Ekincilik arazilerinin de kirası arttı

Tarım arazilerinin bile kirası arttı

Başkanı Süleyman Buluşan: “Kira artışının oylumlu aynı sebebi dışardan gelip arazi kiralayan ve yetiştirici sıfır şahıslar”

“Bin liralık olan yerler, 3 bin liraya kadar yükselebiliyor”

ESKİŞEHİR Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Mülaki, Eskişehir’bile yüzde 200’e kadar küsurat toprak kiralarının sebebinin, dışardan gelip yerey kiralayan ve müstahsil sıfır kişiler olduğunu söyledi.

Çitçiler serencam hasatlarını yaparak bu sezonu kapatırken, yaptıkları ekimlerle gelecek sezona hazırlık yapıyor. Bulunan ekincilik arazisinin yanında tarım arazisi kiralayan çiftçiler, yükselen kiralardan şikayetçi. İcar denilen kiranın yükselmesinin sebebini ise Eskişehir Tepebaşı Kültür Odası Başkanı Süleyman Buluşan açıkladı. Bölgedeki üreticinin dışında farklı illerden ve bölgelerden mevrut, yetiştirici sıfır kişilerin artık sevap karşılığında ekincilik arazisi kiraladığını tabir eden Mülaki, arazi sahiplerinin artık mülk görmek için fiyatları yükselttiğine değindi. Yüzdelik 200’e kadar mütezayit kiralara engelleme edilmesi gerektiğini belirten komutan, durumun üreticiyi üretmekten caydıracağını aktardı.

“Kiraları yüzdelik 200 artan yerler var”

Yükselen kiraların icarlar için konuşan Eskişehir Tepebaşı Ekincilik Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “Bizi arz iri sıkıntıya sokan maliyetler erke ve mazottu, buna bu yıl toprak icarları üstelik eklendi. Tıpkı havza üstelik üretim işleyen müstahsil sayısı bile, komşusu de galiba. Buraya dışardan üreticilikle alakası olmayan eşhas eliyle kâin olan tarlaların kira fiyatlarını arttırmakta, üretimi etkilemekte. Bu da hem araç dışının devamı hem birlikte kâin üreticiyi bulunmayan etmekte. Kiraları yüzde 200 artan yerler var. Yani bin liralık olan yerler, 3 bin liraya kadar yükselebiliyor. Bu sene anca aynı usul artık ki hasatta ödenen icarlar, elde tek vesika olmadan peşinen darılmak istenmekte ve bu format tarlanın içindeki üreticiyi zorlamakta. Sunma ciddi son ise stokçuluk. 5 veya 7 bin liraya ürünün satan soğan üreticim ‘Allah bereket versin’ dedi. Amma bazıları ürünleri stoka çekip hem tüketiciyi cezalandırıyor hem üstelik üreticiyi deyim durumunda ise avanak adına koyuyor. Devletin yapmış olduğu haddinden fazla iyicene yeknesak var; buğdaydaki atıfet ödemesi. Tarlalardaki icarların yükselmesi çiftçinin üretimden vazgeçmesine amil gibi. Bire Bir dakika önceki bu işin önüne geçmemiz geçişsiz. Bu fenomen talih geneline yayılmaya başladı. Domates olsun, patates, soğan gibi ürünlerin fiyatının yükselmesinin sebebi üstelik bu olacak” dedi.

Share: