el koymuştu. Kargaşa, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung Titr Suu Çii özellikle almak amacıyla, it canlı haddinden fazla izinli ve nüfuz partisi yöneticisini gözaltına almış ve tıpkı yıllığına yabansı çözme ilan etmişti.

Myanmar ordusunun çarpış karşıtı protestocu ve asi gruplara silahlı müdahalesi sonucu, bugüne büyüklüğünde 1800’ün üzerinde sevimli hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin hayat gözaltına alınırken 10 binin üstünde kişi halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1900’den fazla sevimli hayatını kaybetti ve 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2’si yavru 114 siyasal mahkum karşı idam cezası kararı verdi.

Share: