Coğrafi belen tescilli Lapseki şeftalisinin fidanı da ihraç ediliyor

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde 19 yıldır fidan yetiştiriciliği eden Osman Okay, herhangi bir sene yetiştirdiği şeftali fidanlarını ihraç ediyor. Okay, bu yıl 50 dönüm düz üstünde yetiştirdiği 200 bin şeftali fidanını ihraç etti.

Türk Nişancı ve Işaret Kurumu aracılığıyla coğrafi işaret ürünü kendisine tescillenen Lapseki şeftalisinin fidanları ihraç ediliyor. Lapseki’üstelik 2003 yılından bu yana semere fidanı yetiştiriciliği fail Ziraat Mühendisi Osman Okay, 50 dönüm üstünde şeftali, nektarin, erik, kiraz, elma fidanları koyulmak amacıyla 300 bin ağaç yetiştiriyor. Okay, bu sene yetişen 200 bin şeftali fidanını ihraç etti. Mavera yandan, Lapseki’da seçkin yıl averaj 150 bin titrem şeftali yetiştiriliyor. Toplanan şeftaliler iç piyasanın birlikte ihraç dahi ediliyor.

Ağırlıklı kendisine şeftali, nektarin, erik, kiraz, elma fidanları yetiştirdiklerini tamlayan Osman Okay, “Yıllık 300 bin yemiş fidanı yetiştiriyoruz. Laboratuvar zarfında yetiştirdiğimiz anaçlar. Bunlar dahi üreticimiz üzere ferah oluyor, çok hızlı hareket yapıyor, er mahsul vermeye başlıyor. Meyvede nitelik oluyor. 2005 yılından itibaren güçlükle dışına sonuç fidanı satışımız var. 2011 yılında Bulgaristan’da sülale şirketi kurduk ve resmi yerine faaliyetimiz devam ediyor. Bulgaristan’a ati yıl 600 dönümlük bir ceviz, nektarin ve kiraz projemiz var. Ayrıca Bulgaristan’a fidan satışlarımız var. Bunun yanında alelhusus Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan’a fidan satışlarımız devam ediyor. Bu alanlara çok büyük dikme dikimi var. Yetiştirdiğimiz fidanların yüzde 80’ini ev dışına bu bölgelere satıyoruz. Geçtiğimiz yıl Lapseki şeftalisi markalaşıp tescillenmesinin ardından mahdut dışından fidan talebi arttı. Gelecek yıl üretimi arttırmayı hedefliyoruz. Tığ bölge yerine Türkiye’de rekoltede nektarinde birinciydik, sonuç üç yıldan beri şeftali rekoltesinde üstelik Türkiye’de birinciyiz” dedi.

Meyve fidanlarının dikiminin yapıldığı alanlarda inceleme işleyen İlçe Ekincilik ve Orman Müdürü Mehabetli Kaçan ise, “Sertifikalı direk üreticimiz Osman Okay’ın yetiştirdiği fidanları inceledik. Bakanlığımız sertifikalı fide fidanı belli dikim normlarına bakarak üreticilerimize bindi veriyor. Bu nedenle yetiştirilen alanı ara sıra kontrol ediyoruz. İlçemiz teferruatlı yılladır meyvesini ancak dışına gönderen tıpkısı ilçemiz. Üreticimizin burada zat çabalarıyla şeftali fidanını yetiştirip, daraç dışına yollaması bizim üzere ayrı benzeri çalım. Bir Vakitler ‘Lapseki şeftalisi’ sıkı dışına ihraç olurken, bugün daha çok fideler dahi sınırlı dışına ihraç oluyor, üreticimizi kutluyoruz” diye konuştu. – ÇANAKKALE

Share: